Otevírací doba 8. května: Nakupte včas, mnohé obchody zůstanou uzavřené

8. května musí zůstat velké obchody zavřené. Canva

8. května, kdy si připomínáme Den vítězství, platí ze zákona povinnost pro obchody, které mají plochu o rozloze nad 200 m², že musejí mít zavřeno. Nákup proto budete muset obstarat o den dříve, anebo v malém obchodě.

Přečtěte si také

Nákupy v Polsku už nebudou výhodné. Země neprodlouží nulové DPH, může za to nízká inflace

Potraviny koupíte, ale ne v supermarketu

Pokud třeba při vaření oběda zjistíte, že vám chybí některá surovina, jediným řešením bude ji vynechat, nebo si dojít do menšího obchodu. I ten sice může mít zavřeno, protože 8. května tentokrát spadá na sobotu, ale nemá tuto povinnost danou zákonem.

Opak panuje u supermarketů a hypermarketů, které při velikosti nad 200 m² musí mít v tento den zavřeno. Týká se to tedy obchodů, jako je Penny Market, Kaufland, Billa či Lidl. V případě Globusu zůstanou otevřené pouze samoobslužné čerpací stanice u prodejen a Albert zase ponechá funkční hypermarket v Českých Budějovicích u nádraží, protože je v místě dopravního uzlu.

8. května musí zůstat velké obchody zavřené. Canva

Hobby markety také neotevřou

Protože i velké obchody s hobby potřebami na zahradu, stavbu a volný čas, jako je OBI, bauMax a Hornbach, mají plochu o rozloze vyšší než 200 m², i ty zůstanou uzavřené.

Jak to bude s lékárnami?

  • Některé BENU Lékárny budou mít 8. května otevřeno, a to dle standardní sobotní otevírací doby. Na konkrétní pobočky je však nutné se podívat na webové stránky benu.cz/lekarny.
  • Otevírací doby lékáren Dr. Max se liší dle pobočky, proto je nutné bližší informace zjistit na webových stránkách drmax.cz/lekarny, kde snadno najdete prodejnu, kterou chcete navštívit. Některé mívají zavřeno i v běžné víkendy.

U ostatních lékáren pak bude pravděpodobně otevřeno dle standardní pracovní doby, protože bývají menší, než je stanovená hranice 200 m², nicméně je lepší se předem ujistit, nebo vše potřebné vyřídit už v pátek.

Oblíbené řetězce drogérií neotevřou

Velké drogérie, například DM drogerie, Rossmann či Teta drogerie, zůstanou zavřené. Nakoupit proto bude možné jen v menších prodejnách a i v jejich případě se provozovatel může rozhodnout otevírací dobu změnit nebo obchod uzavřít.