Med je nudná klasika. Dejte si včelí chléb!

Medová sezóna je konečně tady a my si budeme moct koupit první letošní med. Canva

Medová sezóna je konečně tady! Brzy budou včelaři stáčet první med, a tak není na škodu připomenout si, že nám toho včely dávají mnohem víc než jen tuto zlatavou a slaďoučkou dobrotu. Je to také například včelí pyl a mateří kašička, které jsou plné vitamínů a posilují naši imunitu.

Přečtěte si také

Hypermarket Globus rozšiřuje dobíjecí síť pro elektromobily
Hypermarket Globus rozšiřuje dobíjecí síť pro elektromobily

Včelí pyl posiluje nejen imunitu

Med používáme doma zcela běžně jako zdravé sladidlo, které je plné prospěšných látek – ale že se dá jíst i včelí pyl?

Ano, včelí pyl je vitamínovou bombou, která obsahuje aminokyseliny, antioxidanty, které chrání před škodlivým vlivem volných radikálů, vitamíny, lipidy a dalších 250 aktivních látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Včelí pyl totiž…

  • posiluje imunitu
  • má antibakteriální účinky
  • zlepšuje trávení
  • podporuje látkovou výměnu
  • má protizánětlivé a hojivé účinky
  • zlepšuje pracovní výkonnost
  • napomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
  • mírní projevy menopauzy
  • posiluje funkci jater

Jaký včelí pyl koupit?

Existují dva druhy včelích pylů – pyl rouskovaný a pyl plástvový perga, kterému se říká včelí chléb.

Pyl rouskovaný se včelám odebírá hned, co přiletí po sběru do úlu, zatímco pyl perga je už včelami zpracovaný a díky tomu je lépe stravitelný. Jeho získávání je nicméně složitější, a právě proto je i dražší. Naproti tomu pyl rouskovaný je dobré nechat před konzumací kvasit, aby byl stravitelnější. Dá se ale jíst i bez předchozí fermentace.

Medové váčky, které vidíte u včelky na obrázku, mívají kolikrát polovinu váhy včely samotné. Pixabay

Mateří kašička na imunitu a dlouhověkost

Věděli jste, že se včelí královny dožívají několikanásobně vyššího věku než běžné včelky dělnice?

Za svou dlouhověkost vděčí právě mateří kašičce, kterou dostávají také larvy a díky níž pak rychle vyrostou. Je bohatá na vitamíny, jako je tiamin, riboflavin, kyselina pantotenová, pyridoxin, niacin, kyselina listová, inositol, biotin, vitamín C, D a E.

Není se tedy čemu divit, že se právě mateří kašička přidává i do pleťové kosmetiky. Mateří kašičku můžete ale koupit také samostatně a jíst ji třeba ze lžičky. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ji budete užívat nalačno před jídlem, kdy ji smísíte s trochou vody a necháte tak jednu minutu pod jazykem rozpustit. Jenom si dávejte pozor, aby nepřišla do styku s kovem – nabírejte ji například plastovou lžičkou.

Mateří kašička je skvělá při

  • hojení ran
  • na posílení imunity
  • zlepšuje průběh menstruačního cyklu a menopauzy díky obsahu fytoestrogenů
  • působí jako afrodiziakum a údajně má pozitivní vliv na plodnost

Prospěšné látky v medu nezničí ani horká voda

I v samotném medu je hodně minerálů a vitamínů, z nichž jsou v nejvyšším počtu zastoupeny minerály, jako je vápník, draslík, hořčík a vitamíny riboflavin, tiamin a kyselina pantotenová. Podobně jako pyl a mateří kašička zlepšuje med imunitu, díky přítomným antioxidantům pomáhá snižovat krevní tlak a chrání před škodlivým vlivem volných radikálů.

U medu se ani nemusíte bát toho nejrozšířenějšího mýtu, tedy že v něm horká voda zabije všechny prospěšné látky. Mnohé studie naopak toto tvrzení vyvrací, většina látek obsažených v medu je naopak velmi stabilních. Aby se vlivem horké vody med poškodil, musel by být vystavován teplotě 80 °C po celou jednu hodinu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz