Vypěstujte si na zahradě lékořici! Její kořeny zlepšují dýchání a léčí záněty v ústech

Lékořice má sladké kořeny plné vitamínů a zdraví prospěšných látek a snadno si ji vypěstujete doma na zahradě. Canva

Lékořici všichni známe v podobě černých cukrovinek nebo likérů. Věděli jste ale, že má také nespočet příznivých účinků na naše zdraví? Můžete si ji navíc vypěstovat na vlastní zahradě a z kořene připravovat léčivé odvary nebo tinktury. Máme pro vás pár užitečných tipů, jak lékořici vysadit i jak její léčivé kořeny doma zpracovat.

Přečtěte si také

Rozvoz nákupů je na vzestupu. Rohlík.cz je ziskový již ve třech zemích, Košík.cz nechává výběr slev na zákaznících

Sázení ze semínek

Lékořice je vytrvalou rostlinou. Pěstuje se především pro své kořeny, které mohou dorůstat délky až 150 cm. Obsahují kyselinu glycyrrhizovou, díky níž má lékořice svou vysoce sladkou chuť.

  • Semínka se sází ideálně na jaře do 1 cm hloubky do truhlíku, který obsahuje zeminu složenou z 3 dílů pařeništního substrátu, 1 dílu písku a 1 dílu ornice (nebo jiné úrodné půdy vhodné pro výsev).
  • Semena lékořice klíčí poměrně dlouho (cca 4 týdny).
    • Jejich klíčení urychlíte tím, že je nejprve namočíte na dva dny do teplé vody. Pomůže také, když truhlík překryjete skleněnou deskou.

První kořeny sklidíte za tři roky

Pro svůj růst potřebuje rostlina lékořice slunné a teplé stanoviště s kyprou, písčitou půdou. Důležitý je dostatek vláhy a pravidelné přihnojování. Díky silně rozvinutému kořenovému systému je lékořice odolnou rostlinou, které nevadí ani mrazy.

První kořeny se sklízí nejprve za 3 roky – očistí se a suší při teplotě kolem 30 °C. Správně usušený kořen lékořice má nažloutlou barvu.

Zdravotní benefity lékořice

Lékořice je účinná při nachlazení. Posiluje imunitu, usnadňuje vykašlávání a zlepšuje dýchání. Při zevním i vnitřním užití působí protizánětlivě. Léči kožní problémy i záněty v ústní dutině a je účinnou prevencí proti zubnímu kazu. Povzbuzuje činnost jater, regeneruje slinivku a má příznivý vliv na zažívání, trávicí systém a žaludek (hojí žaludeční sliznici a pomáhá při léčbě žaludečních vředů).

Zmírňuje plynatost i pálení žáhy. U žen mírní menstruační a klimakterické potíže. Užívá se také při nespavosti a poruchách spánkového cyklu. Díky vysokému obsahu lecitinu zlepšuje lékořice soustředění a mozkovou činnost. Dále je cenným zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, biotinu, niacinu, manganu, bromu, jódu, zinku a fosforu.

Z kořene si doma připravíte čaj, tinkturu i ústní vodu

Sušený kořen lékořice koupíte také v lékárnách a prodejnách se zdravou výživou po celých kusech, drcený nebo namletý na jemný prášek. Sehnat se dají i lékořicové tinktury, sirupy nebo masti. Z kořene si doma můžete vyrobit množství zdraví prospěšných přípravků.

  • Extrakt: najemno rozmixovaný, usušený kořen lékořice smíchejte s trochou vody a vařte tak dlouho, dokud tekutina nezhoustne a nezčerná. Z tohoto základu také vznikají oblíbené cukrovinky nebo likéry.
  • Čaj: 1 čajovou lžičku drceného sušeného kořene lékořice zalijte horkou vodou (150–200 ml) a nechte 15 minut louhovat.
  • Tinktura: při výrobě platí poměr 1 díl drceného usušeného kořene ku 5 dílům 40–60% lihu (např. 3 lžičky drceného kořene a 15 lžiček lihu). Tinkturu nechte 2 až 3 týdny odpočívat na teplém místě v uzavřené nádobce a každý den protřepejte. Užívejte 2–3x denně po 15 kapkách, nebo místo masti aplikujte přímo na kůži.
  • Ústní voda: 30 g drceného kořene smíchejte s 500 ml studené vody, společně přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, sceďte a nechte vychladnout. Lékořicová voda je účinná pro léčbu aftů, zánětů ústní dutiny, bolesti zubů nebo jako prevence vzniku zubního kazu.

Pozor na předávkování. Lékořice není vhodná pro každého

Lékořice se používá spíše ke zmírnění akutních zdravotních problémů a rozhodně se nedoporučuje její dlouhodobé užívání. Doporučená dávka se uvádí kolem 2 lžiček drceného kořene denně (to odpovídá dvěma hrnkům lékořicového čaje), maximálně po dobu 6 týdnů. Poté je potřeba zařadit několikaměsíční pauzu.

Při předávkování hrozí bolesti hlavy, nevolnost, zvýšení tlaku, poškození ledvin a jater i kardiovaskulární onemocnění. Lékořice proto není vůbec vhodná pro osoby trpící vysokým tlakem a pro těhotné a kojící ženy.