Bílé jahody? Vypěstujete je na zahradě i balkoně! Některé druhy mohou jíst i alergici

Už jste ochutnali bílé jahody? Ty ocení zejména alergici. Canva

Bílé jahody vypadají nezrale, ale opak je pravdou. Toto ovoce má červená pouze semínka a pochutnáte si na něm právě, když zbělá. Co si tedy letos na zahrádce nebo balkonu vypěstovat tuto zvláštnost?

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Proč jsou jahody bílé?

Ve skutečnosti existuje mnoho plodů z druhu Fragaria (jahodovník), které za plné zralosti dosahují bílé barvy. Pořád vám ale nejde do hlavy, jak můžou být jahody bílé? Je pro to docela jednoduché vysvětlení – za všechno mohou proteiny, které jsou za zabarvení zodpovědné.

Hlavním z nich je tzv. „Fra a 1“ – jahody, které ho obsahují dostatek, jsou ve své vrcholné zralosti typicky červené. Ovšem ty, které mají tohoto proteinu nedostatek, nebo v nich dokonce úplně chybí, jsou i ve své vrcholné zralosti bílé. Jedná se zkrátka o jejich speciální genetický kód, který jim nedovolí zčervenat.

Bílé jahody vypadají netradičně. Canva

Protein Fra a 1 může za alergii na jahody

U proteinu Fra a 1 ještě chvíli zůstaneme. Jeho označení je zkratkou, která nám toho moc neprozradí – pokud ovšem použijeme celé jméno, tedy Fragaria allergen A1, začíná být už všechno jasné. Ano, ve většině případů může za potíže právě tento protein.

Pokud je tedy alergie na jahody i váš případ, vyzkoušejte si doma zasadit jahody bílé. Ale dávejte pozor, i tak se alergie může projevit, protože Fragaria allergen A1 někdy v malém množství také obsahují. Rozhodně se proto informujte u prodejce a případně jejich konzumaci konzultujte se svým lékařem.

Jaké odrůdy bílých jahod existují?

Existuje několik odrůd bílých jahod, nicméně hlavními dvěma jsou Alpine (Fragaria vesca), která pochází z Evropy a Beach (Fragaria chiloensis) z Chile. Odrůdami White Alpine Strawberries jsou Albicarpa, Krem, Pineapple Crush, White Delight, White Giant, White Solemacher a White Soul. Některé z nich seženete i u nás, například White Delight.

Ananasové jahody mohou zrůžovět a vyvolat alergii

Bílé jahody s příchutí ananasu, tedy Pineberries (Fragaria ananassa), jsou velmi oblíbené ve Velké Británii a mají několik dalších odrůd. Vypadají úplně stejně jako červené jahody, na které jsme zvyklí, jen jsou bílé a mají červená zrníčka. Dávejte si u nich však pozor, když na sluníčku zrůžoví. Pokud máte na jahody alergii, neměli byste je po zbarvení konzumovat, protože mohou obsahovat malé množství proteinu Fra a 1.

Jak pěstovat bílé jahody?

Jahodám, bílým i těm červeným, dělá dobře kyselé prostředí, proto byste měli do míst, kde je plánujete zasadit, přimíchat rašelinový substrát a promísit ho se zeminou. Jestliže jste to nestačili udělat už na podzim, můžete zeminu na jarní výsadbu připravit i teď. Stačí do ní tak dva až tři týdny před samotným sázením zapracovat kompost společně se základními hnojivy typu Cererit a NPK – ale bez chlóru, ten totiž jahodníkům nesvědčí.