Perte podle typu materiálu, jinak o svoje oblečení přijdete

Žena přebírá různé věci v koši na praní LightField Studios / Shutterstock.com

Nejste si jistí, že perete a sušíte své oblečení správně, nebo máte strach, že si oblečení poškodíte? Vybrali jsme pro vás 7 nejznámějších materiálů, u kterých vám poradíme, jak je správě prát a sušit.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Bavlna

Co je bavlna?

Nejznámějším materiálem je rozhodně bavlna. Jedná se o přírodní vlákno, které má vysokou schopnost pružnosti, je jemné na omak a dobře absorbuje. Bavlna je také velice odolný materiál, takže by vám výrobky z ní měly ve skříni vydržet déle.

Jak prát bavlnu?

Díky své odolnosti snese nespočet praní v pračce. Rychle se však pomačká, takže je potřeba vybrat správný program na sušičce a ihned po vysušení oblečení z bavlny poskládat do skříně. Snese praní až do teploty 95 °C, z důvodu vyblednutí barev a udržení elasticity ji ovšem perte na maximálně 60 °C.

Jak sušit bavlnu?

Tento materiál dobře snáší sušení v sušičce, vždy se ale raději řiďte etiketou na konkrétním kusu oblečení, abyste co nejvíce prodloužili jeho životnost a předešli sražení.

Záběr na ruku držící štítek na oblečení Kmpzzz / Shutterstock.com

Polyester

Co je polyester?

Polyester je nejznámější vyráběný materiál na světě – jde tedy o materiál umělý. Je velice pružný, silný a odolný. Nemačká se, avšak tím, že jsou vlákna umělá, stává se, že se elektrostaticky nabíjí. V létě není jeho nošení úplně ideální, protože se hodně lepí na kůži – pomoci může aviváž.

Jak prát polyester?

Polyester se pere obvykle při teplotě 40 °C, maximální teplota praní je až 60 °C, přičemž se ale mohou na oblečení tvořit záhyby.

Jak sušit polyester?

Na téměř každé sušičce je program nazvaný „syntetika“, který slouží právě pro sušení polyesteru. Schne ovšem velice rychle, takže sušička leckdy nemusí být vůbec potřeba.

Zbavte své prádlo všech nečistot

Viskóza

Co je viskóza?

Viskóza neboli jemné hedvábí je splývavý materiál, který je příjemný na kůži a dobře se nosí. Jde o přírodní vlákno vyráběné z celulózové hmoty. Netvoří se na něm žmolky a nechytá prach ani smítka.

Jak prát viskózu?

Viskóza je jednoduchá na údržbu, pere se šetrně, maximálně do 40 °C. Může se ale rychle a snadno srazit.

Jak sušit viskózu?

Tento materiál nesušte v sušičce, nechte jej raději usušit přirozeně. Žehlí se při nízké teplotě bez napařování.

Vlna

Co je vlna?

Vlna je přírodní materiál z ovčí příze, velice příjemný na omak a nošení. Je známá tím, že udržuje teplo, proto se nejvíce nosí na svetrech, zimním oblečení nebo i v domácí obuvi. Má také antibakteriální funkci.

  • Často se můžeme potkat i s Merino vlnou, se kterou se míchá vlna klasická, čímž vznikají kvalitní funkční materiály, které mají vysokou tepelnou izolaci a jsou vhodné i pro sport.

Jak prát a sušit vlnu?

Vlna se pere velice šetrně, ideálně v ruce, v pračce maximálně na 40 °C. Není dobré ji ždímat, suší se nejlépe rozložením na volnou plochu a přirozeným vyschnutím. Její žehlení se příliš nedoporučuje a vždy je vhodné přečíst si etiketu na konkrétním výrobku.

Ruce držící komínek vlněných svetrů Ira Shpiller / Shutterstock.com

Len

Co je len?

Přírodní materiál z lněného vlákna je velice pevný. Len se hodně mačká, ale je odolný vůči zápachu a špíně.

Jak prát len?

Pere se vždy nejlépe v ruce ve vlažné vodě – praní v pračce je možné u bílých a bělených materiálů, a to i na 60 °C. U barevných kusů oblečení je doporučeno praní na 40 °C při použití jemných pracích prostředků.

Jak sušit len?

Len se nejlépe suší přirozeně na šňůře nebo sušáku. Žehlete ho vždy otočený naruby.

Aby prádlo vonělo

Polyamid

Co je polyamid?

Výhodou polyamidu je vysoká pružnost. Tento materiál se dobře nosí, protože je lehký a snadný na údržbu. Taktéž rychle schne a je vhodný pro sportovní oblečení.

Jak prát polyamid?

Pere se maximálně při 60 °C, některé kusy oblečení i v ruce.

Jak sušit polyamid?

Při sušení v sušičce vzniká elektrostatický náboj, proto je lepší sušit oblečení z polyamidu volně na sušáku.

Ruce perou oděv z hedvábí v umyvadle mariakray / Shutterstock.com

Hedvábí

Co je hedvábí?

Hedvábí patří mezi vzácnější a kvalitnější materiály. Je pevné, na omak chladivé, lehké, lesklé a velice citlivé.

Jak prát hedvábí?

Pro hedvábí je ideální ruční praní ve vlažné vodě, výjimečně šetrné praní v pračce. Ždímání se vyhněte.

Jak sušit hedvábí?

Hedvábí je lepší sušit volně, avšak některé typy sušiček na něj mají speciální program, který ho nechá po dokončení lehce vlhké, aby se zabránilo pomačkání.