Káva při dietě: Pomáhá s hubnutím, nebo naopak škodí? Oboje! Jak ji pít, aby klady převyšovaly zápory?

Káva na stole s dietní snídaní Canva

Všechny milovníky kávy jistě potěší zpráva, že nám tento nápoj může pomáhat také s hubnutím. Stejně tak ovšem dokáže cestu k vysněné postavě zkomplikovat. Záleží totiž na tom, jakou kávu pijeme a kdy. V našem článku se dozvíte, jak na to, aby nám s hubnutím pomáhala.

Přečtěte si také

Sezona medvědího česneku je tady. Kde roste a jak si jej nesplést s konvalinkou?

Ne každá káva je pro hubnutí dobrá

V první řadě je důležité, jakou kávu pijeme a kolik si jí za den dáme. Aby v nás rozproudila potřebou energii a nastartovala metabolismus, je nejlepší pít kvalitní zrnkovou – černou nebo zelenou.

Světlejší a lehce pražená káva je bohatší na antioxidanty, méně zatěžuje náš trávicí systém a nezpůsobuje takovou nervozitu nebo nevolnost jako káva přepražená. Jako ideální množství se uvádí 1 až 3 šálky denně.

Pokud pijete kávu v rámci hubnutí, budete si muset vystačit s černou neboli čistou – ta neobsahuje téměř žádné kalorie ani tuky. Naopak zapomeňte na cukr, šlehačku, smetanu, karamel nebo jiné ochucené sirupy, které z kávy udělají kalorickou bombu.

Šálek pumpkin spice latté se šlehačkou a skořicí Canva

Dokáže nakopnout náš metabolismus

Kofein v kombinaci s teplem zvyšuje výdej energie, a tím zrychluje náš bazální metabolismus (tzn. spalování kalorií s menším úsilím). Černá a zelená káva také může krátkodobě potlačovat chuť k jídlu.

Někdy se také uvádí, že káva pomáhá spalovat tukové buňky. To ale není tak jednoduché. Kofein skutečně působí na metabolismus tuků a podporuje jejich lipolýzu, tedy pálení a využívání jako zdroje energie. Aby však k takovému (byť minimálnímu) efektu došlo, museli bychom vypít denně i více než 5 šálků – což není ideální ze zdravotních důvodů. Naše tělo si navíc na účinky kofeinu po nějaké době zvykne, a proto na kávu jako spalovač tuků rozhodně nespoléhejte.

Hubnutí urychlí káva před cvičením

Kofein stimuluje nervový systém, a tím zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi. K největšímu přívalu energie dojde spolu s žádoucím zvýšením tlaku, a proto je nejlepší dát si kávu před sportem nebo jinou fyzickou aktivitou: ideálně 20 až 40 minut před cvičením. Horká káva rychleji prohřeje organismus, nastartuje pocení a zvýší výdrž. Pouze nezapomeňte na dodržování pitného režimu, protože káva může mít močopudné a dehydratační účinky.

Šálek se zrnky kávy u kávovaru Canva

Kofein na večer? Vede spíše k přibírání

Podle mnohých odborníků není dobré pít kávu ihned po jídle, protože tím zatížíme trávicí systém a paradoxně pocítíme větší únavu. Navíc na sebe kofein dokáže vázat železo, což nejen zpomaluje trávení, ale také zamezuje vstřebávání důležitých živin.

Pro hubnutí je ovšem mnohem důležitější doba, kdy si kávu dáme naposledy. Mělo by to být alespoň 5 hodin před spaním, nejlépe do osmi hodin večer. Ve spánku totiž naše tělo spaluje nejvíce kalorií. Zbytkový kofein však dokáže výrazně narušit spánkový biorytmus. Pokud nebude mít náš organismus během noci dostatek času na přirozenou regeneraci, nebudou správně fungovat ani metabolické procesy a výsledkem může být postupné přibírání na váze.

Dáte si kávu?

Shrnutí: 5 nejdůležitějších zásad, jak kávu při hubnutí pít

  • Kávu si dejte před cvičením nebo jinou fyzickou aktivitou, kdy vám dodá potřebnou energii, povzbudí a rozproudí metabolismus.
  • Kávu pijte vždy černou, bez cukru, smetany a dalších ochucovadel. Světle pražené, kvalitní druhy obsahují více antioxidantů a nezatěžují tolik naše trávení.
  • Během dne si můžete dopřát až tři šálky, nejpozději ovšem odpoledne. Kofein narušuje spánkové cykly a nedostatečný odpočinek organismu může vést ke zpomalení metabolismu a k přibírání.
  • Na to, že za vás káva bude sama od sebe pálit tukové buňky, raději nespoléhejte.
  • Dodržujte pitný režim, jezte zdravou a vyváženou stravu a zařaďte dostatek pohybu.

Užijte si tedy svůj šálek dobré kávy, ale s rozmyslem.