Prší jako z konve. Sbírejte dešťovou vodu, hodí se na zahradě i pro domácí květiny

Dešťová voda se hodí na zahradě i doma. Canva

Podle Českého hydrometeorologického ústavu nás čeká několik dní dešťů. Využijte toho pro svoji zahrádku i rostliny, které pěstujete doma.

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Lepší možnost pro zalévání neexistuje

V první řadě se dešťovka hodí pro zalévání, a to doma i na zahradě. Klady pocítíte po finanční stránce, protože ušetříte za vodu, kterou byste vytočili z vodovodu.

Navíc budou spokojenější i vaše květiny a zelenina, protože dešťová voda není upravená chemickými prostředky, jako je agresivní chlor, a solí, která rostlinám vysloveně škodí. Naopak obsahuje dusík, takže pokud s ní zaléváte, lze říci, že dochází i k hnojení.

Zbystřit by také měli pěstitelé orchidejí, protože i tyto květiny budou lépe prospívat, když jim dopřejete vodu zachycenou při dešti.

Do čeho dešťovou vodu sbírat?

Sudy, barely

Abyste „nachytali“ co nejvíce vody, je nejlepší přímo pod okap umístit nádobu o dostatečně velkém objemu. Může jí být třeba starý sud nebo barel, ale také speciální sudy, které jsou k tomuto účelu vyráběné.

Dělí se na dvě základní skupiny: otevřené a uzavřené. Druhá varianta je praktičtější v tom, že do vody nenapadá listí ani jiný nepořádek, a navíc je bezpečnější v případě, že se po zahradě pohybují děti, které by mohly do otevřené nádoby spadnout. Ceny se v obou případech pohybují v řádech stovek i tisíců korun, záleží na materiálu a velikosti. Koupíte je po celý rok v hobby marketech.

Tip: Pokud zvolíte otevřenou nádobu nebo si na zahradu umístíte starý sud, pořiďte sítko, přes které voda proteče, avšak nečistoty zůstanou na něm.

Sítko zachytí nečistoty. Canva

Podzemní nádrže

Daleko vyšší objem nabízí podzemní nádrže, kde voda vydrží déle, protože k ní proudí jen velmi málo vzduchu a nesvítí na ni slunce. Kromě toho, že se do podzemních nádrží střádá dešťová voda, lze je napojit na samostatný rozvod vody do domu a například z těchto zásob splachovat toaletu. Je to mnohem ekologičtější než pro tento účel používat vodu pitnou. Speciální filtrovací zařízení dokonce umí dešťovou vodu vyčistit tak, že v ní lze i prát prádlo nebo se koupat.

Budeme dešťovku používat i na topení?

Dříve jsme si to možná neuměli představit, ale dnes se vyrábějí systémy, díky kterým lze s pomocí vody zachycené při dešti vytápět i ochlazovat rodinné domy. Jejich majitelé pak šetří nejen peníze, ale také ekologii.