Trik, jak lilie a jiné květiny ve váze vydrží déle krásné. Stačí přidat cukr, citron a savo

Květy lilie ve váze NadinD / Shutterstock.com

Milujete lilie a další jarní květiny, které v těchto dnech zaplavují supermarkety? Potom vás určitě potěší, že životnost lilií se dá jednoduchým trikem prodloužit. Stačí vám k němu citronová šťáva, cukr a bělidlo.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Jak se starat o lilie ve váze?

V závislosti na tom, jak se o řezané lilie doma staráte a jaké podmínky jim vytvoříte, vydrží hezké klidně až 14 dnů.

Pokud je dostanete jako poupata, otevřou se během 24 až 48 hodin poté, co je vložíte do vázy s vodou. Pak jsou nejen dokonalou ozdobou, ale navíc provoní celý váš domov. A to si jistě chcete užívat co nejdéle, že? Aby se vám to vyplnilo, stačí opravdu málo.

Tip: Ještě než je však dáte do vázy, seřízněte jim stonky v úhlu 45 stupňů pod tekoucí vodou a odstraňte všechny listy, které by jinak byly ponořené.

Jak odstranit pyl z lilie?

Pokud dostanete lilie i s pylem na pestících, nezapomeňte ho odstranit. Odstřihnout můžete klidně i celé pestíky, květinám to neublíží. Liliový pyl je silným alergenem, je nebezpečný pro domácí zvířata a hlavně je velmi přilnavý a špatně se odstraňuje z oblečení, koberců a jiných textilií či předmětů v domácnosti.

Pokud se přece jen pyl z lilií na nějaký předmět nebo textil dostane, rozhodně k odstranění nepoužívejte vodu. Buď ho vysajte, nebo na znečištěné místo přilepte lepicí pásku a jemně ji odtrhněte. Kdybyste totiž místo navlhčili a pyl z látky drhli kartáčem, nepomohlo by to – a skvrna, která by vznikla, je už jen těžko vyčistitelná.

Detailní záběr na pestíky lilie obalené pylem Gary L Hider / Shutterstock.com

Co obsahuje sáček, který dostanete ke květinám v květinářství?

Přemýšleli jste někdy nad tím, co je to za substanci v sáčku, který v květinářství dostanete společně s květinou? Je to samozřejmě výživa pro řezanou květinu, aby ve váze doma vydržela déle. Co přesně však sáček s ní obsahuje? Ve výživě pro květiny, kterou dostanete v květinářství, jsou tři látky: kyselina citronová, cukr a antimikrobiální látka.

Kyselina citronová pomáhá otevírat stonky, aby byla květina vodou dobře hydratovaná, cukr dodává sacharidy a antimikrobiální činitel zabraňuje růstu plísní a rozkladu stonků.

Jak si výživu pro květiny připravit doma?

Když už teď víte, které látky výživa z obchodu obsahuje, je snadné si ji namíchat i doma. To se hodí, protože vodu ve váze musíte vyměnit už zhruba po třech dnech za čerstvou, takže si výživu vylijete příliš brzy. Navíc ne vždy si do vázy dáte květiny, ke kterým výživu dostanete. Na zahradě nebo v přírodě natrhané luční květiny udělají mnohdy víc parády a díky této směsi vám možná vydrží o něco déle.

Cukr v mističce a citron nakrájený na plátky Igor Normann / Shutterstock.com

Jak na to?

Do vody ve váze přidejte:

A je to!