Recept na domácí tatarku a majonézu: Vyzkoušejte je a kupované už chtít nebudete!

Miska s majonézou, česnek, citron, olej a koření dashtik / Shutterstock.com

Namísto lahodných dipů toužíte po staré dobré klasice – majonéze? Nebo jste snad dostali chuť na poctivou tatarskou omáčku? Pokud ani jednu v lednici nenajdete, nesmutněte a připravte si vlastní. Delikátní a domácí. Tak dobrou, že jinou už chtít nebudete!

Přečtěte si také

Blíží se jarní Sbírka potravin. Víme, kdy bude probíhat v prodejnách a jak lze přispět online

Proč si vyrobit domácí majonézu?

Jsou oblíbené zejména coby doplněk ke smaženým pokrmům. Pokud nepohrdnete klasikou ve stylu smaženého sýra, řízku, hranolků a dalších dobrot, kterým jednou za čas neodoláte, naučte se využít obsah lednice a vykouzlete vlastní majonézu nebo tatarku, které k těmto českým stálicím nesmí chybět.

Mohou být překvapivě mnohem chutnější než varianty z obchodu. Přesvědčte se – tady jsou tři recepty, které vás překvapí jednoduchostí, ale i chutí.

Hořčicovo-medový dip
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Hořčicovo-medový dip

Jemný hořčicovo-medový dip se hodí k masu, ale třeba i k pečeným bramborům jako příjemné dochucení.

Hořčicovo-medový dip

Základní recept na majonézu

Když budete vědět, jak na to, pak se nemůžete splést. Domácí majonéza je hutná a velmi jemná, navíc se může stát základem dalších dipů, omáček a pokrmů. Potřebujete:

  • 250 ml rostlinného oleje
  • 2 žloutky
  • 1 citron
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl

Jak postupovat

  1. Do mísy vhodné pro šlehání přidejte žloutky a smíchejte je se solí a hořčicí. Směs promíchejte lžicí a nechte ji ještě několik minut odpočívat v lednici.
  2. Poté přichází čas na šlehání – ručním šlehačem mixujte základ a po kapkách přidávejte kvalitní slunečnicový nebo řepkový olej. Důkladně jej po troškách zašlehejte tak, aby se základ nesrazil.
  3. Pokračujte přidáním citronové šťávy a takového množství oleje, aby vznikla ta správná textura. Jakmile docílíte vhodné hustoty, máte hotovo. Majonézu skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici.
Žena ochucuje salát domácí majonézou New Africa / Shutterstock.com

Domácí tatarská omáčka

Další recept je tu – jen pár ingrediencí stačí přimíchat k základnímu receptu na domácí majonézu a máte hotovo. Tato tatarská omáčka si získá nejen vaše chuťové pohárky, nýbrž i srdce všech, kteří se zúčastní oběda či večeře. Kromě 200 ml základní majonézy připravené podle našeho postupu budete potřebovat:

  • 1 lžičku worcesterové omáčky
  • 1 středně velkou šalotku
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 1 kyselou okurku
  • hrstku petržele
  • sůl a pepř

Jak postupovat

  1. Tatarskou omáčku připravíte jednoduše. Nastrouhejte okurku na jemno, šalotku nakrájejte na drobno a spolu s nasekanou petrželkou je vmíchejte do základní majonézy.
  2. Do základu přidejte worcester, lák z okurek a sůl a pepř dle chuti.
  3. Nakonec vše dobře promíchejte, aby se spojily nejen chutě, ale i konzistence. Hotovou omáčku nechte chvíli odpočinout v lednici – a pak už si jen pochutnejte tak, jak to máte rádi.

Tip: Aby bez rizik majonéza či tatarská omáčka déle vydržely, přidávejte namísto citronové šťávy ocet.

Videorecept na domácí hranolky se třemi druhy majonézy

A co takhle domácí aioli omáčka?

Milujete vůni a chuť česneku? Připravte si doma oblíbenou česnekovou aioli – jedinečnou verzi majonézy, která se hodí nejen k rybím pokrmům, ale i masům a do pomazánek. K přípravě poctivé aioli budete potřebovat:

  • 2 velké žloutky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 30 ml hořčice
  • pár kapek bílého vinného octa
  • 250 ml oleje
  • 25 ml citronové šťávy
Avokádový dip
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový dip

Avokádový dip může skvěle posloužit jako rychlá a zdravá svačinka, když si jej namažete na chleba. Můžete jej také podávat s miskou tortilla chipsů jako pohoštění pro návštěvu.

Avokádový dip

Jak postupovat

  1. Všechny ingredience nechte odpočinout, aby měly pokojovou teplotu. Následně do mísy přidejte žloutky, utřený česnek, hořčici, vinný ocet a koření.
  2. Pomocí mixéru spojte ingredience a postupně přilévejte menší část oleje – samozřejmě po kapkách.
  3. Přidejte polovinu citronové šťávy a při nepřetržitém mixování i zbytek oleje. Pokud je to potřeba, dochuťte majonézu solí a zbytkem citronové šťávy. Nakonec už jen skladujte v lednici, tedy pokud něco zbude. Nechte si chutnat!

Tip: Jak docílit jemnější chuti v česnekové majonéze? Stroužky česneku nejprve orestujte nebo předpečte.

Jaká jsou rizika konzumace syrových vajec?

Možná vás při práci se syrovými vejci napadá riziko onemocnění salmonelózou. V tomto případě se však nemusíte bát, všechny větší chovy, jejichž vejce běžně koupíte, jsou dnes pod veterinární kontrolou ze 100 procent.

Dobré je nicméně vědět, jak vejce správně uchovávat: při jejich zpracování vždy omezte kontakt obsahu se skořápkou, která by neměla přijít do styku ani s dalšími potravinami. Po manipulaci si vždy důkladně umyjte ruce. A jak vejce skladovat? V lednici bez výkyvů teplot.

Zdroj: Kupi.cz, Apetitonline.cz