Udělejte si doma pohodu: Upečte si skořicové šneky s cukrovou polevou

Skořicoví šneci s cukrovou polevou. Anna Kolásková

Ve švédštině Kanelbullar, v angličtině Cinnamon Rolls a v češtině skořicoví šneci. Tento původně severský recept je dnes už tak mezinárodní, že ho můžete ochutnat po celém světě. Jeho základem je kynuté těsto se spoustou skořice. My jsme recept navíc obohatili pekanovými ořechy.

Přečtěte si také

Počasí neovlivníte, náladu ano. Obojí spolu ale souvisí, venkovní teplota se odráží na psychice
Počasí neovlivníte, náladu ano. Obojí spolu ale souvisí, venkovní teplota se odráží na psychice

Na kynuté těsto si vyhraďte dostatek času

O co jednodušší je příprava skořicových šneků, o to více času budete potřebovat. Neboli umotat skořicové šneky zvládne i začátečník, ale půlhodina vám na pečení stačit nebude.

Počítejte spíše s jedním dopolednem nebo odpolednem. Těsto musí třikrát kynout (1 h, 1 h, 30 minut), poté se půlhodiny peče, a nakonec se ještě skořicové rolky polévají sladkou polevou.

Skořicoví šneci s cukrovou polevou: ingredience

Na těsto:

  • 550 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí, v kostce
  • 1 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 80 g másla, rozpuštěného
  • 2 čajové lžičky skořice
  • špetka pomerančové kůry
  • špetka soli
  • + máslo na vymazání pekáčku (30 g)

Na skořicovou náplň:

  • 110 g třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 10 g skořice
  • 50 g pekanových ořechů, drcených

Na cukrovou polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 30 ml mléka
  • 20 g javorového sirupu
  • 20 g másla, povoleného

Pekanové ořechy se kvůli ceně vyplatí koupit v akci

Skořicoví šneci s cukrovou polevou: příprava

Vypracování a kynutí těsta

  1. Z 1 lžičky cukru a mouky, trošky vlažného mléka a droždí si nechte vzejít kvásek.
  2. Mezitím si do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbylé mléko, vejce, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, skořici, pomerančovou kůru a špetku soli. Přilijte vzniklý kvásek.
  3. Hnětacím hákem, nebo ručně vypracujte hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.
  4. Těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu.
  5. Poté těsto rukama propracujte na vále, vraťte zpět do mísy a nechte opět kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto na skořicové šneky. Anna Kolásková

Příprava skořicové náplně

  1. Pekanové ořechy nakrájejte najemno a nasucho opražte na pánvi.
  2. Poté do pánve přidejte máslo i cukr a nechte chviličku povařit. Cukr se nemusí rozpustit (povolí při pečení v troubě).
  3. Nakonec přidejte skořici a nechte vychladnout.
Skořicové šneky plňte skořicovou náplní. Anna Kolásková

Plnění a motání skořicových šneků

  1. Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválejte na tenkou, dlouhou placku.
  2. Rovnoměrně ho potřete náplní, zarolujte a nakrájejte na 12 stejně velkých kousků.
  3. Plech si vymažte povoleným máslem a 12 dílků na něj rovnoměrně vyskládejte. Každý z nich před položením pomašlujte po obvodu máslem, ať se při pečení nepřilepí k sousedovi.
  4. Plech zakryjte utěrkou a nechte šneky ještě 30 minut nakynout. Troubu si předehřejte na 190 °C.
  5. Skořicové šneky pečte na 190 °C 14–17 minut. Měly by být zlatavé.
  6. Nechte je vychladnout a mezitím si připravte cukrovou polevu.
Skořicové šneky po 30 minutách kynutí na plechu. Anna Kolásková

Zdobení skořicových šneků cukrovou polevou

  1. Metličkou prošlehejte moučkový cukr s mlékem, povoleným máslem a javorovým sirupem.
  2. Dobře prošlehejte, aby v polevě nebyly hrudky cukru.
  3. Nakonec směs rovnoměrně nalijte na skořicové šneky a je hotovo.
Skořicové šneky jsou skvělé k snídani nebo odpolední kávě. Anna Kolásková

Tip Kupi.cz na závěr

Skořicové šneky ozvláštníte tím, když do skořicové náplně přidáte rozpuštěnou čokoládu, nastrouhané jablko, plátky hrušky, rozpuštěný med nebo pudink a rozinky. Chcete mít vždy jasno o slevách? Sledujte Kupi.cz a žádná akce vám neunikne.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz