Rozhodnuto: V pondělí se otevřou některé obchody. S omezením i zoologické a botanické zahrady

Papírnictví patří mezi obchody, které se v pondělí otevřou. Canva

Vicepremiér Karel Havlíček na svém twitterovém profilu oznámil, že mnohé doposud uzavřené obchody budou moci přivítat zákazníky, zoologické a botanické zahrady zase návštěvníky.

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

Od 12. dubna 2021 dojde k otevření:

  • Papírnictví
  • Obchodů s dětským oblečením a obuví
  • Čistíren a prádelen
  • Prodejen s náhradními díly pro auta
  • Zámečnictví
  • Opraven zařízení pro domácnosti
  • Farmářských trhů (nesmí však provozovat prodej pokrmů a nápojů k okamžité konzumaci)

Vicepremiér Karel Havlíček na sociální síti Twitter napsal, že papírnictví a dětské oblečení i obuv jsou otevřené z toho důvodu, aby mohli rodiče v klidu poslat své děti zpět do školy.

Obchody s dětským oblečením budou také otevřené. Canva

Změny se týkají i zoologických zahrad

Jistou úlevu jistě prožívají i ředitelé a zaměstnanci zoologických a botanických zahrad, i jejich brány se totiž otevřou. Návštěvníci budou moci do venkovních prostor a naplnit až 20 % kapacity zařízení.

Jak to bude se školami a školkami?

Vláda dále rozhodla o tom, jak bude vypadat návrat dětí do škol a mateřských školek, ke kterému dojde také v pondělí 12. dubna. Vláda už před Velikonoci avizovala rotační typ docházky žáků prvního stupně základních škol a návratu předškoláků. I tu tedy nyní schválila.

Návrat se ovšem zřejmě nebude týkat všech okresů, záleží na nárůstu nakažených. Tam, kde reprodukční číslo přesáhne 1, k návratu žáků a studentů do školských zařízení nejspíš nedojde. Momentálně se to týká zřejmě například Zlínského kraje. Detaily se dozvíme během zítřka.