Afrodiziakum i přírodní antidepresivum, to je prášek z kořene maca. Vyzkoušejte jeho účinky

Prášek maca ve sklenici a na dřevěné lžičce Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

Peruánský kořen maca je známý především pro svůj pozitivní vliv na libido a potenci. Už málo se ale mluví o jeho ostatních účincích – a to je velká škoda. O mace se totiž dá říct, že se jedná o jakýsi druh přírodního antidepresiva. Člověk díky ní lépe zvládá stres, deprese, úzkostné stavy a fyzickou zátěž.

Přečtěte si také

Sezona medvědího česneku je tady. Kde roste a jak si jej nesplést s konvalinkou?

Na co je dobrá maca?

O zázračném peruánském kořeni maca, přezdívaném také jako peruánský ženšen, se říká, že zvyšuje libido u mužů i žen a celkově má příznivý vliv na sexuální život, ať už jde o samotný prožitek ze sexu, nebo plodnost.

To však nejsou jediné účinky, maca ovlivňuje lidský organismus v daleko širším měřítku a neměla by být spojována pouze se sexualitou. Peruánci užívají macu především pro její vliv na sílu, vytrvalost a odolnost, a to nejen fyzickou, ale také psychickou.

V minulosti s její pomocí také léčili anémii, tuberkulózu, rakovinu žaludku, impotenci, mužskou sterilitu, menstruační poruchy a symptomy menopauzy.

Sada thajských bylinek při relaxační masáži pro dobré zdraví Digital Art StudioTH / Shutterstock.com

Maca pomáhá zvládat stres

Ne nadarmo je maca považována za potravu pro mozek. Funguje totiž jako adaptogen, což znamená, že pomáhá mozku reagovat na stres a přizpůsobovat se stresovým situacím. Někteří lidé mají po pravidelné konzumaci macy dokonce lepší a hlubší spánek.

Za ony adaptogenní účinky v mace jsou zodpovědné dvě chemické látky, kterým se říká macamidy a macaeny. Právě tyto látky zpomalují rozklad anandamidu, lidově řečeno hormonu blaženosti a štěstí. Mozek si tím pádem díky nim udrží vyšší hladinu tohoto hormonu po delší dobu.

Zajímavé je, že například schizofrenici mají anandamidu v mozku nedostatek a čím méně ho mají, tím horší formou nemoci trpí. Kromě anandamidu obsahuje maca také vitamíny (vitamín C, vitamín B6) a minerály (měď, železo, draslík, mangan).

Která maca je lepší?

Když už se rozhodnete macu koupit, v obchodech se setkáte se třemi typy mac, respektive se třemi možnými barvami – žlutou, červenou a černou, které seženete buď ve formě prášku, nebo tablet.

Nejběžnější macou je žlutá, která tvoří 60–70 % celkové sklizně a bývá také levnější. Macy červená a černá jsou už hůře sehnatelné, červená představuje 20–25 % produkce a černá 10–15 %. Přestože jsou dvě poslední jmenované vzácnější, nejde macu žlutou považovat za méněcennou. Naopak.

Maca žlutá je vhodná ke každodenní konzumaci za účelem dosažení dlouhodobé rovnováhy, červená a černá pak slouží spíše pro terapeutické účely. Macu můžete rozpustit ve vodě, přidat do smoothie, omáček nebo ji jíst jednoduše ze lžičky (pozor, nalepí se vám na zuby).

Čerstvé kořeny maca ADVTP / Shutterstock.com

Jaké má maca účinky?

Zatímco žlutá maca je neutrální, červená symbolizuje ženskou energii a černá mužskou. Neznamená to však, že by červená byla určena pro ženy a černá pro muže. Abyste z macy dostali maximum, je zapotřebí kombinovat všechny tři.

Klinické studie například dokazují, že červená maca je prospěšná pro správnou funkci prostaty, nadledvin, přispívá k lepšímu spánku, napomáhá zmírňovat úzkosti a stres.

Černá maca zase pozitivně ovlivňuje funkci mozku, působí proti tzv. mozkové mlze, bolestem hlavy, svalové slabosti, zlepšuje psychickou pohodu a přispívá k lepšímu sportovnímu výkonu.

Zdroje: themacaexperts.com, casopisroots.cz, healthline.com, themacaexperts.com