Pampeliška: K čemu je dobrá a jak a kdy ji zpracovat?

Pameliška: k čemu je dobrá a jak a kdy ji zpracovat? Canva

Pampelišku znají mnozí z nás zejména jako plevel, který prorůstá úhlednými trávníčky před domy. Na jaře ji najdete kvést téměř na každé louce, mezi a v parcích. Není to ale obyčejný plevel – ne nadarmo má přízvisko lékařská. Je prospěšná, a to od kořene až po květ.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Všestranný lék z přírody

Pampeliška neboli také smetánka lékařská je trvalka, kterou najdete růst v podstatě na každé volné ploše. Používá se i jako salátová rostlina, ale pěstuje se také cíleně k farmaceutickým účelům, protože má prokazatelné antibiotické vlastnosti. Dále podporuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení a pomáhá regenerovat žlučník a játra.

Je výrazně močopudná, její užívání se doporučuje zejména při poruchách ledvin a močových cest, protože vyhání a částečně dokáže i rozpustit ledvinové či močové kameny. Mimoto snižuje hladinu cukru v krvi, příznivě působí i při různých kožních chorobách a používá se jako antirevmatikum.

Často se přidává do bylinných směsí, kombinuje se zejména s březovým listem, kořenem petržele nebo celeru, čekankou, měsíčkem, přesličkou a šalvějí.

Roste opravdu téměř všude, nicméně k jejímu sběru volte co nejméně frekventovaná místa – na nich bude nejčistší. Canva

Kořen

Nejvýraznější léčivé vlastnosti má kořen pampelišky. Abychom jich z něj měli co nejvíc, sbíráme ho časně zjara v březnu před rozkvětem nebo na podzim v říjnu a listopadu, kdy se všechny prospěšné látky stahují z rostliny do kořene, a ten je proto doslova nabitý živinami. Lze ho sbírat i mimo tato období, jen je potřeba počítat s tím, že jeho účinky budou o něco slabší.

Kořen obsahuje celou škálu prospěšných látek, mimo jiné hořčiny, triterpeny, třísloviny, aminokyseliny, silice, inulin a minerální látky – z nich především měď. Používá se čerstvý i sušený. Nejlepší je zpracovávat dvou a víceleté rostliny, jelikož kořen je u nich silnější a snáze se s ním dál pracuje. Po vyrytí ho obratem umyjeme, očistíme kartáčkem a co nejdříve zpracujeme.

Odvar

Odvar z kořene pampelišky působí detoxikačně a pomáhá propláchnout ledviny. Připravíte ho tak, že čerstvý kořen pokrájíte, zalijete vychladlou převařenou vodou a přivedete k varu. Povaříte zhruba minutu a vypijete. Doporučují se 3 šálky odvaru denně po dobu jednoho týdne s jednodenní přestávkou uprostřed.

Pampeliškový čaj a káva

K přípravě čaje a kávy je potřeba kořen nejprve usušit, proto čerstvý nakrájejte na malé kousky a dejte do sušičky. Můžete ho také sušit v síťce (například ze staré záclony) zavěšené v suché, větrané místnosti nebo venku na suchém, stinném místě, kam se nedostanou sluneční paprsky. Dobře usušený kořen je při zlomení uvnitř bílý a snadno se láme. Vydrží i 3 až 5 let.

  • Čaj: Na 250 ml je potřeba 1,5 lžičky drceného kořene pampelišky. Toto množství přelijte vroucí vodou, přiklopte pokličkou a nechte přibližně 10 minut odstát. Poté sceďte a podávejte.
  • Káva: Na kávu je nutné sušený kořen ještě upražit – doma vám s tím pomůže trouba. Kořeny rozprostřete na plech a pražte v troubě asi hodinu a půl při teplotě okolo 150 °C. Nechte vychladnout a pak už jen umelte, ideálně na elektrickém mlýnku, zalijte vroucí vodou a pampelišková káva je na světě.

Likér z kořene pampelišky

Likér napomáhá při redukčních dietách. Připravíte ho tak, že 150 g sušeného, mletého kořene (ideálně nakopaného na jaře nebo na podzim) vložíte do lahve žitné pálenky a necháte za občasného protřepání 2 týdny louhovat. Poté přecedíte přes plátýnko, abyste se zbavili zbytků. Panáka likéru si pak dopřejte 2× denně – před obědem a před večeří.

Pampelišku lze využít k nejrůznějším účelům – ať už v kuchyni nebo domácí lékárně. Canva

Listy

Listy obsahují podobné látky jako kořen, navíc ještě kyselinu křemičitou nebo vitamin C. Sbírají se na jaře těsně před rozkvětem nebo na začátku květu, kdy má rostlina nejvíc šťávy. Čerstvé se používají do jarních salátů, čaj připravíte jak z listů čerstvých, tak sušených – podobně jako z kořene. Čaje a odvary z listů se používají nejvíce při zánětu močových cest a ke zmírnění revmatických obtíží.

Tip: Kořen a listy, ať už v čerstvém, nebo sušeném stavu, se dají také vzájemně kombinovat.

Květ

V květech najdeme flavonoidy, karotenoidy a silice. Nejčastěji se používají k přípravě oblíbeného pampeliškového sirupu, o kterém se často mluví i jako o pampeliškovém medu.

Sirup

  1. Na zhruba 1,5 litru sirupu budete potřebovat přibližně 200 květů pampelišky. Může se to zdát hodně, ale nezoufejte, sbírání vám zas takovou dobu nezabere. Otrhané květy rozprostřete na noviny a nechte je 15 minut ležet, aby z nich vylezli broučci.
  2. Květy lehce opláchněte, vložte do hrnce a přelijte litrem studené vody.
  3. Omyjte důkladně citron, nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce. Vzniklou směs dejte vařit – od chvíle, kdy dosáhne varu, vařte ještě 10 až 15 minut.
  4. Hrnec odstavte, přiklopte poklicí a nechte do druhého dne louhovat.
  5. Druhý den šťávu přeceďte přes plátýnko, přidejte 1 kg cukru a vařte zhruba hodinu, během které vznikající sirup často míchejte. Hotovo je ve chvíli, kdy dosáhne tekutina konzistence podobné medu.

Užijte si léčivé účinky pampelišky, vaše zdraví to jistě ocení.