Budku pro netopýra nebo vlastní čmelín můžete mít na zahradě i vy. Podpoříte tím přírodu

Letící netopýr ve stodole Rudmer Zwerver / Shutterstock.com

Milovníci přírody a rozmanité zvířecí říše, tady je hned několik nápadů, jak se obklopit užitečným hmyzem a malými návštěvníky – tedy pro tentokrát těmi zvanými! Které tvory můžete na své zahradě potěšit příbytkem? Inspirujte se a vaše království doslova ožije.

Přečtěte si také

Chyby při třídění odpadu dělá každý z nás. Vyvaruje se jich a třiďte tak, jak se má

Přivítejte veverky, netopýry i hmyz

Nejen krmítko pro ptactvo může být ozdobou vaší zahrady a balkonu. Víte, že možností je mnohem více? Zkuste pravidelně krmit veverky, ubytovat u sebe užitečné netopýry, pozvat si na zahradu hmyzí říši nebo třeba založit čmelín.

Hmyzí hotel? Ideální volba na zahradu

Hmyzí hotel je uměle vytvořený domov pro některé druhy užitečného hmyzu, který jim umožňuje nerušeně prožít jejich životní cykly. Estetická hmyzí budka navíc bude zajímavým prvkem zahrady, a to s přidanou hodnotou. Pomůžete totiž ubytovat opylovače a hubitele nežádoucích hmyzích druhů.

Úkryt u vás mohou najít například včelka samotářka, motýli, pestřenky, berušky a škvoři. Pořiďte si hmyzí domeček a pozorujte zázraky přírodní říše.

Hmyzí hotel je i okrasou zahrady. Canva

Staňte se čmelařem, zamilujte si čmeláky

Nejen včelky, ale i čmeláci jsou pro přírodu nepostradatelní. A protože včelích medvídků bohužel dramaticky ubývá, jednou z možností, jak je podpořit, je koupit jim luxusní ubytování – vlastní čmelín.

Právě na jaře hledají čmeláčí královny úkryt pro své společenstvo. Pokud si pořídíte čmelín, můžete hledající královnu zkusit odchytit a do čmelínu umístit. Jednodušší variantou je však zakoupení čmeláčí rodinky, k níž dostanete návod na její zabydlení v čmeláčím domečku. Chov čmeláků není nijak náročný a může se stát vaší chloubou. Vždyť která vaše návštěva by odolala pozorováním pilných čmeláčích hostů?

Krmítko pro veverky

Nenechávají vás roztomilé veverky chladnými? Jestliže k vám na zahradu občas nějaká zavítá a chcete ji pozorovat pravidelně, pak ji můžete krmit. Zatímco na ptačích krmítkách toho na zrzečky moc nezbyde, veverčí krmítka jsou přizpůsobena právě jim – jsou totiž opatřena víkem z plexiskla, které si sama chytrá veverka nadzvedne a připravené oříšky si odnese, aniž by se k nim dostali ptáci. Kromě krmítka, které si podle návodu snadno vyrobíte sami, lze pořídit také pítka nebo budky pro veverky.

Když se u vás uhnízdí netopýři

Netopýři často zalézají do různých škvír a štěrbin. Ať už takové máte nebo ne, i vy můžete na dům, strom nebo do přírody umístit budku pro netopýry. Ta má na rozdíl od ptačí budky místo vchodu ve spodní části právě úzkou štěrbinu. Připravenou budku pak může obsadit sameček, samička s mláďaty, ale i celá kolonie netopýrů.

Budka by měla být umístěna minimálně ve výšce 3 metry. Někdo dává přednost krovu půdy, někdo středu štítů. Pokud se tak rozhodnete, nesmutněte, pokud se netopýří rodinka nenastěhuje do domku hned – obsazení může trvat i několik let.

Tip: Hmyzí hotely, ptačí krmítka a budky pro další zvířata najdete v hobby marketech. Jejich akční nabídky si prohlédněte na Kupi.cz.

Život na zahradě

Kromě zmíněných tvorů můžete ubytovat také například plchy, ježky, nebo dokonce obojživelníky. Stačí si pořídit další zařízení: celoroční budku pro ježky, ptačí budky, budky pro plchy nebo podle návodu vytvořit hadinec. Záleží jen na tom, aby zvířata měla klid, protože tam, kde žijí domácí mazlíčci, příliš divokých zvířat nezavítá. Hýčkejte si svoji zahradní zvířecí planetu – a ona se vám odmění neopakovatelnými zážitky.