4 šťavnaté marinády, které se letos stanou stálicemi vašeho grilování

Marinování změkčí maso a připraví jej na finální úpravu. Dodá mu rovněž vytříbenou chuť bylin a koření. Canva

Ti, kdo milují grilování, se už zcela určitě s nadšením připravují na nadcházející sezónu. A to je ta ideální chvíle objevit naše 4 gurmánské tipy na šťavnaté marinády, které si jednoduše zamilujete. Naučte se marinovat jako Bůh a zazáříte při grilu i v kuchyni.

Přečtěte si také

Čepované zelené pivo: Břečka plná chemie, nebo kvalitní sváteční mok? Čeští pivaři se kvůli tomu hádají

Dejte masu tu pravou chuť

Marinujete? Pokud ne, je rozhodně ideální čas začít. Postup marinování totiž dodá pokrmům vytříbenou chuť – vždyť právě při něm se potraviny, nejčastěji pak maso, nakládají do směsí koření, oleje, mléka, jogurtu či vína a octa, aby jim dodaly delikátní aroma.

Tak vážení, přistupte do kuchyně a ke grilu a pojďte si s námi připravit ty nejlepší marinády, díky kterým váš um zazáří!

Tip: Marinády mají za úkol maso změkčit a vylepšit jeho chuť. Mohou za to enzymy a kyseliny, které na tom zapracují – dopřejte jim tedy čas ideálně přes noc. Nakládejte do skleněné nebo keramické misky.

Medová pivní marináda

Spojení medu a piva dodá masu výtečnou chuť. Příprava marinád je naprosto jednoduchá, tak směle do toho.

Co budete potřebovat?

  • 100 ml piva
  • 100 ml sójové omáčky
  • 75 g medu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větvičku rozmarýnu
  • 1 lžičku sladké papriky

Smíchejte pivo, sójovou omáčku a med, přidejte prolisovaný česnek a nasekaný rozmarýn. Hračka, že? Marinádu nakonec promíchejte se sladkou paprikou a směs je připravena k marinování. Můžete ji použít na jakékoli maso.

Naložené maso by mělo odpočívat ideální přes noc. Canva

Kouzlo podmáslí a pepře

I z podmáslí hravě vykouzlíte lahodnou marinádu, která osvěží vaše grilování. Je jemná, avšak přitom má i šmrnc díky koření a pepří. Svěžest jí dodají bylinky – zkrátka ideální kombinace k masu. Tak jak na to?

Co budete potřebovat?

  • 1,5 kg masa (dle chuti)
  • 500 g cibule
  • 1 l podmáslí
  • 2 lžíce oleje
  • bobkový list
  • červenou paprika (sladkou či pálivou)
  • bylinky (oregano, petrželku)
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

Maso nakrájejte na menší kusy. Přidejte na drobno nakrájenou cibuli a promíchejte. V míse si zatím připravte marinádu – stačí smíchat podmáslí, olej, koření a bylinky. Do směsi naložte maso přes noc.

Chimichurri nejen k masům

Chimichurri je ve skutečnosti chutnou a svěží salsou – argentinskou, tedy vhodnou k pořádnému steaku. Můžete ji použít nejen jako marinádu, ale i coby přídavek k masům či třeba batátovým hranolkům. Je chutná, mírně pikantní a rozhodně si ji snadno zamilujete.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrsti hladkolisté petržele
  • hrst oregana
  • hrst koriandru
  • 2 chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Začněte zpracováním omytých bylinek – nasekejte je na drobno a přidejte k nim prolisovaný česnek a nasekané chilli papričky. Směs zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Na závěr salsu osolte a okořeňte, hotovo.

Chimichurri by měla mít pikantní, mírně nakyslou, bylinkovou chuť. Do salsy můžete maso naložit, ale klidně ji k němu lze přímo podávat. Na co máte chuť?

Chimichurri je ve skutečnosti chutnou svěží salsou. Canva

Francouzská marináda

Co asi obsahuje francouzská marináda? Přece víno. Sklenku do ruky, druhou do marinády – a grilovací sezóna může začít.

Co budete potřebovat?

  • worcestrovou omáčku dle chuti
  • 5 lžic kvalitního oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvých bylinek (tymiánu, rozmarýnu, šalvěje)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Ve velké misce smíchejte olej, víno a worcestrovou omáčku. Do základu vmíchejte prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Dochuťte kořením a medem a přidejte maso. Dejte uležet – a nechte si chutnat.