Nebojte se papiňáků, vaření je díky nim bezpečné, rychlé a některé se samy i vypnou

Tlakové hrnce jsou praktickými pomocníky. Canva

Pokud chcete mít jídlo rychle uvařené nebo uvařit šťavnaté hovězí maso za několik desítek minut, rozhodně byste s koupí papiňáku neměli otálet. A nemusíte se ani ničeho bát, dnešní tlakové hrnce jsou bezpečné a mají hned několik bezpečnostních pojistek.

Přečtěte si také

Drožďová pomazánka vám dodá vitamíny B1, B2 i B3 a je hotová za 10 minut
Drožďová pomazánka vám dodá vitamíny B1, B2 i B3 a je hotová za 10 minut

Dnešní tlakové hrnce už nejsou (ne)časovanou bombou

Letos slaví papiňáky 342 let své existence. První sestrojil francouzský vědec Denis Papin. Od jeho doby se ale na poli tlakových hrnců stala spousta věcí!

Tlakové hrnce se už nevyrábí z hliníku, který se tlakem snadněji deformoval, a to až do té míry, že se mohl i roztrhnout a někoho v kuchyni zranit. Vyrábí se z kvalitní nerezové oceli v silnostěnném provedení a s dvojitým i trojitým sendvičovým dnem, díky kterému pokrm jen tak snadno nepřipálíte. Otevírání víka je zabezpečeno kvalitním bajonetovým nebo pákovým systémem.

Klasický papiňák nebo multifunkční tlakový hrnec?

Klasickým papiňákům na paty nicméně šlapou elektrické tlakové hrnce s vlastním zdrojem tepla – takže se nedávají sporák, ale je potřeba, aby v jejich blízkosti byla zásuvka.

I elektrický tlakový hrnec funguje na stejném principu vaření za pomoci tlaku a horké páry. Obvykle má spoustu tlačítek, které umožňují například časování – a pokud se jedná o multifunkční tlakový hrnec, dokáže zastat funkci rýžovaru, jogurtovače, pánve, ohřívače jídla, pomalého hrnce, můžete na něm vařit v páře, a na některých dokonce i grilovat, péct i zapékat a rozmrazovat. Jde tedy o alternativu dalších kuchyňských spotřebičů.

Počítat ale musíte s vyšší pořizovací cenou a také se spokojit s tím, že příprava jídel není v elektrickém tlakovém hrnci tak rychlá jako v klasickém papiňáku.

Pokud jste se právě teď rozhodli, že potřebujete do omáčky fazole, nemusíte je zdlouhavě namáčet. Prostě je dejte do tlakového hrnce. Pixabay

Kdo by si měl koupit klasický tlakový hrnec?

Pokud už teď víte, že chcete v papiňáku prostě jen vařit klasiku, jako jsou vývary a guláš, mít měkké hovězí maso nebo rychle uvařené fazole, je to jasné. Klasický papiňák je pro vás jako dělaný. A kromě toho, že po něm nebudete chtít žádnou jinou náročnou práci, jídlo bude oproti klasickému vaření hotové třikrát rychleji. Koupit se dají také ve větších objemech, klidně i 15litrové. Nevýhodou ale je, že od něj nemůžete jen tak odejít.

Klasické papiňáky bývají obvykle levnější (i když některé mohou stát více než deset tisíc korun) a na rozdíl od elektronických tlakových hrnců mají delší životnost.

Elektrické hrnce samozřejmě také vydrží dlouho, avšak je to přeci jen elektronika a elektronické věci se zpravidla snáze porouchají než mechanické. Takže mohou vydržet několik let, ale ty klasické i několik desítek let.

Multifunkční tlakový hrnec je chytřejší než klasický papiňák, ale na druhou stranu je vaření v něm pomalejší. Pixabay

Kdo by si měl koupit elektrický tlakový hrnec?

Pokud vám nevadí, že je elektrický tlakový hrnec pomalejší než normální papiňák a jídlo v něm bude připraveno „jen“ dvakrát tak rychle než v klasickém hrnci, čtěte dál. Elektrický tlakový hrnec toho může nabídnout daleko víc než klasický papiňák.

Jak už bylo řečeno, multifunkční tlakový hrnec zvládne zastat hned několik kuchyňských pomocníků, takže pokud jste uvažovali například o koupi rýžovaru nebo jogurtovače, přemýšlet už nemusíte. Stačí, když si koupíte jeden multifunkční hrnec.

Ušetříte tak spoustu místa i zklamání z toho, když funkci jogurtovače přestanete používat. Samostatný jogurtovač by možná zůstal zapomenutý někde ve skříni jako zbytečný spotřebič, pro který jste se jenom na chvilku nadchli, ale u elektronického hrnce to nehrozí. Když ho nebudete používat na jogurt, uvaříte v něm rýži, maso, fazole, vývar a spoustu dalšího.

A vzhledem k tomu, že jeden jediný hrnec zastane hned několik dalších spotřebičů, je také vhodný pro lidi, kteří mají malou kuchyň a malé nebo skoro žádné skladovací prostory.

Multifunkční tlakový hrnec je skvělý pro starší lidi nebo pro všechny zaneprázdněné, kteří toho mají prostě hodně a často zapomínají. Pokud totiž zapomenete na to, že něco vaříte v elektrickém tlakovém hrnci, sám se vypne a žádná katastrofa nehrozí. Tohle bohužel klasický papiňák nezvládne, na něj se zapomenout nesmí.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz