Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Kousek lososa s omáčkou, posypaný sezamovými semínky, servírovaný s rýží a chřestem Anna Kolásková

Chybí vám cestování? Podívejte se alespoň prostřednictvím kuchařského umění na okamžik do dalekého Japonska, nádherné země vycházejícího slunce. Právě odtamtud je omáčka Teriyaki, se kterou naglazujete a upečete lososa. Pokud tuto rybu milujete, pak byste náš recept určitě měli vyzkoušet – stojí za to!

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Co je hlavní přísadou omáčky Teriyaki?

Teriyaki omáčka pochází původně z Japonska. Jejím základem je sójová omáčka, dále se přísady mohou lišit. Do Teriyaki se přidává zázvor, citrón nebo limeta, mirin (sladké japonské rýžové víno), cukr nebo med i další chuťově výrazné ingredience. Pokud chcete ušetřit čas, můžete si v obchodě koupit už hotovou omáčku Teriyaki. Doporučujeme ale pečlivě přečíst složení. Některé kupované omáčky neobsahují zbytečná éčka, barviva ani konzervanty.

Jak přichystat lososa?

Čím čerstvějšího lososa seženete, tím lépe. Na jednu porci počítejte 250 g masa ve stavu před upečením. V troubě přijde o část vody, takže váha se sníží. Lososa omyjte, zbavte šupin (nožem) a nakrájejte na díly (každý po zhruba 250 gramech). Maso vysušte ubrouskem z obou stran. Nesolte ani nepepřete, bude glazované marinádou.

Rozporcovaný losos na dřevěném prkénku Anna Kolásková

Recept na lososa na japonský způsob

Do země vycházejícího slunce se nejspíš podívá jen málokdo z nás, i když tamní kultura, tradice i japonská kuchyně by nás určitě zajímaly. Můžete si ale připravit lososa na japonský způsob. Určitě vám bude chutnat, a navíc konzumace ryb prospívá lidskému zdraví. Že nevíte, jak na to? Nevadí, poradíme vám. Nejdřív si řekneme, co budete potřebovat.

Ingredience na omáčku Teriyaki

  • 7 polévkových lžic (PL) sójové omáčky
  • 2 PL vody
  • 1 PL medu
  • 3 PL citronové šťávy
  • 1 PL olivového oleje
  • 3 čajové lžičky třtinového cukru
  • 1 čajová lžička škrobu
  • zhruba 1 palec zázvoru (strouhaný)

Další ingredience

  • 1 kg lososa (250 g/porce)
  • jarní cibulka
  • sezamová semínka
Upečený losos naglazovaný omáčkou Teriyaki, posypaný sezamovým semínkem a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou Anna Kolásková

Jak postupovat?

  1. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  2. Nejprve si připravte omáčku Teriyaki: V malém rendlíku smíchejte všechny přísady na omáčku včetně škrobu. Dobře promíchejte a nechte povařit 1 minutu, aby zhoustla.
  3. Část omáčky nalijte na dno většího pekáčku, část si nechte na marinování lososa. Do pekáčku položte všechny dílky lososa a zalijte zbývající omáčkou.
  4. Nechte péct 20 minut na 175 °C. Poté troubu přepněte na gril a dopečte dalších 5 minut, aby se vytvořila krustička.
  5. Hotového lososa posypte sezamovými semínky a přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

S čím hotový pokrm servírovat?

Ideální kombinace je s jasmínovou rýží a něčím zeleným. Vhodný je zelený chřest, ale stejně fajn bude i povařená brokolice, pak choi (brukev čínská), zelené fazolky, avokádo, spařený špenát nebo kombinace zmíněného.

Pokud recept vyzkoušíte, určitě se s námi v komentářích podělte o své chuťové zážitky.

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi