5 hlavních příčin, proč máme pupínky na obličeji i v dospělosti

Žena si před zrcadlem vymačkává pupínky na tváři Canva

Pubertu máte dávno za sebou, ale akné se vám stále vrací? Nejste v tom sami. Nepříjemné pupínky nejsou u dospělých ničím výjimečným. Jak je to možné a co s tím?

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Co způsobuje akné v dospělosti?

1. Hormony

Při nerovnováze ženských či mužských hormonů dochází k nadměrné produkci mazu v pokožce. U žen nejčastěji z důvodu:

  • menstruace
  • těhotenství
  • období po porodu
  • kojení

U mužů se pupínky vyskytují především v období dospívání. Na vině jsou tzv. androgeny, hormony, které se tvoří v nadledvinkách a mužských pohlavních žlázách. Za tvorbou akné nicméně stojí i další faktory, například nevhodné stravování, kouření, přemíra alkoholu, cukry a taktéž nečistoty na pleti. Nebezpečí pak hrozí také u sportovců, co používají různé podporující svalové přípravky a hormony, které o to více zvýší tvorbu androgenu.

Žena se s vyčerpaným, zoufalým výrazem drží za opěrku křesla Canva

2. Stres

Stres je další zdroj hormonálních změn. Emoční stres způsobuje biologické změny v těle, které mohou vést k mnoha dalším spouštěčům akné u dospělých.

3. Dědičnost

Téměř 50 % lidí potýkajících se s akné má matku nebo sourozence se stejně problematickou pletí.

4. Nesprávná životospráva

Nadměrná konzumace tučných jídel, sladkostí, bílé mouky ale i mléčných výrobků může přispět ke zhoršení vaší pleti. Stav pleti výrazně zhoršuje i kouření nebo nadměrné pití alkoholu či kofeinu. Nedostatek spánku a dehydratace vaší pleti také neprospívá.

5. Další příčiny

Akné často zapříčiní i příliš časté dotýkání se pokožky špinavýma rukama. Na vině může být i extrémní počasí nebo některé druhy kosmetiky, které vaší pleti nesednou, případně nejsou dostatečně kvalitní.

Jak akné vzniká?

Akné je zánětlivé onemocnění kůže, které vzniká v póru ucpaném kožním mazem. Tukové žlázky, které jsou umístěny v každém vlasovém váčku a sebemenším kožním póru, produkují maz, který zvláčňuje pokožku. Důležité je uvědomit si, že akné u dospělých vypadá a chová se jinak než u dospívajících, což je nutné respektovat také během jeho léčby.

Žena s pleťovou maskou Canva

Přípravky proti akné, které by vám neměly chybět

Pokud máte problémy s pletí, ve vaší kosmetické sadě by určitě neměly chybět přípravky, které vaší pokožce pomohou. Nejen, že sníží hlavní příznaky problematické pleti, ale zamezí i vzniku nových pupínků.

Doporučujeme vyzkoušet:

  • antibakteriální čisticí pěnu
  • peelingovou masku
  • micelární čisticí gel na akné
  • náplasti na nos
  • krycí tyčinky

Tip: Pro všechny přípravky proti akné nemusíte chodit do lékárny, najdete je totiž v drogeriích. Pohlídejte si jejich cenu a kupte je ve slevě, stačí sledovat akční nabídky na Kupi.cz.

Mějte po ruce vhodné přípravky

Nejdůležitější je prevence

Prevencí proti vzniku akné je správná životospráva. Doporučujeme omezit především příjem tučné stravy, zahrnout do svého jídelníčku více zeleniny a ovoce a hodně pít čistou vodu.

Důležitou prevencí je také pravidelné čištění pleti ráno i večer. Nicméně pozor, časté čištění je spíše ke škodě než k užitku. Pokud čistíte pleť více než 2× denně, kůže může vysychat, a to následně vede k nadbytečné produkci kožního mazu a vzniku akné.