Jak se zbavit akné v dospělosti? Nejčastější chyby, kterými si ho způsobujeme

Žena si mačká pupínek u zrcadla Dragana Gordic / Shutterstock.com

Trápí vás akné, a přitom již dávno nejste v pubertě? Toto kožní onemocnění se netýká jen teenagerů – může se objevovat i v dospělosti, a to z mnoha příčin. Co jej způsobuje a jak proti akné bojovat?

Přečtěte si také

ČOI za minulý rok provedla 159 kontrol prodejců pyrotechniky. Padaly vysoké pokuty

Příčiny akné v dospělosti

Více než polovina populace, bez ohledu na pohlaví, trpí problematickou pletí a akné – akné je proto považováno za jedno z nejčastějších kožních onemocnění na světě. Větší část populace tento problém bohužel neřeší u kožního lékaře či dermatologa, což je velká chyba.

Nejdůležitějšími faktory způsobujícími akné jsou stres, vysazení antikoncepce, hormonální výkyvy nebo genetika. Dalšími příčinami může být kouření, alkohol či nezdravá strava, a to hlavně konkrétní typy potravin.

Často se také pupínky objeví po náročném dni nebo neprospané noci. Ať už jde o pupínky, černé tečky nebo tzv. krupičku (tedy vyrážku většího rozsahu), všechny tyto projevy značí, že má tělo nějaký problém.

Muž si lupou přibližuje akné na tváři Pixel-Shot / Shutterstock.com

Mýty a fakta

Čokoláda a akné

Lidé se často domnívají, že největší chybou je špatná hygiena pleti a sladké. To, že se večer neodlíčíte nebo si dáte čokoládu, ale neznamená, že se vám na druhý den na pleti akné objeví. Tvrzení, že čokoláda způsobuje akné, je spíše dlouholetý, avšak nepotvrzený mýtus. Obecně je známo, že škůdcem je naopak samotný rafinovaný cukr – jeho konzumování ovšem často předchází hormonální výkyvy či stres, na což se vážou nevhodně zvolené potraviny a také obecně nezdravý životní styl.

Sahání na obličej

Pleti dále nesvědčí, když se jí dotýkáte více, než je třeba. Časté sahání si na obličej způsobuje zvýšený výskyt zánětů, protože z rukou na pleť přenášíme bakterie. U žen o výskytu akné také rozhoduje fáze menstruačního cyklu. Nejvíce se projevuje v premenstruační fázi, kdy se pleť výrazně zhorší a akné ustoupí obvykle až po konci menstruace.

Pozitivní účinky slunce

I když se zdá, že sluneční paprsky na první pohled vysušují akné a zlepšují stav pokožky, dlouhodobá expozice slunci může ve skutečnosti mít opačný účinek a zhoršit akné. Kromě toho sluneční záření může vést k výskytu pigmentových změn a poškození pokožky.

Žena si smývá pleťovou masku u zrcadla Voyagerix / Shutterstock.com

Nejčastější chyby při péči o pleť s akné

  • Peelingy se zrníčky, které způsobují roznášení bakterií po pleti.
  • Nevhodná parfemace produktů a umělé látky v nich obsažené.
  • Vymačkávání pupínků neumytými prsty.
  • Používání olejů (například kokosového nebo arganového), které ucpávají póry.

Jak se zbavit akné?

Léčba u dermatologa

Lehčí formu akné můžete zvládnout domácím léčením, těžší forma se doporučuje léčit u dermatologa. Léčba bývá dlouhodobá, proto nelze očekávat uzdravení po pár dnech nebo týdnech. Kromě léčivých přípravků, krémů a mastí dermatologové často využívají pro těžší formu akné lasery. Cílem jejich aplikace je snížení tvorby mazu, což také způsobí potlačení mazových žláz a zahojí zánětlivá místa na kůži.

Dopřejte své pleti kvalitní péči

Přípravky z lékárny

Bohatou nabídku produktů na akné dnes seženete v lékárnách. Ty nabízí produkty, jako jsou například náplasti na akné, různé krémy, kapsle nebo tea tree olejíčky od značek Sudocrem, Akneroxid, Acnevac a dalších. Chcete při jejich nákupu ušetřit? Sledujte Kupi.cz a už vám žádná akce neunikne.

Domácí léčba akné

V případě domácí léčby je klíčové důkladné čištění. Ideální je čistit pleť ráno a večer, tedy před nanesením make-upu a po jeho odlíčení, před spánkem. Ideální je zvolit i přípravky pro problematickou pleť. Z dekorativní kosmetiky se doporučuje také ta určená pro aknózní pleť, nejlépe přímo z lékárny.

Pupínky neškrabejte a pokud možno vysaďte alkohol i cigarety, alespoň ve fázi léčby.

Pečená ryba s brokolicí a cizrnou marco mayer / Shutterstock.com

Potraviny proti akné

Z potravin jsou ideální ty obsahující antioxidanty, zinek a omega-3 mastné kyseliny.

Tyto látky obsahují například:

  • ryby
  • kapusta, brokolice
  • játra
  • borůvky, červené hrozny
Myslete i na svůj jídelníček

Bylinky

Pokud věříte bylinkám, některé z nich také dokážou proces léčby urychlit. Kopřiva, ostropestřec nebo šalvěj detoxikují organismus a mají protizánětlivé účinky. Ne vždy jde však výskytu akné úplně předejít, protože hlavní příčinou jsou hormonální změny. Jediným pomocníkem tak skutečně je strava bohatá na vitamíny, antioxidanty a minerály, kterou můžeme doplnit bylinkami, správnými přípravky na pleť a dodržováním pitného režimu.