Mlsání v devadesátkách: Se sladkými korálky a žvýkací cigaretou byl každý za frajera

Sladké korále na krk Elena Schweitzer / Shutterstock.com

V devadesátých letech nikdo neřešil, jestli je ve sladkostech to nebo ono éčko, možná jen na cukr občas maminky zanadávaly. Děti ale dál za oblíbené dobroty utrácely kapesné a nadšeně si pochutnávaly. Které sladkosti mezi nimi vedly na plné čáře?

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Chuť, která se nezapomíná

Vlnky

Sušenky, jejichž název vystihuje i tvar. Když jejich chuť popíšete někomu, kdo je nezná, stejně si ji nepředstaví tak, jak doopravdy chutnaly. V roce 2016 se dokonce fanoušci rozhodli sepsat petici, která požadovala návrat Vlnek na český trh. Firma Mondelez však opětovné zahájení výroby zavrhla.

Sladké korále na krk

Vzpomínáte si, jak jste si dali na krk sladké korále a kousek po kousku jste ochutnávali, až jste si uvědomili, že tam už žádný další není? Klasika, která šla koupit kdekoli, je už dnes k dostání spíše sporadicky.

Spousta různobarevných lentilek Logtnest / Shutterstock.com

Lentilky

V roce 2020 bylo rozhodnuto, že dojde k přesunu výroby Lentilek do německého Hamburku. Nejen, že se změnila chuť samotných bonbonů – mají méně cukru – ale společnost se rozhodla i pro změnu obalu. Nestlé tento krok zdůvodnilo coby krok k udržitelnosti, protože v Německu je technologie na balení Lentilek do papíru (v ČR byl součástí některých balení i plast).

To se nám to žvejkávalo

Cigaretka

Když už jsme u těch žvýkaček, nejde zapomenout, jak mládež chodila s cigaretou v puse, ale rodičům to nevadilo. Proč? Protože uvnitř nebyl tabák, nýbrž žvýkačka.

Bubble Tape

Dlouhá zamotaná žvýkačka v plastovém obalu. Kdo by na ni mohl zapomenout… Povytáhneš, určíš, jak velký kousek chceš, a žvýkáš. Nyní už ji není tak lehké sehnat, avšak v některých obchodech, které dováží sladkosti z USA, se pořídit stále dá.

Je libo něco k pití?

Tang a Vitacit

Chtěli jste sladké pití? Žádný problém. Koupili jste si Tang nebo Vitacit – prášek, který po zalití změnil příchuť vody například na broskev, citron nebo pomeranč. A stejně jako v případě sladkostí, ani tady nikdo neřešil, že to býval malý chemický koktejl.

Je nějaká další dobrota, kterou si spojíte s 90. lety a nyní vám chybí? Kterou jste milovali nejvíce? Podělte se s námi v komentářích.

Zdroje: lidovky.cz, extra.cz, idnes.cz