Odhalili jsme tajemství krémových polévek. Osvojte si triky pro tu nejlepší chuť

Jak na krémové polévky? Canva

Když se řekne polévkový krém, většinou si představíte hutnou a dokonale krémovou polévku, jejíž konzistence lahodí oku i chuťovým pohárkům. Jak připravit krém ještě lepší? Máme pro vás hned několik jednoduchých triků, které si rychle zamilujete. Víte například, kdy správně přidávat smetanu a proč zeleninu předpékat?

Přečtěte si také

Francie zvažuje sankce proti ultra fast fashion. Mají vyrovnat dopad na životní prostředí

Krémový základ

Jednou z možností, jak na delikátní krémové polévky, je připravit si krémový základ – univerzální polévkovou zahušťovací bázi. U nás není příliš známá, ale v zahraničí ji běžně používají. Navíc pokud nemáte při ruce opravdu hustý vývar, můžete použít bujón. Do základu stačí přidat oblíbenou zeleninu – a krém je hotový raz dva. Jemný a samozřejmě lahodný. Co potřebujete na přípravu tohoto základu?

  • ½ šálku másla
  • 6 lžicí hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • 2 kostky kuřecího vývaru
  • pepř dle chuti

Do rozpuštěného másla v hrnci přimíchejte postupně mouku, až vytvoříte hutnou pastu. Přidejte teplé mléko a vývar (nebo kostku), lze přidat také černý pepř dle chuti. Míchejte tak dlouho, dokud základ nezhoustne. Poté je krém hotový – můžete přidat zeleninu, třeba předpečenou, nakonec už stačí jen vše povařit a důkladně rozmixovat, aby vznikla krémová, hladká textura polévky.

Oloupané a nakrájené brambory v hrnci Juri82 / Shutterstock.com

Kouzlo předpékání

Krémovou polévku vykouzlíte hravě – vlastně by stačilo jen vařit vývar a zeleninu, následně dochutit a rozmixovat, ale lepší je používat triky, díky nimž je opravdu jemná a chutná. Takové, které jí dodají ještě lepší chuť – a o to přeci jde. Jednou z možností je připravit krém z předpečené zeleniny. Právě pečená zelenina rychle změkne, dodá polévce perfektní konzistenci a výraznější chuť.

Jak na to?

Do pekáčku stačí vyskládat oblíbené druhy zeleniny, zakápnout olivovým olejem a upéct doměkka. Pak už jen použijte mixér, který spojí vývar s pečenou zeleninou. A jaké jsou oblíbené krémy z pečené zeleniny? Vyzkoušejte dýni, kořenovou zeleninu, papriky nebo třeba pečený česnek.

Tip: Nezapomeňte polévku při podávání ozdobit smetanou a oblíbenými bylinkami. Čerstvé bylinky v květináčích najdete také v supermarketech. Chcete vědět, kde je pořídíte v akci? Mrkněte na Kupi.cz.

Kdy přidat smetanu?

Honí vás mlsná? Tak to vám rádi prozradíme ještě jeden náš tip, díky kterému budou vaše krémové polévky naprosto dokonalé! Že smetana ovlivní chuť polévky, jistě víte. Co ovšem dokáže, když ji přidáte v ten správný čas při přípravě krémových polévek? Nejen zjemnit, ale i ovlivnit tu báječnou texturu, hustotu a celkovou nadýchanost.

Klíčem je použít tučnou, kvalitní smetanu ke šlehání – důležité je však také to, kdy ji přidáte. Kdepak, zapomeňte na to, že smetanu přidáte až na samotný závěr vaření – zkuste to naopak. Přidejte ji již na počátku přípravy. Právě tak se to stane. Kouzlo, díky kterému se prolnou chutě, a dokonce se změní i konzistence polévky.

Tip: Také brambory nebo cuketa mohou zahustit krémové polévky. Brambory dodají jemnou chuť, cuketa zase zvládne zahustit i krémové omáčky bez nutnosti používat lepek.

Na poměru surovin záleží

A poslední rada? Krémovou polévku připravujte s vhodným poměrem surovin tak, aby nebyla příliš hustá, ale ani příliš řídká. Poměry se však liší v závislosti na použité zelenině – obecně se lze řídit pravidlem jeden kelímek smetany na dvojnásobné množství vývaru plus tolik zeleniny, aby krém zhoustnul.

Pozor – pokud nemůžete nebo nechcete používat smetanu, můžete použít také vývar pouze se zeleninou nebo náhražky, jako je například rýžová smetana. Nakonec si jistě najdete vlastní postup, který bude nejlepší pro vás a vaše blízké. A pro ty nejlepší krémové polévky, na kterých si společně pochutnáte.