Už žádný Uncle Ben's! Oblíbená značka rýže a omáček mění název, protože čelila nařknutí z rasismu

Obaly a název Uncle Ben's jsou podle některých lidí rasistické. Rosamar / Shutterstock.com

Produkty Uncle Ben's jsou známé po celém světě, nyní si však zákazníci budou muset zvykat na nový název a obal. Vlastníci značky se tak rozhodli po stížnostech, že obojí má rasistický podtext.

Přečtěte si také

Ranního pití kávy se bát nemusíte. Žaludek potrápí jen ve výjimečných případech

Co se kritikům nelíbilo?

Rozhodnutí firmy vlastnící značku Uncle Ben's vzešlo z reakce společnosti na událost, která se odehrála 25. května 2020 v USA, kdy při zatýkání policií zemřel George Floyd, po níž následovala vlna nepokojů namířených proti projevům rasismu a policejnímu násilí.

Obě slova značky, která nabízí rýži, hotová jídla a omáčky, jsou totiž podle kritiků rasistická, protože slovem uncle, tedy strýček, často označovali jižanští Američané černošské pracovníky, kteří obstarávali plantáže. Vyhýbat se tak měli oslovení jménem, přičemž právě Ben byl mezi nimi častý.

Mění se název i obal

Z původní podoby obalů zůstane pouze typická oranžová barva a druh písma. Na obalu už ovšem nebude žádná osoba a název se mění na Ben's Original. Produkty v původním provedením budou v obchodech dostupné už pouze do vyprodání zásob.

Uncle Ben's není jediný

Na obalech javorového sirupu a směsi pro přípravu palačinek značky Aunt Jemima se objevovala afroamerická žena, a to po více než 130 let. Stejně jako v případě Uncle Ben's, i tady ke změně došlo s ohledem na událost a nepokoje. Název se změnil na Pearl Milling Company.