5 nádherných květin, které nevyžadují náročnou péči a zaplaví vaši zahradu barvami

Postava v zahradnickém oblečení zalévá kvetoucí květiny konví Sofiaworld / Shutterstock.com

Je léto, všude krásně kvetou všemožné rostliny a vy si možná říkáte, že by vaší zahradě také slušely barevné květy, jenomže máte málo času se o ně starat. V následujícím článku vám proto přinášíme tipy na patero vhodných rostlin, které přežijí i bez pravidelné zálivky a budou dělat parádu na záhonech.

Přečtěte si také

Vše o jarní cibulce: Proč by neměla chybět v žádném jídelníčku a jak ji vypěstovat?

Teplotní rekordy posledních let přidělávají vrásky na čele nejednomu zahrádkáři. Úhrny srážek jsou na mnoha místech nedostatečné a dochází k nebezpečnému poklesu spodní vody. Je to počasí, které nepřeje rostlinám, jež vyžadují neustálý a pravidelný přísun vody.

Zahrady lidí, kteří tráví v létě nejen víkendy mimo domov, často vypadají nezáživně a chybí v nich rozkvetlé rostliny. A to je škoda. Existuje totiž několik zajímavých zástupců kvetoucích rostlin, které si poradí i s nedostatkem vláhy. Pojďme se společně na pět z nich blíže podívat.

Záhon s červeno-žlutými kokardami Iva Vagnerova / Shutterstock.com

Bohatě kvetoucí krásky

Kokarda

Mezi rostliny, které vždy nasadí na množství nádherných květů, patří kokarda, pocházející ze Severní Ameriky. Její syté žluto-červené květy budou dělat parádu vaší zahradě po celé léto. Tato rostlina se vysévá v dubnu a poté se na konci května vysazuje na záhony. Existuje několik druhů, nicméně nejoblíbenější jsou trvalky. Dorůstá výšky od půl metru do devadesáti centimetrů a je vhodná k řezu.

Kupte ideální substrát na zahradu v akci

Kosatec, pestrobarevný krasavec

Ano, tak můžeme označit kosatec. Existuje nespočet druhů, které se mohou pochlubit květy rozličných velikostí a barev. Jejich pěstování je velmi jednoduché a nevyžaduje žádnou předchozí zkušenost. Stačí pro ně vybrat vhodné stanoviště.

Kosatce mají rády propustné půdy bohaté na živiny, naopak nesnáší jílovité půdy, ve kterých jim mohou uhnívat oddenky. Rozmnožují se právě pomocí oddenků, které je vhodné na podzim vykopat, rozdělit a získat tak větší množství těchto úžasných rostlin.

Fialové kosatce na zahradě yyama / Shutterstock.com

Řebříček, trvalka vhodná k řezu a sušení

To je přesně řebříček tužebníkovitý. Tato rostlina, pocházející z Kavkazu, se hodí zejména pro zahrady více přírodního rázu. Ve volné přírodě se totiž můžeme setkat s jejím příbuzným řebříčkem obecným. Výška této rostliny se pohybuje podle podmínek od půl metru do sto dvaceti centimetrů. Její květ je plochého tvaru a sytě žluté barvy.

Levandule, bylinka s příjemnou vůní

Levandule lékařská je zástupcem léčivých rostlin, kterým se daří na slunných prostranstvích. Poskytuje nejen okrasu zahradám, ale i užitek v podobě velmi aromatických květů, které pomáhají například při problémech s nespavostí a nervových onemocněních. Zajímavostí je, že levandule uložená v sáčku do skříně slouží jako odpuzovač molů. Velmi podobná, jen vyššího vzrůstu, je perovskie lebedolistá, až 1,5 m vysoká rostlina fialové barvy.

Dva keře levandule nieriss / Shutterstock.com

Svatolina, rostlina se stříbrnými listy

Na zahradě se vyjímají i jiné barvy listů než jen ty v odstínech zelené. Skvělým příkladem nám může být svatolina cypřišová. Pochází ze Středomoří a zahradu umí ozvláštnit nejen netypickou barvou listů, ale také malými žlutými kvítky. Tato rostlina je jedna z těch, které lze pěstovat opravdu bez nutnosti zalévání. Vždy na jaře je vhodné provést mírný řez, aby se nestala nevzhledným keřem.

Levandule ve slevě už na vás čeká

Kupte se slevou Levandule.

Porovnat slevy

A jak na plevel?

Aby se zahrada stala ještě více bezúdržbovým místem, je dobré zamezit růstu plevele v záhonech. Nejefektivnějším řešením je využít mulčovací kůru, která v dostatečné vrstvě nedovolí nežádoucím rostlinám vyrůst. Kde ji mají v akci, si zkuste vyhledat na stránkách Kupi.cz, kde najdete online přehled všech akčních letáků na jednom místě.