V dubnu ceny rostly nejvíce od loňského září. Co zdražilo, a u čeho naopak částka klesla?

Podražily například potraviny. Canva

Ceny rostou, v dubnu dokonce tak, že šlo o největší nárůst od loňského září. Upozornil na to Český statistický úřad.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Ceny rostou

Růst cen se týká alkoholu, tabáku a potravin i nealkoholických nápojů. Pokud růst porovnáme s březnem, pak se v dubnu zvýšily o 0,5 %. Meziročně potom o 3,1 %.

„Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly o 3,1 %. Bylo to o 0,8 procentního bodu více než v březnu a nejvíce od loňského září. Největší podíl na tomto vývoji měly, stejně jako minulý měsíc, ceny pohonných hmot a tabákových výrobků,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ upozorňuje, že v březnu 2021 došlo k mírnému meziměsíčnímu oslabení koruny vůči euru a dolaru, což přispělo k růstu vývozních cen o 2,1 % a cen dovozních o 2,3 % oproti cenám v únoru. Značného růstu cen meziměsíčně i meziročně dosáhl sběrový papír. V meziročním srovnání se výrazně projevil růst cen rud kovů a kovového odpadu, ropy a ropných výrobků a elektřiny.

Porovnání březen 2021 vs. duben 2021

Zdražení potravin:

  • zelenina o 10,9 %
  • vepřové maso o 4,4 %
  • oleje a tuky o 2,8 %

Naopak ovšem klesly ceny ovoce o 4,9 %.

Zdražování v oblasti dopravy:

  • pohonné hmoty a oleje o 2,9 %
  • automobily o 0,3 %

Bytové vybavení a zařízení domácnosti:

  • zvýšily se ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti, a to o 1,6 %
Ceny zeleniny šly nahoru. Canva

Meziroční porovnání

Meziročně vzrostly ceny pro spotřebitele v dubnu o 3,1 %, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v březnu. Toto číslo nejvíce ovlivnilo zdražení pohonných hmot a olejů, které v dubnu 2021 vzrostly o 16,3 %, zatímco v loňském roce zaznamenaly meziměsíční pokles o 10,5 %. Zdraženo bylo také tabákové zboží, pivo a lihoviny.

Jak uvedl v závěru své zprávy Český statistický úřad: Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v dubnu 2,8 %.

Nakupujte levněji

Ušetřete snadným sledováním stránek Kupi nebo stažením stejnojmenné aplikace, která je zdarma. Pohlídá vám slevové akce, porovná ceny v jednotlivých obchodech, pomůže sestavit nákupní seznam, který zaručeně nezapomenete doma, i uloží slevové karty, takže je už nebudete muset nosit v peněžence.