Staví si u vás hnízdo vlaštovky? Využijte toho ke svému prospěchu

Jsou roztomilé, ale občas si hnízdo postaví na nevhodném místě. Canva

Někdy si jiřičky a vlaštovky vyberou nepříliš vhodné místo pro hnízdění. Jak tomu předejít? A víte, že se jejich trus dá využít?

Přečtěte si také

Jak vybělit zašedlé záclony a zažloutlé prádlo? Jednoduché rady, které fungují

Odstranili jste ptákům hnízdo? Vystaví si nové

Doma je doma. To si možná každé jaro říkají vlaštovky a jiřičky, když se vrací z jihu Afriky domů do České republiky. Po dlouhé cestě plné všemožných nástrah ale někdy zjistí, že je jejich staré hnízdo pryč, protože ho lidé sundali. Obvykle si vystaví nové, a to přesně na místě, kde mívali to původní. Jsou tak prostě zvyklé.

Jakmile však s opětovnou výstavbou svého domova začnou, lidé začínají hledat něco, čím stavební snahy těchto ptáků překazit.

Pozor, ať nedostanete pokutu

Podle zákona č. 114/1992 Sb. je úmyslné poškozování nebo ničení ptačích hnízd zakázáno, a vystavujete se tak pokutě ve výši 20 000 Kč. Ano, kde není žalobce, není ani soudce, ovšem i přesto je lepší nechat ptáky uhnízdit než jim ubližovat shazováním základů hnízda.

Pro obě strany navíc může být výhodnější naučit se pospolu žít. A není to tak nemožné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nakonec nejspíš zjistíte, že na tom i vyděláte – vlaštovky i jiřičky jsou totiž ptáci prospěšní, protože likvidují otravný hmyz. Bohužel jich ale v posledních letech ubývá, a proto bychom neměli likvidaci těchto druhů jakkoli napomáhat, spíše naopak.

Vlaštovky i jiřičky jsou prospěšnými ptáky. Canva

Umělé hnízdo jako řešení problémů

Pokud vám vadí, že opeřenci stavěním hnízda znečišťují fasádu, nebo hnízdo dokonce brání v otevírání okna, můžete ptákům navrhnout lepší řešení – umělé hnízdo. Buď ho vlastnoručně vyrobíte z keramiky, případně ze dřeva, nebo se dá také koupit za necelých 500 Kč například v hobby marketech. Umělé hnízdo pak přivrtáte tam, kde nevadí.

Trus zužitkujte

Jestliže nemáte dvorek s hospodářskými zvířaty, kde by ptáci mohli hnízdit, pak vám trus od jiřiček a vlaštovek vadit nejspíš bude. Ovšem i v tomto případě se nabízí dobré řešení. Přibližně 30 cm pod hnízdo umístěte podložku nebo nějaké prkénko o šíři alespoň 20 cm. Na tento předmět pak bude trus padat a vám nebude nijak znečišťovat bydlení. Trus na podložce můžete ještě chytře zužitkovat a pokojové i venkovní rostliny budou jásat.

Až budete podložku jednoho dne sundávat, vložte ji k odmočení do kbelíku s vodou. Za měsíc vám tak vznikne super účinné hnojivo, které se v obchodech prodává jako guáno – ale vy ho budete mít úplně zadarmo, respektive jen za poskytnuté přístřeší, které vás však nic nestojí.

Hnízdo můžete odstranit až po odletu ptáků

Pokud si nicméně pevně stojíte za svým a jiřičkám a vlaštovkám je k vám domů vlet zakázán, Česká společnost ornitologická radí hnízda po odletu ptáků na zimoviště, tj. od října do února, odstranit a na daná místa vyvěsit fáborky.

Existují také různé plašiče ptáků, například umělý havran, který vyplaší nejen vlaštovky a jiřičky, nýbrž i holuby. Dále umělá kočka, reflexní závěsné sovy nebo zlověstně vyhlížející hroty proti ptákům (v těch si ale mnozí jsou schopni vystavět hnízdo i tak). Někdy zabírá i vyvěsit nastříhaný nebo nafouknutý mikrotenový sáček, cédéčka nebo kousek vánočního řetězu.