Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Muž ve sportovním oblečení si drží bolavé koleno SKT Studio / Shuttterstock.com

Existenci svých vlastních kloubů si pořádně neuvědomujeme, dokud nás nezačnou bolet. Bohužel. Prevence bolesti kloubů je přitom vždycky snadnější než řešení následků. Ale jak to tak v mnoha případech bývá, zdravotním problémům věnujeme pozornost až v momentě, kdy nás na ně upozorní bolest. Naštěstí však existují potraviny na klouby, které vám dokážou ulevit.

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Proč klouby bolí?

Hlavním důvodem, proč klouby bolí, je opotřebení kloubní chrupavky, která se ztenčuje a ztrácí svou elasticitu. Dochází k tomu nejčastěji u kloubů, které jsou zatěžovány nejvíce – kyčelních, kolenních a hlezenních.

Za bolest buď může nadměrné zatěžování při sportu a při každodenních činnostech, nebo naopak nedostatečná pohybová aktivita, dále nadváha, stárnutí, dědičnost, nesprávné držení těla a špatná obuv.

Bolest kloubů může být ale také projevem kloubních onemocnění, zejména pak osteoartrózy a revmatoidní artritidy. Případně bývá doprovodným příznakem u jiných nemocí, jako je osteoporóza, Bechtěrevova nemoc a burzitida.

Žena sedí na sedačce a drží si kotník siam.pukkato / Shutterstock.com

Co bychom při bolestech kloubů měli a neměli dělat?

Abychom bolesti kloubů mohli předcházet, měli bychom se soustředit na konzumaci zdravých a vyvážených jídel, která nám zajistí optimální váhu. Dále užívat doplňky stravy s kloubní výživou obsahující glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou a kolagen, zvolit takovou pohybovou aktivitu, při níž nebude docházet k přetěžování kloubů, jako je například plavání, a nosit vhodnou obuv.

Bolest kloubů rozhodně není důvodem pro to, přestat se hýbat. To by byla naopak pro klouby ještě větší rána. Kromě plavání je prospěšná také chůze, cvičení na eliptickém trenažéru, rotopedu i silové cvičení pod vedením zkušeného trenéra, který vám bude pohyb kontrolovat. Při neodborném cvičení s nesprávnou technikou naopak hrozí zranění a ještě větší bolesti. Určitě se vyhněte pohybům způsobujícím otřesy, což je běhání, skákání, kickbox apod.

Pomáhají gumoví medvídci nebo tlačenka na klouby?

Jíst gumové medvídky a tlačenku? To vám radit nebudeme, i když je všeobecně známo, že želatina zdraví kloubů podporuje, protože obsahuje kolagen. Není to zrovna nejmoudřejší stravovací taktika, pokud chcete snížit bolestivost kloubů.

Kdybyste totiž měli každý den sníst jeden balíček gumových medvídků o 100 gramech, dostali byste do sebe kromě kolagenu také cca 77 gramů sacharidů. Pokud jde o tlačenku, v závislosti na tom, kolik gramů tuku obsahuje, přijali byste na 100 gramů tlačenky zhruba 21 gramů tuku.

Žena sedí na sedačce a drží se za koleno, na stolku jsou vysypané léky siam.pukkato / Shutterstock.com

Co je dobré jíst na klouby?

Pojďme se zaměřit na zdravé potraviny, které mají na klouby blahodárný vliv.

  • Oříšky a semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou vhodné jak pro vegany, tak vegetariány. Najdete je ve vlašských ořeších, mandlích, chia semínkách, lněném semínku apod.
  • Živočišné zdroje omega-3 mastných kyselin najdete v rybách, jako je tuňák, losos, sardinky, halibut a pstruh. Jíst každý den ryby ale není tak jednoduché, proto můžete užívat omega-3 mastné kyseliny v podobě doplňků stravy, resp. rybího oleje.
  • Košťálová zelenina, jako je květák, brokolice, růžičková kapusta, sice neobsahuje žádné omega-3 mastné kyseliny, zato dokáže blokovat enzym, který způsobuje otékání kloubů.
Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
  • Luštěniny, jako jsou fazole, čočka, cizrna, sójové boby, jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, minerálů a vlákniny, ale obsahují ve vodě rozpustné pigmenty antokyany, které snižují zánětlivost v těle.
  • Česnek a zázvor mají podobně jako luštěniny na tělo protizánětlivé účinky. Různé studie dokazují, že právě jejich štiplavost působí při zmírňování příznaků artritidy a ostatních kloubních bolestí. Pokud vám konzumace česneku a zázvoru nedělá dobře na zažívání, dají se i tyto potraviny koupit v podobě doplňků stravy.
  • Ovoce, které má protizánětlivé účinky, byste měli do svého „kloubního jídelníčku“ také zařadit. Není však ideální v případě, že potřebujete zredukovat hmotnost, protože některé druhy ovoce obsahují hodně cukru. Vhodné jsou zejména borůvky, jablka, ananas a rajčata (ano, rajče se řadí k ovoci).
  • Vývar z kostí je na klouby skvělý, protože obsahuje glukosamin, chondroitin, aminokyseliny, vápník a kolagen.

Starejte se o své klouby, vrátí vám to delší vitalitou a bezbolestným pohybem.

Zdroje: my.clevelandclinic.org, nhs.uk, webmd.com, mymosh.com