Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Chlapec a pes si hrají na zeleném trávníku s míčem Gorodenkoff / Shutterstock.com

Kdo by nechtěl mít na zahradě krásný trávník? Někdo dává přednost krátce zastřiženému golfovému hřišti, jinému vyhovuje trochu odrostlejší trávník se vzhledem rozkvetlé louky. Ať už si zvolíte jakýkoliv, o každý se musíte starat. Začít s údržbou je třeba už na jaře. Přinášíme užitečné tipy, jak se trávníku věnovat. Zabere to trochu času, ale uvidíte, že se vám trávník za vaši péči odmění svou nádherně zelenou barvou.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Čím začít po zimě?

Kvůli letošnímu doslova aprílovému počasí je nejdůležitější správné načasování na údržbu trávníku. Nestálé teploty v dubnu a květnu mu totiž mohou způsobit šok.

Po posekání následuje provzdušnění

Jarní údržba po zimní sezóně začíná posekáním, dále by v průběhu dubna a května měla proběhnout tzv. vertikutace neboli provzdušnění, což se provádí dvakrát ročně, a to ideálně na jaře a na podzim. Přístroj pro vertikutaci je podobný sekačkám, přičemž vhodnější je ten motorový. Pořídit však lze i mechanický, který připomíná hrábě s kolečky. Pokud však máte větší zahradu, mechanický vás pravděpodobně brzo přestane bavit, protože jde o fyzicky velmi náročnou práci.

Ideální hloubka provzdušnění je kolem 2 až 3 milimetrů. Nože stroje v podstatě jen „hladí“ povrch, při hlubším záběru by hrozilo poškození kořenů. Provzdušnění má za cíl trávu vyčistit. Poté je trávník připraven na příjem hnojiva, slunce a vláhy a také na dosetí holých míst vybraným travním osivem.

Jak vybrat vhodné osivo?

Dle toho, kde se váš trávník nachází a jaká zátěž ho čeká, vybírejte správné osivo. To lze pořídit v různých variantách: Existují například okrasná osiva, osiva pro zatěžované trávníky nebo směsi pro trávníky s minimem slunce. Výběr správného osiva zaručuje zhruba 60 % úspěchu. Začátkem jara vybírejte hnojivo se správným obsahem fosforu, draslíku a dusíku, které zajistí správnou regeneraci pro váš trávník a také rychlejší růst. V hnojivu sledujte i obsah hořčíku, který by měl zajistit tu správnou barvu.

Jak osivo aplikovat?

Osivo je důležité rovnoměrně rozprostřít po celé ploše. Držte se dávkování uvedeného na obalu, protože každý výrobce ho může mít specifické dle druhu směsi. Pokud se staráte o velké plochy, jednodušší osení vám zajistí sypací vozík. Aby osivo neodfoukl vítr, je důležité půdu uválcovat nebo udusat. Poté trávník pokropte vodou – nesmí se však objevit kaluže, při kterých hrozí vyplavení osiva.

Jak vybrat hnojivo?

Pokud víte, že na vašem trávníku bude méně pohybu a zátěže (například umístěním trampolíny nebo pobíháním psů), vyberte organo-minerální hnojivo, které se může používat po celé období vegetace. Jeho působnost na trávníku je delší, a to až dva měsíce. Tento typ hnojiva posiluje travní stébla a udržuje je silná a zdravá.

Muž s rozmetačem travního hnojiva The Toidi / Shutterstock.com

Jak trávník udržovat?

Ideální délka jako „udržovací“ je v rozmezí 2,5–5 cm. Pravidelným sečením trávníku docílíte větší hustoty. K údržbě používejte sekačku s dobře nabroušenými noži. Pokud svůj trávník chcete při sekání šetřit, použijte vřetenové sekačky, které jsou nejšetrnější. Jestliže vás čeká první sečení po založení trávníku, sekat se začíná až při délce 10 až 12 cm, a to maximálně o 1/3 jeho dosavadní výšky. Ideálním typem sekačky pro nový trávník je vřetenová sekačka nebo velice ostrý nůž u sekaček rotačních. Zkracovat by se mělo postupně.

Nezapomínejte zavlažovat!

Rozhodně také nesmíme zapomenout na závlahu. Hlavně v letních měsících, kdy je velmi sucho, je důležité trávník pravidelně zavlažovat. Dávkování vody je kolem 20 l vody na 1 m². Pro udržení správné vlhkosti trávníku je doporučeno zavlažovat dvakrát týdně, a to nejlépe ráno a večer.

5 tipů pro nejhezčí trávník

1. Sekání trávníku

  • Důležitá je pravidelnost a technika sečení. Při každém sečení zvolte jiný tvar a směr sečení, aby byla tráva stlačována pokaždé z jiné strany.

2. Hnojení

  • Nezapomínejte trávník po sečení vyživovat – jen tak dosáhnete maximálního vzrůstu. Hnojit by se mělo cca každých 4 až 5 týdnů.

3. Zavlažování

  • Pro správně vlhký a svěží trávník sytě zelené barvy je důležité zavlažování. Četnost závisí na počasí.

4. Pozor na šíření plevele

  • Pravidelně odstraňujte objevující se plevel na trávníku. Použijte také kypřiče.

5. Vertikutace neboli provzdušnění

  • Pro správný vývoj semen a kořínku je potřeba dostatečný přísun vzduchu. Pro odstranění nežádoucích kořínků a dalších organismů trávník vertikutujte. Trávník tak očistíte a bude moci znova dýchat.

Zdroj: Kupi