Jak vyčistit bazén po zimě krok po kroku?

Přípravky na čištění bazénu Davizro Photography / Shutterstock.com

Kdo by se nechtěl koupat v azurové vodě po celé léto? Pokud se vrhnete do odzimování bazénu a dáte si záležet, už brzy budete moci – tedy pokud to počasí dovolí. Jaké práce vykonat ještě před dopuštěním vody a jak ji upravit po zimním období? Přinášíme postup odzimování bazénu krok za krokem.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Manuální čištění

Ještě, než přijdou na řadu některé nezbytné kroky, je čas na malý jarní rituál – důkladný úklid. Odstraňte vše, co nepatří do vody v bazénu. Listí, plastové lahve, které zabraňují poškození mrazem, plováky a vše, co v něm nemá co dělat.

Pomůže vám síťka, pomocí které odstraníte i ty nejdrobnější zbytky ze dna, ať už se jedná o hmyz, drobné větvičky nebo jehličí.

Jak vyčistit stěny a dno bazénu?

Důležitá je také mechanická očista všech povrchů a stěn bazénu. Hodit se vám bude speciální kartáč, houbička nebo bazénový čistič. Na závěr pak už jen vysajte jeho dno. K tomu slouží bazénový vysavač, který využijete také během sezóny. Aktuálně jej seženete v akci například v Uni Hobby. Hotovo? Tak směle do další části příprav!

Dvě děti se koupou v bazéně Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Příprava a péče o filtrační jednotku

Při odzimování bazénu je potřeba věnovat pozornost také technice. Zkontrolujte pískovou filtraci – můžete ji pořádně propláchnout. Pokud od poslední výměny písku uběhly dva roky, je vhodné výměnu zopakovat. Funguje proudový chránič? Pak lze filtrační jednotku zapojit.

Jak dlouho filtrovat bazén?

Nakonec doplňte do bazénu potřebné množství vody, abyste mohli filtraci po ošetření chemií zapojit. Nezapomeňte v první dny filtrovat delší dobu, obzvláště v případě kalné a špinavé vody. Nechte filtraci, aby udělala kus práce za vás. Ještě předtím je tu ale jeden nezbytný krok – ošetření vody.

Připravte se na koupací sezónu

Bazénová chemie: Jak na chemické ošetření vody?

Aby byla voda v bazénu křišťálově čistá, je dobré si přizvat několik pomocníků. Po dlouhé zimě vám s kaly pomůže zatočit chlor, který vodu zbaví organických nečistot, jako jsou řasy a bakterie. Teprve poté můžete zapojit filtraci minimálně na dva dny. Můžete také zkontrolovat pH vody, ideální hodnoty jsou mezi 7,2–7,6. Ke kontrole využívejte speciální testery, ideálně ty, které ukazují více hodnot – například tvrdost vody a obsah chloru. Tak budete mít přehled a v případě nutnosti budete moci vodu upravit.

Posledním krokem je umístění chlorové tablety do plováku, abyste vodu udrželi čistou. V tomto případě lze zvolit tablety 5v1, tedy takové, které obsahují také vločkovač (shlukovač nečistot), dezinfekci a přípravek proti řasám. Výsledkem bude průzračně čistá voda, připravená na radovánky.

Muž čistí bazén SofART / Shutterstock.com

Jak na zabarvenou vodu?

Po odzimování může voda v závislosti na dopuštění bazénu a chemii změnit barvu. Ničeho se nebojte – prostě a jednoduše nechte filtraci, aby pracovala delší dobu a po každém cyklu ji samozřejmě důkladně propláchněte. Použít můžete také flokulant, tedy už zmíněný vločkovač. Sráží nečistoty do shluků, díky kterým je snadné vysát je vysavačem nebo odfiltrovat. Voda tak nakonec bude zářivě čistá – připravená na letošní koupání.

Tip: Koupi nezbytné bazénové chemie doporučujeme výhodně v akci. Kde používané přípravky najdete za zvýhodněnou cenu? Mrkněte na Kupi.cz.