Jablka z ČR, nebo ze zahraničí? Tušíte, jaký je mezi nimi rozdíl a jak koupená jablíčka skladovat?

Jak vybrat jablka? zapojte smysly. kromě zraku použijte i čich a hmat. Canva

Sladké plody se šťavnatou dužinou, které můžete konzumovat přímo, nebo z nich připravit nejeden lahodný pokrm či dezert. Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce, jak ale vybrat ten správný a čerstvý plod?

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Kupovat česká, nebo zahraniční jablka?

Vzhledem k bohaté tradici pěstování jablek v tuzemsku vyhrává české jablko nad tím zahraničním. Mohou za to zkušenosti, stanovené normy, ale i metody pěstování. Právě u nás jsou totiž jablka pěstována s ohledem na tradice i samotnou přírodu.

Proč ještě sáhnout po českých plodech? Při nákupu našich jablek podporujete české zemědělství, rozvoj sadů a mnohdy i některé menší pěstitele. A protože na krajinu kolem nás a životní prostředí má velký vliv i rozsáhlá kamionová doprava, stojí za to nakupovat česká jablka a ovoce a ulehčit tak planetě, protože i malé kroky se počítají. Kromě toho máte při nákupu českých jablek větší jistotu čerstvosti – tedy ve srovnání s jablky ze zahraničí, které po sběru nějakou dobu cestují.

Tip: Na Kupi.cz zadejte do vyhledávače jablka a pak už jen vybírejte mezi odrůdami – a najděte obchodníky, kteří nabízejí nejvýhodnější cenu.

Jablka vybírejte všemi smysly

Jak v obchodech či na trzích zvolit správné jablko? Vybírejte nejen očima, ale i čichem a hmatem. Jablka musí krásně vonět, naopak nesmí být potlučená a pomačkaná. Pevná slupka nemusí být nutně dokonalá – drobné vady na kráse jsou přirozené, rozhodně by však neměla jevit větší známky poškození. Nakonec by prodejce měl také uvádět zemi původu a jméno pěstitele.

Jak jablka správně skladovat?

Nakoupili jste hromadu voňavých, čerstvých jablek? Pak je nezapomeňte správně uchovávat. Jablka mají ráda teploty okolo 1 až 2 °C a lépe snášejí vyšší vlhkost vzduchu. Pokud tedy máte sklep, můžete je uskladnit právě tam. Skladujete-li jablka v bedýnkách, nezapomeňte je ukládat stopkou dolů. Jablíčka pravidelně kontrolujte a skladujte je zásadně mimo zeleninu a brambory. Když dodržíte všechna pravidla, zůstanou poměrně dlouho chutná a nutričně bohatá.

Nemáte sklep? Nevadí. Krátkodobě můžete jablka skladovat v lednici. Nízká vlhkost však většinou způsobí postupné vysychání a scvrknutí jablek, na což máme jedinou radu: je čas pochutnat si!