Každá kytka vám zajde? Tohle je sedm nenáročných pokojovek, které ustojí skoro všechno

Mladý člověk sedí na gauči, na klíně má notebook, v ruce mobil a všude kolem jsou pokojové rostliny Ostanina Anna / Shutterstock.com

Pokojové rostliny váš domov rozzáří a dodají mu příjemnou atmosféru. Vybrali jsme proto hned sedm nenáročných pokojovek vhodných pro soužití se začínajícím pěstitelem.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

1. Aloe vera

Patříte mezi ty, kterým by uschnul i kaktus? Pořiďte si exotickou krásku aloe vera. Tento sukulent je nenáročný, tudíž vhodný i pro příliš zaměstnané a zapomnětlivé pěstitele.

Původem je totiž z pouště – a tak je zvyklá na tvrdé podmínky a sucho. Jaká je tedy péče o aloe vera? Nevyžaduje přílišné zalévání ani pravidelné opečovávání. Dopřejte jí ale dostatek slunečního světla a odmění se vám vitálním vzhledem. Naopak vyvarovat se musíte přelití, přemokření jí nesvědčí.

Proč aloe? Patří mezi léčivé rostliny. Dužina skrývá hojivý gel, který se hodí do domácí lékárničky. Regeneruje kůži, takže s ní ošetříte drobné ranky či hmyzí štípnutí. Stačí odstřihnout kousek rostlinky a ranku potřít.

Aloe vera v květináči a šálek kávy na stole Pj Aun / Shutterstock.com

2. Tlustice

Tlustice vejčitá je nejen krásná na pohled, nýbrž i uvnitř – právě ve svých hrubých, masivních lístcích skrývá zásoby vody na horší časy. Proto se nebojte tento sukulent pořídit, přestože s domácím pěstováním teprve začínáte. Péči o tuto odolnou sukulentní rostlinku zvládne každý, i když občas zapomene na zalití. Vydrží až několik týdnů.

Proč tlustici? Kromě čistého vzduchu je podobně jako aloe léčivá. I ona skrývá v listech tekutinu, kterou je možné použít na drobné ranky a opar.

3. Tchynin jazyk

Tchynin jazyk, odborně Sansevieria, je dalším adeptem do obydlí začátečníků. Patří mezi nejodolnější rostliny – nesnáší přemokření, stačí drobná zálivka. Je to opravdu nenáročná rostlina. Dokonce nevyžaduje ani přílišnou vlhkost, sušší půda mu vyhovuje. Postavte ho tam, kde bude mít dostatek kontaktu se slunečními paprsky – kdo ví, možná vám dokonce vykvete.

Proč tchynin jazyk? Jde o čističku vzduchu, která se hodí dokonce i do ložnice. Dokáže odfiltrovat toxiny z ovzduší: formaldehyd, trichlorethylen a benzen.

Pozor ale na něj, je totiž jedovatý! Pro lidi je sice toxicita velmi nízká, zvířatům však může způsobit nevolnost, bolest, zvracení a průjem.

Tchynin jazyk v květináči Ashley-Belle Burns / Shutterstock.com

4. Zamiokulkas

Původem africká rostlina zamiokulkas je docela známá z kanceláří, protože nevyžaduje přílišnou péči, je velmi odolná, avšak skvěle vypadá. Silné kmínky a zajímavé drobné lístky vynikají exotickým vzhledem. Jak na jeho pěstování? Rostlina snese těsnější květináč i občasný výpadek zálivky – její podzemní hlízy se starají o zajištění vláhy.

Proč zamiokulkas? Zelený krasavec podle učení feng shui přivádí do domova hojnost. A i kdyby ne, rozhodně zlepšuje kvalitu ovzduší. Dvě až tři rostlinky v místnosti udělají báječnou službu.

Stejně jako tchynin jazyk je mírně jedovatý, hlavně jeho listy a hlízy.

5. Šplhavnice

Je krásná a cestuje. Šplhavnice zlatá je nenáročná liána, které k životu stačí polostinné umístění. Má strakaté listy, které jí dodávají punc jedinečnosti. Šplhavec je pro vás vhodný i tehdy, chcete-li rostlinu umístit do závěsu. Roste a cestuje jako liána, takže ji můžete nechat plazit se dolů k zemi nebo ji omotejte kolem trámu, fantazii se meze nekladou. A co pěstování? Když ji pravidelně zalijete, udělá mnoho parády. Pozor pouze na přemokření.

Proč šplhavnici? Také ona je vhodná do místnosti, ve které chcete docílit lepšího klimatu. Z něj dokáže účinně odfiltrovat xylen, benzen a formaldehyd.

Šplhavnice na konferenčním stolku před gaučem Emily frost / Shutterstock.com

6. Lopatkovec

Lopatkovec patří mezi rostliny, kterým se nemusíte příliš věnovat. Jak tedy na jeho pěstování? Miluje teplo, ale stačí mu polostín. Nepotřebuje příliš častou zálivku, ovšem na druhou stranu má rád vlhký substrát – ten by tedy neměl být nikdy úplně suchý. Občas mu dopřejte rosení, ale vždy jen na listy, nikoli na květy, aby nedošlo k jejich zahnívání – bude tak dlouho krásný a vitální. A jakmile odkvete, stačí ho zbavit květenství, aby vykvetl znova.

Proč lopatkovec? Opět jde o lacinou, avšak efektivní čističku vzduchu přímo z přírody. Odstraňuje toxiny a zvyšuje vlhkost ovzduší.

Ale pozor! I lopatkovec je jedovatý, a to hlavně pro malé děti a domácí zvířata, jako jsou kočky, které rády okusují rostliny.

7. Zelenec

Zelenec vypadá jako okrasná travina. Jak na jeho pěstování? Vyžaduje světlé místo, vyvarujte se však přímého slunečního svitu. Potřebuje spíše více zálivky, ale je nesmírně odolný a přežije věky. A když si ho pořídíte, možná vás odmění pohledem na drobné kvítky.

Proč zelenec? Odstraňuje z ovzduší škodlivý formaldehyd a xylen.

Zdroj: Toxikologické informační středisko