Zahradní nábytek po zimě potřebuje víc než jen otřít. Jinak nebude sloužit moc dlouho

Ratanový zahradní nábytek na terase jertam2020 / Shutterstock.com

Chcete si konečně naplánovat posezení na zahrádce? Pak se rychle pusťte do péče o zahradní nábytek. Přinášíme tipy a přehled správného odzimování podle materiálu, ze kterého je zahradní sezení vyrobeno.

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Rychlý a vynikající recept na tiramisu, který budete dělat pořád dokola

Jak se po zimě postarat o zahradní nábytek?

Ještě než se pustíte do práce, je potřeba nábytek zkontrolovat. Ať už máte kovový, plastový, či dřevěný, najděte si chvíli na důkladnou revizi. Jedině tak objevíte, zda zimu přežil bez úhony, nebo jestli bude potřeba nějakých oprav.

Obejděte praskliny, zkontrolujte případné spoje. Podle míry možného poškození pak můžete naplánovat renovaci. Dál se řiďte podle toho, z čeho je nábytek vyroben.

Žena natírá dřevěnou zahradní židli Ingo Bartussek / Shutterstock.com

Dřevěný zahradní nábytek

Jedním z nejoblíbenějších materiálů je samozřejmě dřevo. Je totiž estetické, přirozené, a přitom bývá odolné – tedy s tou správnou péčí. Některé dřeviny jsou na zahradní nábytek jako dělané – stačí jim věnovat pozornost a používat správné přípravky při jejich údržbě. Dřevěný nábytek vždy po zimním období důkladně očistěte, klidně i proudem vody.

Jak ošetřit dřevěný zahradní nábytek po zimě?

Zkontrolujte, zda není napadený plísní či dřevokaznými houbami – obojího nábytek zbavíte pomocí speciálních nátěrů. Pokud takto postižené místo naleznete, je dobré jej přebrousit a použít impregnaci spolu s prostředkem proti houbám a plísním. Nakonec podle druhu dřeva a povrchové úpravy zvolte finální péči: teakový nábytek napusťte olejem, masivní nábytek dle potřeby nalakujte, navoskujte nebo naolejujte – a pokud je to potřeba, můžete jej před tímto krokem ještě obrousit, aby byl jako nový. A taky že bude!

Tip: Pokud se každý rok nechcete zabývat přemisťováním nábytku tam a zpět, je ideální pořídit si ochrannou plachtu na nábytek, díky které vydrží i přes zimní mrazy venku. Seženete ji v každém hobbymarketu nebo i na e-shopech jako Alza či Mall.

Dopřejte dřevěnému nábytku to nejlepší za dobrou cenu

Ratanový zahradní nábytek

Přírodní ratan působí velmi elegantně a harmonicky, jde o další krásný a odolný materiál. Tento zahradní nábytek stačí zkontrolovat – zejména pak jeho výplety. Můžete ho i osprchovat, vlhkost by ratanu neměla vadit. Poté sáhněte po vhodném oleji, kterým každý kus ošetříte. Pokud při ruce nemáte ten na nábytek, lze využít i olivový olej. Nábytek pomocí hadříku natřete olejem, nanesená vrstva ratan ochrání před nadměrným vysoušením a účinky slunce i počasí.

Ratanová křesla a stolek na terase Bignai / Shutterstock.com

Plastový zahradní nábytek

Je praktický, lehký a ekonomický. Posezení z plastu se hodí nejen na chatu či chalupu, dnešní výběr je nesmírně bohatý pro variabilní využití. Výhodou plastu je jeho odolnost a snadná údržba. Nábytek na jaře důkladně omyjte. Pokud je zašedlý, může pomoci čistič, který jistě najdete v domácnosti.

A že někde najdete drobnou prasklinu či kaz? Nevadí, s tmelem na opravu plastové plochy znovu zmizí. Jak plastový nábytek zvelebit, aby dělal parádu? Přidejte estetické podsedáky, dekorace a plédy – i plastový zahradní nábytek bude rázem působit elegantně.

Tip: Není plast jako plast. Populární volbou je rovněž umělý ratan, který působí nesmírně esteticky a současně je téměř bezúdržbový. Zvláštní péči vyžadují pouze podsedáky – jejich povlak však stačí vyprat, případně vyčistit. Kam se hodí umělý ratan? Zejména k moderním domům a zahradám, kde chcete docílit luxusnějšího dojmu.

Kovový zahradní nábytek

Kovová konstrukce nábytku je odolná a bytelná, přitom působí honosně a vzdušně. Také kovový nábytek je vysoce odolný a jeho údržba je rychlá a snadná. Kov totiž odolává povětrnostním vlivům, pozor si dejte pouze na jeho povrchovou úpravu. Takový nábytek nakonec stačí očistit vodou a hadříkem. Nezapomeňte – ochranná vrstva je podobně jako v případě dřeva nezbytná, aby nedošlo ke korozi a znehodnocení. A to platí i pro nábytek z tahokovu.

Bílý kovový nábytek na zahradě Ekaterina Lin / Shutterstock.com

Hliníkový zahradní nábytek

Poslední kategorií je hliníkový sedací nábytek. Hliník je také poměrně stálý a odolný materiál. Pokud je to právě vaše volba, opět nábytek omyjte. Jak už jsme radili na začátku článku, nezapomeňte zkontrolovat všechny spoje a šrouby.

Nakonec už vám zbývá jen poslední krok: uvařte si dobrou kávu, počkejte na slunce a otestujte zahradní posezení na vlastní kůži.