Kam s dětmi na kolo? Tyhle cyklostezky vás nezklamou

Cyklovýlet je vždy dobrý nápad. Canva

Jarní počasí přímo vybízí k naplánování příjemného cyklovýletu. Sbalte děti a vydejte se poznávat krásy české přírody a památek na kole. Přinášíme několik tipů na vyhlášené cyklostezky.

Přečtěte si také

Nemusíte trpět: Efektivní metody, jak se zbavit bolestivých popraskaných koutků rtů

Jižní Čechy: Z Nové Bystřice do Kláštera

Vydejte se poznat krásy Jižních Čech výletem z Nové Bystřice, a to po cyklotrase 1008 směrem k rakouským hranicím. Na okraji města minete Novobystřický a Mnišský rybník. Zhruba 500 metrů před rakouskými hranicemi se cyklotrasa napojuje na silnici a těsně před bývalým hraničním přechodem zabočuje doleva.

Trasa poté vede sjezdem k rybníku Trávničný. Pokud budete pokračovat cyklotrasou 1008, vystoupáte do osady Mýtinka. Nenechte se zaskočit neznačenou cestou, která vás dostane přes lesní a později polní cestu k osadě Klášter. Byla by škoda nenavštívit centrum obce, kde se nachází majestátní kostel Nejsvětější Trojice a Klášterský rybník, který je hned vedle něj.

  • Celková délka trasy: 15 km

Praha: Z Braníka do Zbraslavi

Praha je krásná nejen svými historickými budovami, ale i přírodou, která může být pro mnohé méně známou. Cyklostezka vede podél pravého břehu Vltavy jižními částmi Prahy, konkrétně Braníkem, Modřany, Komořany až k mostu ve Zbraslavi.

Cyklostezka je asfaltová a má rovinatý profil. Na cestě tak můžete potkat nejen cyklisty, nýbrž i in-line bruslaře. Trasa je oblíbená hlavně u rodin s malými dětmi a nabízí také několik možností občerstvení. Projížďka po této stezce tak představuje plnohodnotný rodinný výlet.

  • Celková délka cyklotrasy: 16 km
Zábava pro celou rodinu. Canva

Jižní Morava: Trasa Valtice – Břeclav – Pohansko

Výchozím bodem tohoto výletu jsou Valtice. Po cyklotrase EuroVelo 9 a následně cyklotrase 5045 dojedete ke klasicistnímu zámečku Rendez-vous (Dianin chrám). Po 2 km se ocitnete u novogotické kaple svatého Huberta. Po žluté turistické značce přes Charvátskou Novou Ves dojedete do Břeclavi. Lužním lesem přírodního parku Nivy Dyje vede trasa, která vás dovede na rozcestí Kančí obora – tato trasa se nazývá Břeclavská. Cyklotrasa dále vede po periferii města.

  • Celková délka cyklotrasy: 38 km

Beskydy – Valašsko: Ze Vsetína do Valašského Meziříčí

Jedná se o část cyklostezky Bečva, která vede při dolním toku Vsetínské Bečvy ze Vsetína do Valašského Meziříčí. Cyklostezka začíná u zámeckých zahrad ve Vsetíně a odtud vede po levém břehu Vsetínské Bečvy, kterou na okraji města překročí na druhý břeh. Po celou dobu se držte cyklistického značení s číslem 501.

Celá stezka je téměř po rovině, avšak není vhodná pro in-line bruslaře – v jednom místě není asfaltová a jiná část trasy zase vede po vedlejší silnici s malým provozem. Zpátky se dostanete po stejné trase. Pokud je však pro vás stezka příliš dlouhá, můžete využít na cestu zpět vlak. Vlakové nádraží se nachází 500 metrů od cyklostezky.

  • Celková délka cyklotrasy: 43 km (tam a zpět).

Jeseníky: Výlet údolím Černé Opavy

Další příjemný cyklovýlet nabízí cyklotrasa se značením 55. Obce Rejvíz a Vrbno pod Pradědem v Jeseníkách spojuje asfaltová cyklostezka, která vás provede údolím Černé Opavy. Končí ve vesnici Mnichov, která představuje část Vrbna pod Pradědem. Z obce Drakov do Vrbna je cyklotrasa značená číslem 553.

Zabaví se celá rodina. Po celé trase vede naučná stezka Údolím lapků z Drakova. Kromě chvil strávených v přírodě se také dočtete o místních pověstech, bývalé kupecké stezce nebo přírodních a historických zajímavostech.

  • Celková délka cyklotrasy: 24 km

Přejeme vám, ať si užijete hezký rodinný výlet.