Med je nudná klasika. Dejte si včelí chléb!

Medová sezóna je konečně tady a my si budeme moct koupit první letošní med. Canva

Medová sezóna je konečně tady! Brzy budou včelaři stáčet první med, a tak není na škodu připomenout si, že nám toho včely dávají mnohem víc než jen tuto zlatavou a slaďoučkou dobrotu. Je to také například včelí pyl a mateří kašička, které jsou plné vitamínů a posilují naši imunitu.

Přečtěte si také

3 rychlé zálivky na hlávkový salát, které zachutnají celé rodině
3 rychlé zálivky na hlávkový salát, které zachutnají celé rodině

Včelí pyl posiluje nejen imunitu

Med používáme doma zcela běžně jako zdravé sladidlo, které je plné prospěšných látek – ale že se dá jíst i včelí pyl?

Ano, včelí pyl je vitamínovou bombou, která obsahuje aminokyseliny, antioxidanty, které chrání před škodlivým vlivem volných radikálů, vitamíny, lipidy a dalších 250 aktivních látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Včelí pyl totiž…

  • posiluje imunitu
  • má antibakteriální účinky
  • zlepšuje trávení
  • podporuje látkovou výměnu
  • má protizánětlivé a hojivé účinky
  • zlepšuje pracovní výkonnost
  • napomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
  • mírní projevy menopauzy
  • posiluje funkci jater

Jaký včelí pyl koupit?

Existují dva druhy včelích pylů – pyl rouskovaný a pyl plástvový perga, kterému se říká včelí chléb.

Pyl rouskovaný se včelám odebírá hned, co přiletí po sběru do úlu, zatímco pyl perga je už včelami zpracovaný a díky tomu je lépe stravitelný. Jeho získávání je nicméně složitější, a právě proto je i dražší. Naproti tomu pyl rouskovaný je dobré nechat před konzumací kvasit, aby byl stravitelnější. Dá se ale jíst i bez předchozí fermentace.

Medové váčky, které vidíte u včelky na obrázku, mívají kolikrát polovinu váhy včely samotné. Pixabay

Mateří kašička na imunitu a dlouhověkost

Věděli jste, že se včelí královny dožívají několikanásobně vyššího věku než běžné včelky dělnice?

Za svou dlouhověkost vděčí právě mateří kašičce, kterou dostávají také larvy a díky níž pak rychle vyrostou. Je bohatá na vitamíny, jako je tiamin, riboflavin, kyselina pantotenová, pyridoxin, niacin, kyselina listová, inositol, biotin, vitamín C, D a E.

Není se tedy čemu divit, že se právě mateří kašička přidává i do pleťové kosmetiky. Mateří kašičku můžete ale koupit také samostatně a jíst ji třeba ze lžičky. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ji budete užívat nalačno před jídlem, kdy ji smísíte s trochou vody a necháte tak jednu minutu pod jazykem rozpustit. Jenom si dávejte pozor, aby nepřišla do styku s kovem – nabírejte ji například plastovou lžičkou.

Mateří kašička je skvělá při

  • hojení ran
  • na posílení imunity
  • zlepšuje průběh menstruačního cyklu a menopauzy díky obsahu fytoestrogenů
  • působí jako afrodiziakum a údajně má pozitivní vliv na plodnost

Prospěšné látky v medu nezničí ani horká voda

I v samotném medu je hodně minerálů a vitamínů, z nichž jsou v nejvyšším počtu zastoupeny minerály, jako je vápník, draslík, hořčík a vitamíny riboflavin, tiamin a kyselina pantotenová. Podobně jako pyl a mateří kašička zlepšuje med imunitu, díky přítomným antioxidantům pomáhá snižovat krevní tlak a chrání před škodlivým vlivem volných radikálů.

U medu se ani nemusíte bát toho nejrozšířenějšího mýtu, tedy že v něm horká voda zabije všechny prospěšné látky. Mnohé studie naopak toto tvrzení vyvrací, většina látek obsažených v medu je naopak velmi stabilních. Aby se vlivem horké vody med poškodil, musel by být vystavován teplotě 80 °C po celou jednu hodinu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz