Čeká nás další rozvolňování. Čeho se bude týkat a kdy sundáme respirátory?

Respirátory už nebudeme muset mít tak často. Canva

10. května dojde k dalšímu rozvolňování protipandemických opatření. Jaké přinese změny?

Přečtěte si také

Lebedu nebudete ze záhonu už nikdy vytrhávat! Poslouží jako výborná náhrada špenátu i lék proti kašli

Otevřou maloobchody i služby

Kromě maloobchodů od 10. května otevřou také další služby, jako jsou například:

  • solária
  • hodinářství
  • truhlářství
  • vydavatelská činnost
  • výroba a oprava hudebních nástrojů
  • opravny obuvi
  • provoz lanovek
  • tetovací studia

Dále bude umožněno poskytování tělovýchovných a sportovních služeb, služby denní péče o dítě ve věku do tří let a provozování poboček cestovních kanceláří.

Žáci zasednou do lavic

S výjimkou Vysočiny a Zlínského i Jihočeského kraje se do lavic vrátí žáci druhých stupňů základních škol i nižší stupně víceletých gymnázií, a to v rotační podobě. Také na vysokých školách bude možná praktická a klinická výuka, a to i s praxemi u všech ročníků (opět s výjimkou zmíněných krajů).

Kvůli aktuální situaci ještě 5. května kabinet znovu zváží postup na Vysočině a ve Zlínském a Jihočeském kraji. Při rozvolňování totiž přihlíží k počtu nakažených za uplynulý týden na 100 000 obyvatel v jednotlivých krajích.

Změny se budou týkat i studentů. Canva

Volnočasové aktivity

Ode dneška, tedy 4. května, se na základních uměleckých školách a dalších volnočasových institucích mohou setkávat skupiny 3 dětí uvnitř, venku pak 20 dětí. U dalších venkovních aktivit pak platí maximální počet 20 dětí, 15 metrů čtverečních plochy pro jednoho a povinnost negativního testu.

Respirátory jen při setkání

Od 10. května také nebude povinné stále nosit ochranu dýchacích cest. Nově respirátor nasadíme venku jen v případě, kdy se potkávají min. dvě osoby, které jsou vzdálené méně než 2 metry.

Zahrádky restaurací

Ministr Havlíček uvedl, že zahrádky restaurací by se mohly otevřít 17. května. Jak to ale bude, se ještě dozvíme. Na prvním místě jsou totiž školy, obchody a služby. Restaurační zařízení tak stále zůstávají v režimu výdejních okének.