Populární keto dieta je rozporuplná. Tělu při ní odepřete důležité živiny a hrozí zdravotní potíže

Avokádo, rajčata, ořechy, limetka, rukola, vejce, papír s nápisem Keto diet Sunvic / Shutterstock.com

Dieta, jež se v posledních letech proslavila zejména díky zájmu celebrit a propagaci společnostmi, které ji „šijí“ na míru každému dle potřeb. Jaká jsou úskalí keto diety a je opravdu tak účinná?

Přečtěte si také

Sýry jako camembert, hermelín a brie možná brzy zmizí z obchodů. Na vině je bílá plíseň

Co je keto dieta?

Cílem této diety je snížení sacharidů na minimum, což je kolem 50 gramů za den. V tomto množství se má naše tělo dostat do tzv. stavu ketózy, který vede ke spalování tuků na energii.

Jak funguje? Játra začnou používat uložený tuk k tomu, aby produkovala ketony, které tělu dodávají energii. Pokud tedy v jídelníčku není pro tělo dostatek sacharidů, pro játra v tuto chvíli člověk hladoví a energii začnou brát ze stavu ketózy, čímž dochází k hubnutí.

Problémy keto diety

Problém je v tom, že aby se tělo do stavu ketózy dostalo, musí se příjem sacharidů omezit až na nezdravé minimum, což je kolem 20 až 50 gramů denně. Pro srovnání: doporučený příjem sacharidů pro ženy je denně kolem 250 až 300 g, u mužů je to zhruba od 280 do 310 g sacharidů denně. Záleží samozřejmě na váze, fyzické aktivitě a dalších faktorech.

Pro ještě lepší představu: například jeden kousek ovoce má až kolem 20 g sacharidů, omezení při této dietě je tedy opravdu hodně drastické.

Žena pije vodu s okurkou, vedle sebe má košík se zeleninou a mísu se salátem Nina Buday / Shutterstock.com

Jak držet keto dietu a co jíst?

Omezení sacharidů při keto dietě samozřejmě znamená i značné omezení potravin ve vašem jídelníčku. Jeho součástí se stává hlavně zelenina a některé druhy ovoce. Důležité je do stravy zařadit bílkoviny – ryby, sýry, mléčné výrobky a další. Ideální varianta přípravy je pak vaření v páře.

Pozor si však dejte i na nadměrnou konzumaci bílkovin – největší součástí jídelníčku při keto dietě by měly být tuky, a to až ze 70 %. Ideálními tuky jsou například tofu, avokádo, ořechy, různé druhy semínek a olivový olej. Naopak tuky nezdravé by měly jít při keto dietě stranou, což platí třeba pro palmový olej, máslo, sádlo a tučné mléčné výrobky.

Kdy se dostanete do ketózy a jak to poznáte?

Tělo se do ketózy neumí dostat ihned po začátku diety, ale pár týdnů mu trvá, než začne tuk spalovat. Proto se výsledky nedostaví okamžitě. Určitě pocítíte velký úbytek energie, protože tělu budou chybět sacharidy. Předtím se bohužel pravděpodobně objeví i řada nepříjemných vedlejších účinků, jako jsou stavy malátnosti a vyčerpanost i při běžných činnostech, obzvlášť pak při sportu.

Člověk připravuje pokrm z avokáda, vajec, rajčat a rukoly Boontoom Sae-Kor / Shutterstock.com

Úbytek sacharidů může tělu způsobit tzv. kovový dech – zápach z úst, který je nepříjemný hlavně pro vaše okolí. Tímto způsobem mizí ketony z těla, dále pak také močením. Vlivem nízkého přijmu vlákniny se také může objevit problém s vyprazdňováním.

Po pár týdnech, kdy si tělo začne zvykat na nedostatek sacharidů, se vyrovná s nedostatkem energie, začne se více vracet do běžného fungování a pravděpodobně i přestane mít pocit hladu.

Hrozí při keto dietě jojo efekt?

Keto dieta vám přinese rychlé zhubnutí, ale udržení dlouhodobého snížení váhy vám s největší pravděpodobností nezajistí. K tomu není ideální cestou vysadit pro tělo důležité potraviny nebo jejich příjem razantně omezit. Dlouhodobě udržitelnou cestou je zdravá, pestrá a vyvážená strava z běžně dostupných potravin.

Zdroj: Mojezdravi.cz, Novinky.cz, Ketodiet.cz, Vimcojim.cz