Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Zeleninová polévka v dřevěné misce, v pozadí rajčata, cuketa, cibule, česnek Dean Drobot / Shutterstock.com

Jsou lehké, zdravé a chutné. Řeč je o jarních polévkách, které by v tomto období měly hrát prim ve vašem jídelníčku. Inspirujte se našimi 5 svěžími recepty, které vám dodají sílu a energii potřebnou na celý den. Hurá pro zásoby jarní zeleniny a bylinek a bez otálení se pusťte do přípravy báječných polévek!

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Nadešel čas na polévku!

Jarní polévky využívají všechny dary jara a kombinují je tak, aby vás nejen zasytily, ale především příjemně povzbudily. Dodají vám slušnou dávku živin, zatočí s jarní únavou, a ještě vás nechají, abyste se rozpustili v chuťovém nebi. Ať už patříte, nebo nepatříte mezi příznivce polévek, je ideální čas některou z nich vyzkoušet.

Cuketová polévka s hráškem zahřeje

Zelená kombinace, která vám zaručeně dobije baterky – je totiž ze dvou surovin, které se perfektně doplňují. Cuketa a hrášek se k sobě skvěle hodí, o čemž se ostatně snadno přesvědčíte, když uvaříte polévku podle našeho receptu.

Co potřebujete?

  • 500 g cukety
  • cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžíci másla
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • kelímek smetany na vaření
  • 300 g hrášku
  • citronovou šťávu
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 hrsti koriandru
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Jak na to?

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a cuketu. Tu si předem oloupejte a nakrájejte na kostky, slupky odložte.
  2. Přidejte česnek, krátce orestujte a jakmile cibule zesklovatí, zalijte vývarem. Osolte, opepřete a povařte 10 minut.
  3. V dalším kroku přidejte hrášek, slupky z cukety a smetanu.
  4. Vařte ještě pár minut, dochuťte citronovou šťávou a polovinou koriandru a rozmixujte do hladka.
  5. Hotovou polévku ozdobte praženými semínky, koriandrem a parmezánem.
Kuřecí polévka se zeleninou na stole JeniFoto / Shutterstock.com

Jarní kuřecí polévka zasytí

Je vydatnější, přesto vás překvapí příjemnou jarní souhrou chutí a barev. A protože obsahuje také maso, může nahradit oběd.

Co si připravit?

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • 2 velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 lžíci strouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1,6 l kuřecího vývaru
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžičku rozmarýnu
  • 1 lžičku čerstvého tymiánu
  • 200 g kuskusu
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Jak na to?

  1. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte je.
  2. Pak přidejte zázvor a kurkumu, nechte je krátce rozvonět.
  3. Vlijte vývar, přidejte nakrájené maso, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  4. Vařte zhruba 30 minut, dokud polévka nebude hotová.
  5. Mezitím, co se vaří, připravte kuskus dle návodu.
  6. Měkké, uvařené maso vidličkou natrhejte na vlákna, přidejte k polévce mražený hrášek, dochuťte a po pár minutách je oběd hotový.
  7. Podávejte s čerstvými bylinkami a kuskusem.
Chřestový krém v misce s chřestem a krutonem nblx / Shutterstock.com

Chřestový krém dodá energii

Mladý chřest je další zeleninou, která skvěle poslouží coby klíčová ingredience pro přípravu jarní polévky. Jednou z možností je i tento lahodný chřestový krém, nenáročný na přípravu.

Co potřebujete?

  • svazek zeleného chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • jarní cibulku
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • výhonky řeřichy
  • sůl a pepř

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Zelený chřest s citronovou omáčkou
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Zelený chřest s citronovou omáčkou

Zelený chřest s citronovou omáčkou báječně vypadá a ještě lépe chutná. Tato jarní nízkokalorická zelenina je plná draslíku, vápníku, hořčíku a dalších vitamínů. Podávejte ideálně s brambory a můžete dochutit také nahrubo nakrájenými vlašskými ořechy osmaženými na másle dozlatova.

Zelený chřest s citronovou omáčkou

Jak na to?

  1. Očištěný chřest nakrájejte na kostky, zbavte se pouze dřevnaté části, zhruba 3 cm ve spodní části stonku odřízněte a vyhoďte. Několik hlaviček 3 minuty povařte, poté prudce zchlaďte a odložte.
  2. V hrnci na másle orestujte cibuli, chřest a jarní cibulku.
  3. Zeleninu zalijte vývarem a smetanou a vařte zhruba 20 minut.
  4. Na závěr vaření polévku rozmixujte, případně dochuťte.
  5. Na talíři ji ozdobte blanšírovanými špičkami chřestu a řeřichou.
Krémová zeleninová polévka ozdobená naklíčenou ředkvičkou Kiian Oksana / Shutterstock.com

Jarní polévka z medvědího česneku

A co by to bylo za recepty na jarní polévky, kdyby chyběl oblíbený medvědí česnek. Stačí si nasbírat hrst této chutné a voňavé bylinky a pustit se do vaření.

Co si připravit?

  • 2 hrsti pokrájených listů medvědího česneku
  • 2 hrsti pokrájené mladé kopřivy
  • 1 cibuli
  • 1 bramboru
  • 1 lžíci másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

Jak na to?

  1. V hrnci nechte rozehřát máslo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli.
  2. Mezitím najemno nastrouhejte bramboru a přidejte ji k cibuli. Mírně poduste a přidejte bylinky – medvědí česnek a kopřivy.
  3. Zalijte horkým vývarem a pouze velmi krátce povařte, než brambora zahustí polévku.
  4. Poté vše rozmixujte a případně dosolte. Podávejte s krutony.
Ředkvičková polévka se lžící na stole Aeril / Shutterstock.com

Ředkvičková polévka je chuťová bomba

Kdepak, ředkvičky nepatří jen do studené kuchyně. Namísto do salátu je můžete použít také do chutné jarní polévky, ve které použijete nejen šťavnaté plody, ale i lístky.

Co potřebujete?

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 1 šálek mladých ředkvičkových listů
  • omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků
  • 3 brambory
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl a čerstvě drcený černý pepř
  • výhonky řeřichy na ozdobu

Jak na to?

  1. Na másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a ředkvičky.
  2. Poté přidejte ředkvičkové listy, a jakmile povadnou, vsypte nakrájené brambory a vše zalijte vývarem a smetanou.
  3. Vařte do změknutí, následně polévku rozmixujte.
  4. Podávejte s výhonky řeřichy a ředkvičkami. Dobrou chuť!

Tip: Pokud milujete krémové polévky, mějte vždy při ruce kvalitní smetanu ke šlehání, která perfektně zjemní a zahustí polévku. Tu od Kunína najdete v Lidlu za 19,90 Kč, za stejnou cenu ji nabízí také Globus a Ratio. Ostatní akce snadno a přehledně naleznete na Kupi.

Zdroj: Kupi