Jejda, oko na punčoše! Co teď s ním, aby se nešířilo?

Krásné punčocháče nadělají parádu, ale kvůli oku mohou zkazit den. Na co si dát pozor? Canva

Punčochové kalhoty a silonky jsou na jaře aktuálním tématem, jenže kvůli jemnému materiálu se snadno vytvoří oko, které se snadno a rychle rozšíří. Jaké triky se vyplatí znát, aby se nerozjelo? Tipy na rychlou pomoc i prevenci jsou tu!

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Prevence je základ

Víte, že jemná vlákna na silonových punčocháčích můžete jednoduchým trikem zpevnit? Ještě předtím, než si silonky obléknete, namočte je do studené vody a v pytlíku je nechte zmrazit. Poté je jednoduše rozmrazte. Díky chladným teplotám v mrazničce dojde k posílení vláken. Podle odborníků dojde ke snížení tlaku vlivem pohybu molekul, takže se materiál stane méně náchylným k poškození roztrhnutím.

Dalším nezbytným krokem je pak samozřejmě péče o nehty, které by měly být pečlivě zastřižené, neroztřepené. Před oblékáním hydratujte ruce krémem a nezapomeňte si sundat veškeré šperky, které by o jemný a citlivý materiál mohly zavadit.

Tip: Ať už se chystáte vyrazit kamkoli, bude se vám hodit náhrada. Mít v kabelce náhradní silonky? Ideální první pomoc pro případ, že si natrhnete oko na jedné z nohavic. A že žádné doma nenajdete? Zaběhněte do nejbližší drogerie DM, Teta či Rossmann, ve všech najdete punčocháče. Sledujte jejich nabídku na Kupi.cz.

Lak na vlasy, nebo na nehty?

Už to vypadalo tak nadějně, ale přece jen se objevilo nežádoucí oko na punčoše? Teď je čas rychle jednat! Máte při ruce bezbarvý lak na nehty, případně lak na vlasy? Obojím můžete bleskově zafixovat vlákna v okolí dírky, aby nedošlo k jejímu dalšímu postupu.

Nemáte při ruce náhradní silonky? Rychle zafixujte okolí očka bezbarvým lakem na nehty. Canva

Když punčocháče, tak kvalitní

Vybíráte-li punčochové kalhoty a punčochy, nezapomeňte sledovat jemnost materiálu. Ta je označena zkratkou DEN (dříve z fr. titer denier, zkratka označovala jemnost hedvábné příze, ze které se vyráběly punčochy).

  • Ultra tenké punčochy jsou označeny jako 15 DEN a níže. Jsou vhodné především v horkých letních měsících. Jsou transparentní, velmi lehké.
  • Běžné silonky se pohybují mezi 15–20 DEN. Jedná o běžný typ, který je ideální k nošení do kanceláře.
  • Zesílené punčochy mají značení 30–40 DEN. Jsou průhledné, avšak silnější a o něco odolnější.
  • Poloprůhledné punčochy s jemností 40–90 DEN jsou vhodné pro jarní nebo podzimní období.
  • Neprůhledné punčochy 100 DEN a více jsou v podstatě zimní. Jsou odolné a dostupné v různých materiálových provedeních, například ve spojení s vlnou.

Moderní technologie už naštěstí mají chytré řešení, díky kterému nemusíte lakovat oko na punčoše ani dávat silonky zmrazit. Sáhněte po kvalitních pevných punčochových kalhotách. Nové generace obsahují speciální přízi, která se jen tak snadno neroztrhne. Dejte sbohem dnům, které jste musela trávit s okem na punčoše!