Zavřete plyšáky do mrazáku! Jak čistit a desinfikovat dětské hračky podle materiálu?

Hračky je nutné udržovat v čistotě. Canva

Malé děti si s hračkami nejen rády hrají, ale také je dávají do úst. Předměty se přitom často válí po zemi, jsou plné prachu, nečistot, roztočů a jiných alergenů. Abyste měli jistotu, že si vaše děti hrají vždy bezpečně a v čistotě, je dobré hračky čas od času důkladně umýt a dezinfikovat. Poradíme vám, jaké způsoby čištění jsou vhodné pro plastové, dřevěné a plyšové hračky a čemu byste se měli při jejich umývání vyvarovat.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Plyšové a látkové hračky

Plyšové hračky patří z hlediska čistoty snad k nejhorším případům. Snadno se na ně chytá prach a další alergeny, pohlcují špínu z upatlaných dětských ručiček a úplně nejmenší děti je často cucají a žužlají. Podle typu znečištění i materiálu hraček můžete zvolit jeden ze tří způsobů čištění:

Praní v pračce

Plyšáky a jiné textilní hračky perte v pračce. Používejte přitom šetrný program, jemný nebo dětský prací prostředek a ideálně perte při 20 až 30 °C, maximálně na 40 °C (vyšší teploty by mohly hračky poškodit, srazit).

Naopak nikdy plyšové hračky neperte, pokud jsou vyplněny drobnými pěnovými kuličkami, obsahují hrací skříňky a jiné elektrické součástky, jsou příliš jemné a křehké, mají na sobě lepené části a jiné drobné ozdoby (např. flitry). Pozor si dávejte také na maňásky, kteří mají hlavičku vyztuženou kartonem – budou vám hůře schnout a mohou uvnitř zplesnivět.

Suché čištění

Všechny plyšové hračky, které nejsou vhodné do pračky, vyčistěte nasucho pomocí jedlé sody. Tou je zasypte (případně dejte předměty spolu se sodou do sáčku a pořádně protřepte), nechte několik hodin působit a zbytky vytřepte nebo vysajte. Poté je lze ještě dočistit navlhčeným kartáčem. Soda hračky odmastí a pohltí zápachy.

Mrazák

Skvělou a osvědčenou metodou, jak se u hraček zbavit roztočů a jiných mikroorganismů, je mráz. Plyšové hračky dejte na 24 hodin do mrazáku nebo je v zimě nechte vymrznout venku. Nízké teploty by neměly ublížit ani elektrickým strojkům.

Plastové hračky

Všechny plastové hračky z kvalitních, tvrdších materiálů (celoplastová autíčka, stavebnice, silikonové a gumové hračky do vody, hračky na pískoviště, plastová zvířátka apod.) můžete mýt v horním koši v myčce na nádobí. Drobnější kousky dejte do speciálních pytlíků, jaké se používají třeba k praní jemného spodního prádla, aby se vám po myčce nerozsypaly a neucpaly filtr.

  • Tip: Mnohé myčky dnes disponují speciálními hygienickými programy (např. Baby Care, Baby Protect nebo Hygiene), které jsou určené pro mytí dětského nádobí a hraček. Tyto programy zahrnují intenzivní praní při teplotách až 70 °C.

Mimo myčku stačí k běžnému očišťování plastových hraček mýdlová nebo octová voda, kterou je pouze potřeba důkladně opláchnout. Tento postup používejte také pro velké venkovní hračky, jako jsou různá plastová odrážedla, skluzavky a míče. U těch se bakterií a nečistot nejlépe zbavíte parním čističem.

  • Tip: V obchodech se dají sehnat také speciální čisticí, desinfekční a hygienické spreje přímo určené k šetrnému čištění hraček a jiných dětských potřeb.

Gumové a plastové hračky do vody

Zvláštní kategorií jsou hračky do vany, které jsou kvůli ulpívající vlhkosti více náchylné na usazování a rozmnožování plísní a choroboplodných zárodků. Pokud si s nimi hrají ve vodě úplně malé děti, které je strkají do úst, je dobré hračky do vany jednou měsíčně naložit do desinfekčního roztoku a poté důkladně omýt (třeba v myčce).

Dřevěné hračky

Dřevěné hračky jsou oblíbené pro své antibakteriální účinky, které dřevo přirozeně má. Pokud se ovšem během hraní zašpiní, nebo si je vaše dítko oblíbilo natolik, že je často dává do úst a žužlá, dřevěné hračky omývejte nejlépe octovou nebo mýdlovou vodou, poté opláchněte čistou vodou a nechte důkladně proschnout.

Pár doporučení na závěr

  • Často používané hračky větších dětí je optimální čistit jednou za půl roku. V případě batolat několikrát do měsíce, a to především u těch, které je dávají do úst.
  • Vždy také desinfikujte nové hračky z obchodu. Zejména ty, které byly vystavené bez obalu (postačí například metoda s mrazákem).
  • Plyšové hračky by se měly desinfikovat po každém nachlazení nebo virovém onemocnění, které vaše dítko prodělá, abyste měli jistotu, že v hračkách nezůstanou choroboplodné zárodky.

U plastových i plyšových hraček sledujte instrukce na štítcích nebo přímo na výrobcích, například doporučení ohledně praní v pračce nebo mytí v myčce.