Potravinové banky žádá o pomoc stále více Čechů. Zjistěte, co dělat, pokud jste také v nouzi

O pomoc tuzemských potravinových bank žádá stále více Čechů. Canva

Koronavirová pandemie přispěla kromě jiného i ke zhoršení potravinové situace v českých domácnostech. O více než polovinu se zvýšil počet žadatelů o pomoc potravinových bank. Jak si o takovou pomoc říct, kdo ji zajišťuje a zprostředkovává?

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Potravinové banky pomáhají

„V roce 2020 hledalo pomoc potravinových bank o 60 procent víc lidí než v roce 2019,“ popisuje situaci ředitelka České federace potravinových bank, Veronika Láchová. Nejvyšší nárůst se podle ní projevil v září loňského roku. Odběratelů bylo původně kolem stovky tisíc, ve zmíněném období ale toto číslo vzrostlo na zhruba 160 tisíc.

Jak to funguje?

Potravinová banka shromažďuje darované potraviny, skladuje je a rozděluje charitativním či humanitárním organizacím, od nichž se poté dostanou k lidem v nouzi, kteří je potřebují. Pomáhají tím navíc minimalizovat plýtvání jídlem a posilují mezilidskou solidaritu.

Do potravinových bank přispívají ve velkém a pravidelně také obchodní řetězce. Mezi hlavní partnery patří v Česku např. Makro, Tesco, Penny, Globus, Albert, Billa, Lidl, Kaufland, Unilever, Mondelēz, Nestlé nebo Coca Cola. Přispívají však i mnozí další.

Poskytnuté dary v podobě potravin s krátkou dobou spotřeby potravinové banky převezmou, protřídí a uskladní a následně přerozdělí odběratelům. Těmi jsou především poskytovatelé sociálních služeb, jejichž úkolem je zhodnotit, zda jsou žadatelé o pomoc v hmotné nouzi, a podle toho dary rozdělit. Po dohodě ale mohou z potravinových bank odebírat i kluby nebo jiné pomáhající organizace.

Jak se o potravinovou pomoc přihlásit?

O potravinovou pomoc se nežádá přímo u potravinových bank, nýbrž u organizací, které z nich potraviny odebírají. Banky potraviny pouze shromažďují a uskladňují – neposkytují žádné sociální služby, tudíž jim nepřísluší hodnotit, kdo je či není v nouzi.

Pokud potřebujete potravinovou pomoc, postupujte následovně – nejprve vyhledejte potravinovou banku, která poskytuje potraviny ve vašem regionu. V seznamu jejích odběratelů vyberte organizaci, ke které to máte ze svého domova nejblíže. U ní pak můžete zažádat o potravinovou pomoc.

Přehled potravinových bank v ČR

V současné době existuje v ČR 15 regionálních potravinových bank a jeden společný centrální sklad, které sdružuje Česká federace potravinových bank.

  • 12 z nich působí v rámci svých krajů: Hradec Králové, Jihočeský kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Brno a Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Ústecký kraj, Zlínský kraj a Vysočina.
  • Potravinová banka Praha spravuje i severní část Středočeského kraje.
  • Potravinová banka Džbánsko je regionální potravinovou bankou pro západní část Ústeckého a Středočeského kraje – okresy Chomutov, Most, Louny, Rakovník a Kladno.
  • Nejmladší potravinová banka Central sdílí sklad s centrálním skladem v Modleticích. Stará se o spolupracující organizace z okresů Beroun, Příbram, Benešov, Kutná Hora, Kolín a dále pak o jižní části okresů Praha-východ a Praha-západ.
Neprodané potraviny poskytují obchodní řetězce ke spotřebě potravinovým bankám a lidem v nouzi. Canva

Do pomoci se zapojují i obchodní řetězce

Penny Market zajišťuje sklad v Modleticích

Penny Market věnoval v loňském roce v rámci koronavirové krize potravinovým bankám dary v celkové hodnotě 6 500 000 korun. Tyto dary znamenaly přibližně 160 tun potravin, což je 320 000 porcí jídla. „Důsledně bojujeme proti plýtvání, a současně potravinové banky podporujeme nejen dary. Trvanlivé potraviny, které jsou i po uplynutí minimální doby trvanlivosti stále vhodné ke konzumaci, shromažďujeme průběžně na všech našich téměř 400 prodejnách, a každý týden je dodáváme potravinovým bankám,“ popisuje Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality Penny Marketu.

Vedle jídla také poskytuje České federaci potravinových bank Penny Market potřebné logistické zázemí v podobě centrálního skladu v Modleticích u Prahy. Díky této podpoře se Česká federace potravinových bank řadí k evropské špičce v oblasti potravinové pomoci. „Situace je už takřka rok velmi složitá, proto jsou pro nás jakékoliv dary nad rámec běžné pomoci o to významnější, a jsme za ně vděční. Bez tohoto zázemí, které využíváme nejen pro centrální sklad, ale i pro všechny potravinové banky ve středočeském kraji, by naše práce byla mnohem komplikovanější,“ konstatuje Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Tesco denně informuje neziskovky o přebytcích na prodejnách

V boji proti plýtvání potravinami pomáhají Tescu mimo jiné moderní technologie. „V rámci redistribuce potravin lidem v nouzi například testujeme s asistencí potravinových bank ve čtyřech krajích ČR aplikaci Food Cloud, která nám umožňuje v reálném čase informovat místní neziskové organizace, kolik přebytků je v konkrétních obchodech na konci dne dostupných k vyzvednutí,“ popisuje Václav Koukolíček, manager externí komunikace Tesco.

Tesco v loňském roce po vypuknutí pandemie během dubna a května potravinovým bankám poskytlo mimořádnou potravinovou pomoc v podobě 125 tun trvanlivých potravin v celkové hodnotě 4 500 000 Kč. Dalších 21 tun přidali samotní zákazníci prostřednictvím letní potravinové sbírky, která probíhala od poloviny června až do srpna ve všech Tesco obchodech.

V rámci další, podzimní sbírky potravin pak darovali zákazníci Tesco rekordních 155 tun potravin a drogerie v obchodech i online. Tesco navíc všechny dary zákazníků ve Sbírce navýšilo a potravinovým bankám darovalo potraviny v hodnotě 950 000 Kč.

Albert vloni daroval tuny potravin

S potravinovými bankami Albert spolupracuje už déle než 10 let. V loňském roce jim daroval 737 tun neprodaných potravin, což je nárůst o 75 % oproti roku 2019. V loňské jarní části koronakrize po dobu nejtěžších dvou měsíců zaváželi zaměstnanci Albertu každý týden potravinové bance 10 000 porcí trvanlivých potravin k překonání kritické situace, kdy bankám docházely zásoby.

Tímto způsobem daroval řetězec téměř 60 tun jídla potřebným a lidem, kteří se z ničeho nic dostali do tíživé situace. Celkem tedy Albert vloni daroval bankám přes 797 tun potravin.

Pomocnou ruku bankám podává i Kaufland

Společnost Kaufland darovala za celý rok 2020 lidem v nouzi více než 171 tun potravin. Samotní zákazníci v podzimním kole sbírky darovali dalších 53 tun potravin a drogerie.