Žádná školní jídelna! Sladká dušená mrkev zachutná i dětem. A příprava zabere jen 20 minut

Dušená mrkev na másle s bylinkami. Anna Kolásková

Pokud se vám při vzpomínce na školní jídelnu vybaví rozbředlá, zašedlá dušená mrkev, klidně ji hoďte za hlavu. V tomto receptu vám ukážeme, jak dušenou mrkev připravit chutně, rychle a zdravě.

Přečtěte si také

Spalujte kalorie, aniž byste o tom věděli: Chůze i úklid se může vyrovnat fitku
Spalujte kalorie, aniž byste o tom věděli: Chůze i úklid se může vyrovnat fitku

Dušená mrkev na másle – jak na ni

Žádná podivná směs rozměklých mrkvových kousků zahuštěná jíškou, ale křupavá mladá mrkvička osmahnutá na másle – jen s troškou třtinového cukru. Tato verze klasické dušené mrkve je tak dobrá, že ji budete chtít jíst jen tak bez masa a brambor. Příprava navíc nezabere déle než 20 minut. Tak jdeme na to.

Mrkev v hlavní roli

Hlavní ingredience dušené mrkve je – jak jinak – mrkev. Vybírejte co nejmladší, například svazkovou s natí nebo baby mrkev. Pokud jste sehnali jen tvrdou, můžete ji použít, ale odstraňte nejprve tvrdý střed. Aby byla co nejrychleji připravená, překrojte ji na více dílů (špalíčků).

Mladá svazková mrkev je na recept ideální. Anna Kolásková

Dušená mrkev na másle – recept

Ingredience (2 porce):

  • 260 g oloupané mrkve (130 g/1 porce)
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce másla
  • čerstvá petrželka
  • sezamová semínka
  • horká voda

Kupte hlavní ingredienci

Příprava dušené mrkve:

  1. Mrkev oloupejte a překrájejte na menší díly (1 mrkev na 4 podélné díly).
  2. Do většího hrnce nalijte asi palec horké vody, ve které rozmíchejte 1 lžíci třtinového cukru. Jakmile bude voda vřelá, vložte špalíčky mrkve. Nechte je změknout – trvá to 5–10 minut podle velikosti.
  3. Připravte si mísu s ledovou vodou a povařenou mrkev rychle zchlaďte. Zachová si barvu, chuť i křupavost.
  4. V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s 1 lžičkou třtinového cukru. Měla by vzniknout směs plná bublinek podobně jako při výrobě karamelu. Do pánve vložte špalíčky mrkve a zprudka opečte 3–5 minut.
  5. Mrkev servírujte ještě horkou se sezamovými semínky a čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.
Dušenou mrkev ozdobte petrželkou. Anna Kolásková

Dušená mrkev na másle jako příloha

K čemu podávat senzační dušenou mrkev na másle? Klasikou je jakékoliv pečené maso s bramborem, ke kterému bude skvělá. Doplní také pečeného lososa s rýží a přidat ji můžete i do teplého salátu nebo ji přikusovat místo zeleninových špalíčků s hummusem.

Eko tip Kupi.cz

Vyvařenou vodu z mrkve nevylévejte, ale použijte jako základ zeleninové polévky nebo vývaru.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz