Češi vzali obchody útokem. Někde se tvořily dlouhé fronty a docházelo ke konfliktům

Hned první den lidé vyrazili na nákupy. Canva

Čeští zákazníci se dočkali otevření obchodů, jejichž provoz omezila vládní protipandemická opatření. Hned první den vyrazila proto řada lidí nakupovat a místy se tvořily dlouhé fronty.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Obchody mají otevřeno bez omezení

Vzhledem k postupnému rozvolňování protikoronavirových opatření dnes, tedy 10. května 2021, byly po téměř pěti měsících otevřeny obchody, a to v plném rozsahu. Jak informovaly Seznam Zprávy, řada lidí toho využila a vyrazila na nákup oblečení, potřeb na sport, knih i hraček.

Všude nadále platí pravidlo 3R, tedy: respirátor, dezinfekce rukou a rozestupy.

Fronty na desítky minut

Pardubický deník poukázal na fakt, že se v Pardubicích u obchodů tvořily dlouhé fronty, v nichž nedošlo k dodržení rozestupů a místy docházelo ke konfliktům. Jde o jeden příklad za všechny, protože problém se rozhodně netýkal pouze tohoto východočeského města.

Lidé vyrazili i pro nábytek

V případě obchodu Ikea se fronta vytvořila před otevírací dobou, jak dokazuje fotka pořízená novinářem Jaroslavem Gavendou zveřejněnou na Twitteru v 8:54 hodin. Podle počítadla na webových stránkách řetězce je však situace během dne lepší. Například na zmiňovaném Zličíně dosahovala obsazenost zhruba čtvrtinu možné kapacity.

Restaurace a kavárny zůstávají zavřené

I když jsou obchody otevřené, v restauracích a kavárnách v obchodních centrech zakoupíte občerstvení pouze u výdejních okének, přičemž pokrmy ani nápoje nesmíte konzumovat v prostorách centra.