Prodělali jste koronavirus a teď vám padají vlasy? Má to souvislost

Padání vlasů může mít několik příčin. Canva

Podle studie, kterou publikoval časopis The Lancet, se pacienti, kteří prodělali závažnější formu covid-19, potýkají s nadměrným padáním vlasů i několik měsíců po nemoci. Co vše má na padání vlasů vliv a jak o ně správně pečovat?

Přečtěte si také

Víte, jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním máslem? Zjistěte, které je lepší!

Na genetiku nevyzrajeme

Genetika je významným faktorem způsobujícím vypadávání vlasů. Kromě toho má však vliv také na počet vlasových follikulů – ten je dán již od narození a není možné jej jakkoliv navýšit.

S nadměrným vypadáváním vlasů během života se však můžeme setkat i tehdy, když nám jejich ztráta geneticky nehrozí. Co za to může?

Časté příčiny nadměrného vypadávání vlasů

  • hormonální změny
  • stres
  • nedostatek vitamínů
  • špatná životospráva
  • nesprávná péče o vlasy
  • jiná vážná onemocnění (nesprávná činnost štítné žlázy apod.)
Některým pacientům vyléčeným z covidu padají vlasy. Canva

Kadeřník radí, jak s padáním vlasů bojovat

S genetickými predispozicemi již bohužel nemáme možnost své vlasy výrazněji „zachránit“. Pojďme se tedy zaměřit na ty, kterým v průběhu života vlasy vypadají vlivem výše zmíněných důvodů. Přední kadeřník Martin Kováč radí, jak kaddeře nejen po prodělaném covidu posílit a vypořádat se s jejich nadměrným padáním.

  • Vlasy před mytím vždy pročešte.
  • Je dobré mýt je dvakrát – zaměřte se hlavně na masáž vlasové pokožky.
  • Po umytí z nich opatrně vysušte přebytečnou vodu ručníkem.
  • Aplikujte kondicionér a nechte jej působit (doporučuje se nechat alespoň 3 minuty). Vlasy poté jemně pročešte a opláchněte.
  • Na závěr je doporučena aplikace vlasového séra (nejlépe takové, které podporuje jejich růst) ke kořínkům. Sérum se neoplachuje.
Správná péče v boji proti padání vlasů pomůže. Canva

Důležitá je i podpora růstu vlasů

Stejně jako je důležitá vnější péče o vlasy, má nemalou váhu i péče vnitřní, tedy ve formě zdravého životního stylu se zaměřením na vyvážený jídelníček a vhodné výživové doplňky, které nám s problémem můžou pomoci. Asi nejznámějším je Biosil, který přispívá k udržení normálního stavu vlasů, nehtů a pokožky. Výrobek obsahuje biotin, kyselinu pantothenovou a zinek.

Dalším pomocníkem pro posílení stavu vlasové pokožky je kolagen. Jeho tvorba se s rostoucím věkem postupně snižuje, až se zcela zastaví – doplňovat ho můžete v tabletách nebo kolagenovém prášku, který přimícháte do jakéhokoliv jídla nebo pití.

Nepodceňujte stříhání vlasů

Nedílnou součástí krásných, zdravých a hustých vlasů je také pravidelné stříhání. „Doporučuji vlasy zastřihnout 1× za 2 až 3 měsíce. Vlasy tak budou zacelené, a i opticky jim dopřejete hustotu, kterou když podpoříte správnou a kvalitní péčí, tak své vlasy budete milovat,“ dodává kadeřník a majitel salonu Martin Kováč.