5 jarních polévek, které osvěží jídelníček a zatočí s únavou

Zeleninová polévka v dřevěné misce, v pozadí rajčata, cuketa, cibule, česnek Chamille White / Shutterstock.com

Jsou lehké, zdravé a chutné. Řeč je o jarních polévkách, které by v tomto období měly hrát prim ve vašem jídelníčku. Inspirujte se našimi 5 svěžími recepty, které vám dodají energii na celý den. Hurá pro zásoby zeleniny a bylinek!

Přečtěte si také

7 tipů pro přípravu dokonalých palačinek. Naučte se trik s lednicí či sádlem a na cukr zapomeňte

Polévky, co povzbudí

Jarní polévky využívají všechny dary jara a kombinují je tak, aby vás nejen zasytily, ale především příjemně povzbudily. Dodají vám slušnou dávku živin, zatočí s jarní únavou, a ještě vás nechají, abyste se rozpustili v chuťovém nebi. Ať už patříte, nebo nepatříte mezi příznivce polévek, je ideální čas některou z nich vyzkoušet.

Cuketová polévka s hráškem

Zelená kombinace, která vám zaručeně dobije baterky – je totiž ze dvou surovin, které se perfektně doplňují. Cuketa a hrášek se k sobě skvěle hodí, o čemž se ostatně snadno přesvědčíte, když uvaříte polévku podle našeho receptu.

Připravte si:

Zásobte se hráškem v akci

Jak na to?

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a cuketu. Tu si předem oloupejte a nakrájejte na kostky, slupky odložte.
  2. Přidejte česnek, krátce orestujte a jakmile cibule zesklovatí, zalijte vývarem. Osolte, opepřete a povařte 10 minut.
  3. V dalším kroku přidejte hrášek, slupky z cukety a smetanu.
  4. Vařte ještě pár minut, dochuťte citronovou šťávou a polovinou koriandru a rozmixujte do hladka.
  5. Hotovou polévku ozdobte praženými semínky, koriandrem a parmezánem.
Kuřecí polévka se zeleninou na stole JeniFoto / Shutterstock.com

Jarní kuřecí polévka

Je vydatnější, přesto vás překvapí příjemnou jarní souhrou chutí a barev. A protože obsahuje také maso, může nahradit oběd.

Připravte si:

Jak na to?

  1. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte je.
  2. Pak přidejte zázvor a kurkumu, nechte je krátce rozvonět.
  3. Vlijte vývar, přidejte nakrájené maso, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  4. Vařte zhruba 30 minut, dokud polévka nebude hotová.
  5. Mezitím, co se vaří, připravte kuskus dle návodu.
  6. Měkké, uvařené maso vidličkou natrhejte na vlákna, přidejte k polévce mražený hrášek, dochuťte a po pár minutách je oběd hotový.
  7. Podávejte s čerstvými bylinkami a kuskusem.
Chřestový krém v misce s chřestem a krutonem nblx / Shutterstock.com

Jarní chřestový krém

Mladý chřest je další zeleninou, která skvěle poslouží coby klíčová ingredience pro přípravu jarní polévky. Jednou z možností je i tento lahodný chřestový krém, nenáročný na přípravu.

Připravte si:

Víte, kde seženete chřest v akci?

Jak na to?

  1. Očištěný chřest nakrájejte na kostky, zbavte se pouze dřevnaté části, zhruba 3 cm ve spodní části stonku odřízněte a vyhoďte. Několik hlaviček 3 minuty povařte, poté prudce zchlaďte a odložte.
  2. V hrnci na másle orestujte cibuli, chřest a jarní cibulku.
  3. Zeleninu zalijte vývarem a smetanou a vařte zhruba 20 minut.
  4. Na závěr vaření polévku rozmixujte, případně dochuťte.
  5. Na talíři ji ozdobte blanšírovanými špičkami chřestu a řeřichou.
Krémová zeleninová polévka ozdobená naklíčenou ředkvičkou Kiian Oksana / Shutterstock.com

Jarní polévka z medvědího česneku

A co by to bylo za recepty na jarní polévky, kdyby chyběl oblíbený medvědí česnek. Stačí si nasbírat hrst této chutné a voňavé bylinky a pustit se do vaření.

Připravte si:

Jak na to?

  1. V hrnci nechte rozehřát máslo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli.
  2. Mezitím najemno nastrouhejte bramboru a přidejte ji k cibuli. Mírně poduste a přidejte bylinky – medvědí česnek a kopřivy.
  3. Zalijte horkým vývarem a pouze velmi krátce povařte, než brambora zahustí polévku.
  4. Poté vše rozmixujte a případně dosolte. Podávejte s krutony.
Ředkvičková polévka se lžící na stole Aeril / Shutterstock.com

Ředkvičková polévka

Kdepak, ředkvičky nepatří jen do studené kuchyně. Namísto do salátu je můžete použít také do chutné jarní polévky, ve které použijete nejen šťavnaté plody, ale i lístky.

Potřebujete:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 1 šálek mladých ředkvičkových listů
  • omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků
  • 3 brambory
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl a čerstvě drcený černý pepř
  • výhonky řeřichy na ozdobu

Jak na to?

  1. Na másle nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a ředkvičky.
  2. Poté přidejte ředkvičkové listy, a jakmile povadnou, vsypte nakrájené brambory a vše zalijte vývarem a smetanou.
  3. Vařte do změknutí, následně polévku rozmixujte.
  4. Podávejte s výhonky řeřichy a ředkvičkami. Dobrou chuť!

Tip: Pokud milujete krémové polévky, mějte vždy při ruce kvalitní smetanu ke šlehání, která perfektně zjemní a zahustí polévku. Tu od Kunína najdete v Lidlu za 21,90 Kč, smetanu Boni nabízí Penny za 19,90 Kč. Moravia tradiční nabízí Flop za 29,90 Kč. Ostatní akce snadno a přehledně najdete na Kupi.cz.