Jak na jaterní očistu? Odložte alkohol a zapomeňte na komerční detoxy

Voda s okurkami, citronem a máta ve dvou lahvích, v pozadí činky Anna Puzatykh / Shutterstock.com

Pokud chcete nastartovat hubnutí, optimalizovat trávení nebo jen začít jíst zdravě, pak očista jater nikdy není na škodu. Játra jsou totiž jedním z nejdůležitějších orgánů a jsou nezbytná pro fungování metabolismu a zpracovávání živin.

Přečtěte si také

Jak opravit zip svépomocí? Často postačí obyčejné tuhé mýdlo, pinzeta a jehla s nití

Jaterní dieta versus jaterní očista

Některá onemocnění játra přímo poškozují a je třeba při nich dodržovat přísnou jaterní dietu. Nejčastěji jsou poškozena při žloutenkách všech typů, infekční mononukleóze, steatóze jater a při předávkování toxickými látkami.

Jaterní dieta je na rozdíl od detoxu indikována lékařem a je součástí ozdravného procesu, je třeba dodržovat ji soustavně několik měsíců v kuse a návrat k normálu musí být pozvolný. Není sice tou nejchutnější, nicméně při troše fantazie zvládnete vykouzlit skvělá jídla i při omezení nevhodných potravin.

Co vašim játrům neprospívá?

Na prvním místě musíme zmínit alkohol, který se metabolizuje v játrech a jehož nadměrná konzumace vede k alkoholické cirhóze jater či nevratným poškozením. Proto se při jaterní dietě i očistě alkoholickým nápojům včetně vína a piva vyhněte.

Tučná a smažená jídla dokážou podráždit nejen žlučník, ale i játra. Živočišné tuky, nekvalitní rostlinné oleje, smažené brambůrky, tučná masa nebo uzeniny si budete muset odpustit. Dejte přednost zdravým tukům v podobě ořechů, semínek, panenského olivového oleje nebo avokáda.

Vašim játrům neprospěje ani nadměrné používání výrazného koření či soli. Snažte se proto omezit jejich příjem a vychutnejte si skutečnou chuť jednotlivých potravin. Jezte opravdové potraviny s minimem konzervantů a barviv.

Jak připravit zdravé jídlo?

Zdravé jídlo nemusí být nudné. Stačí jen umět pracovat se surovinami a oběd s minimem tuku zachutná i náročným strávníkům. Zapomeňte na smažení, fritování a v nejpřísnější fázi i na pečení. Naučte se maso vařit v tlakovém hrnci, pomalém hrnci nebo jej dusit. Pokud chcete připravit maso na přírodno, kupte si teflonovou, nepřilnavou pánev.

Odlehčení přijde vhod nejen na jaře

Už naši předci dodržovali na jaře očistu těla – i když v jejich případě spíš docházely zásoby ve spíži a také šlo o náboženskou tradici. Nicméně na jaře se příroda probouzí k životu a my máme šanci se očistit od toxinů nahromaděných přes zimu.

Dopřejte si pravidelný pohyb, nasbírejte první jarní bylinky a poskytněte tělu odlehčenou stravu. Nemusíte být několik dní na kokosové vodě nebo pít šťávu z celeru. Úplně bude stačit, když budete jíst kvalitní celozrnné pečivo, vyhnete se alkoholu, budete jíst libové maso a vzdáte se i nezdravých pochutin.

Dbejte na to, co jíte. Canva

Bylinky, které opravdu pomáhají

Na podporu jater sáhněte i po osvědčených bylinkách přímo z přírody. Ostropestřec mariánský je bylinka s ohromnou léčivou silou a díky účinné látce silymarin je přímo balzámem na poškozená játra. Koupit jej můžete v čajových sáčcích, tabletách nebo sušený. Koncentrovaný silymarin najdete i v některých volně prodejných léčivých přípravcích a doplňcích stravy.

4 tipy, jak si pochutnat při jaterní očistě

  1. Kupte si rozprašovač s olejem. Dávkování oleje budete mít naprosto pod kontrolou.
  2. Pokud máte rádi hranolky, můžete si je dopřát i při jaterní dietě. Osušené brambory pokapejte malým množstvím oleje a dejte péct do trouby a na posledních pět minut dejte pod gril. Budou krásně křupavé.
  3. Pokud nemáte rádi nízkotučné mléčné výrobky, sáhněte po skyru nebo řeckém jogurtu. Přestože obsahují minimum tuku, jsou velmi chutné.
  4. Dejte si pozor na nízkotučné produkty. Tuku je v nich sice méně, ale nemusí jít o nic zdravého. Chuť a potřebné vlastnosti jsou doháněny barvivy, cukry a jinými chemickými látkami.

Jak vidíte, stačí pouze několik úprav jídelníčku, abyste játrům odlehčili. Změnu byste na sobě měli pocítit v horizontu několika týdnů. Myslete však na to, že víc než jednorázové a časově omezené očisty dává smysl kompletní, dlouhodobá a v neposlední řadě udržitelná změna životního stylu.