Kouříte? Tohle se stane s vaším tělem, když přestanete

Žena odmítá cigaretu Kmpzzz / Shutterstock.com

Po celém světě kouří zhruba 1,2 miliardy lidí. První zmínky o kouření sahají až do starověku a středověku, kdy se u primitivních národů objevovaly různé přírodní chemické látky, z nichž některé měly psychogenní účinky. Mnohé z nich obsahovaly právě nikotin – látku obsaženou v tabáku.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Co způsobuje kouření?

Kouření je dnes pokládáno za prokazatelnou příčinu 25 různých onemocnění a přispívá i k rozvoji dalších nemocí. Může i za zhruba třetinu všech onkologických onemocnění – asi největší spojitost představuje kouření při úmrtí na rakovinu plic.

  • Na následky kouření umírá každý druhý kuřák, z nich polovina předčasně (ve věku 35–69 let).
  • Kouření se pokládá za samostatný rizikový faktor pro vznik diabetu 2. typu, žaludečních potíží a vředů. Zhoršuje průběhu různých kožních onemocnění (včetně lupénky), hojení ran a závažných onemocnění očí a urychluje rozvoj osteoporózy.
  • U kouřících mužů se častěji vyskytuje impotence a neplodnost a také poškození genetického fondu spermií, takže kouřící otcové mohou být příčinou vrozené vývojové vady u svých potomků.
  • Kouřící ženy trpí častěji neplodností a mívají narušenou rovnováhu mezi jednotlivými pohlavními hormony, což negativně ovlivňuje i jejich menstruační cyklus a způsobuje dřívější nástup menopauzy (v průměru o 5 let).
Lékařka prohlíží muže s kyslíkovou maskou SB Arts Media / Shutterstock.com

Kouření je zlozvyk

Nikotin údajně působí v mozku podobnými mechanismy jako heroin a kokain. Vyvolává chemické změny, které kuřák vnímá jako příjemnou změnu nálady. Závislost má dvě stránky – fyzickou (na nikotinu) a behaviorální (návykové chování). Odvykání kouření je možné, avšak pro silné, dlouholeté kuřáky také obtížné. Podle České onkologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně představuje závislost na tabáku nejen zlozvyk, ale především nemoc, která má svou diagnózu.

Co se stane, když přestanete kouřit?

Pozitivní účinek na své tělo zpozorujete rychleji, než si myslíte. Nic není ztraceno – i pokud kouříte několik let, máte šanci negativní dopady zvrátit. Jakmile se definitivně rozhodnete s cigaretami skončit, pocítíte přínosy svého rozhodnutí už po pár hodinách. A s dalšími roky se budou jen prohlubovat.

  • 1. den – Už první den bez cigarety snižujete riziko infarktu.
  • 2. den – Po 48 hodinách se vám zostří smysly, které byly předtím utlumeny. Asi nejvíce tuto změnu pocítíte při jídle, které vám bude více chutnat a vonět lépe než v dobách, kdy jste kouřili.
  • 3. den – Bude se vám snáze dýchat.
  • 1. měsíc – Pocítíte více energie, nezadýcháte se při cvičení a jste lépe chráněni před bakteriálními infekcemi.
  • 3. měsíc – U žen se zlepšuje plodnost a také snižuje riziko předčasného porodu.
  • 1. rok – Nejvíce se změna promítne v kapacitě a funkci plic – zjistíte, o kolik snadněji dýcháte a o kolik méně kašlete v porovnání s dobou, kdy jste kouřili. Obrovskou změnu pocítíte také ve své peněžence. Ušetříte až několik desítek tisíc korun.
  • S dalšími lety se snižuje riziko úmrtí na rakovinu plic, infarkt a vzniku dalších onemocnění souvisejících s kouřením.
Nikotinová náplast a cigareta Andrey_Popov / Shutterstock.com

Úspěšnost odvykání kouření

Skoncovat s kouřením není jednoduché. Problémem nemusí být pouze slabá vůle, ale i psychická a fyzická závislost na nikotinu. Pokusy přestat bez jakékoli pomoci údajně nebývají příliš úspěšné – úspěšnost roční abstinence je jen kolem 3–5 %, s pomocí lékaře to může být až kolem 8–10 %. U intenzivní léčby s farmakoterapií je úspěšnost 25–35 %.

Rozhodnout se pro skoncování s kouřením může však každý, a to bez odkladu. Je potřeba si uvědomit, že zdraví je v našich rukou a bez vlastní vůle a motivace je jakýkoli pokus o zlepšení zdravotního stavu neúspěšný.

Zdroj: healthline.com, cdc.gov, webmd.com