Kam s plechovkou? Šedých kontejnerů je málo, ale třídit kovy je důležitější, než se zdá

Češi neumí správně třídit plechovky. Canva

Hliník je všude kolem nás. Zatímco kdysi měl cenu vyšší než zlato, dnes jej považujeme za běžnou součást života – a právě proto je dobré vědět, jak jej správně recyklovat. Víte, jak správně třídit odpad a kam s plechovkami?

Přečtěte si také

V sobotu 13. dubna 2024 proběhne Sbírka potravin. Doporučený seznam produktů, kterými pomůžete nejvíce

Plechovky jsou oblíbené

Češi si oblíbili nealkoholické nápoje v plechovkách a nepohrdnou ani pivem nebo dalšími alkoholickými drinky. Stoupá dokonce obliba plechovek ve srovnání se sklem. Největší prodejní čísla má, jak asi správně tušíte, pivo. S velkým nárůstem prodeje nápojů v plechovkách se však násobí objem odpadu.

Recyklace? Ne vždy je to hračka

Poměrně rychle si Češi osvojili um třídit PET lahve – výsledky jsou slušné. V těch správných, tedy žlutých kontejnerech končí průměrně 70 % vyrobených lahví. Oproti plastu jsou na tom hůře zmíněné plechovky – těch skončí ve správných kontejnerech jen okolo 30 %. Přitom právě hliník má potenciál v dalším využití, materiál jde totiž recyklovat opakovaně.

Problémem zůstává fakt, že hliníkové obaly končí tam, kam rozhodně nepatří – například na skládkách a v komunálním odpadu, v nejhorším případě pak v přírodě. Do běžného odpadu je stále hází okolo 70 % lidí, pětina občanů dokonce netuší, že se plechovky dají třídit.

Dovoz odpadu namísto recyklace vlastního

Protože Češi neumí s plechovkami správně naložit, paradoxně nedochází ke zpracování odpadu, který vzniká u nás, ale zhruba tři čtvrtiny plechovek jsou vykupovány ke zpracování ze zahraničí. Vzorec recyklace tedy není funkční.

Jak u nás probíhá zpracování hliníku? Dojde k odstranění potisků a barev, následně vzniklý polotovar dostanou na starost hutě. Nakonec takto vyrobený regranulát slouží nikoli k výrobě recyklovaných hliníkových obalů, nýbrž ke zvýšení teploty při tavbě oceli v hutích. Oproti tomu v Německu z odpadu vyrábějí další plechovky. Recyklovaný hliník používá částečně i Plzeňský prazdroj – i tady však dochází k výkupu ze sousedního Německa.

Krok směrem k ekologii?

Zajímavé přitom je, že výroba hliníkových plechovek je energeticky nesmírně náročná. Ekologové se proto snaží šířit osvětu – recyklace dokáže ušetřit 95 % energie a 90 % vody. To jsou důvody, proč rozšířit povědomí i o správném třídění.

Jednou z příčin, proč Češi netřídí správně, ale může být i fakt, že šedých kontejnerů na kov je málo. Počet okolo 9 tisíc na celé území České republiky je ve srovnání s kontejnery žlutými (plasty) opravdu skromný, jedná se o pouhý zlomek. Jednou z možností, jak lépe recyklovat, by přitom mohlo být zálohování plechovek.

Odhozená plechovka v písku na pláži XArtProduction / Shuttertock.com

Jak tedy správně třídit hliník?

Hliník doma vyhazujte do zvláštního koše nebo tašky. Mýtem je nutnost omývání – hliníkové obaly a odpad neomývejte, aby zbytky nekončily v kanalizaci. A jak ho poznáte? Nereaguje na magnet, mačká se a snadno se trhá. Do šedých kontejnerů, případně sběrných dvorů, patří:

  • nápojové obaly
  • víčka zavařovaček typu omnia
  • hliníkové nádobí
  • konstrukce stanů, lehátek apod.
  • plechy a hliníkové součástky

Podle ministerstva životního prostředí je na tom Česko ve srovnání se skandinávskými zeměmi a Německem naopak dobře se spotřebou hliníkových obalů – ta je oproti zmíněným zemím nízká. Recyklace je na každém z nás – pokud plechovky používáme, měli bychom je umět i správně vyhodit.