Po šesté už ani jogurt? Toto je pět nejčastějších chyb, kterých se dopouštíme při hubnutí

Žena odmítá talíř s pečivem a preferuje ovoce Prostock-studio / Shutterstock.com

Nejste spokojení se svojí postavou a rádi byste ubrali na váze? Mnoho lidí ve snaze zhubnout podlehne pochybným výživovým tipům z internetu, přitom jen velmi málo z nich je ověřeno kvalitními studiemi. Je to ztráta času a můžete si i ublížit. Představíme vám pět nejčastějších omylů při hubnutí a ukážeme skutečně funkční cestu ke zdravé redukci hmotnosti.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

1. Úplné vyřazení sacharidů z jídelníčku

Bohužel se dodnes najdou tací, kteří tomuto výživovému omylu věří. Sacharidy, tuky a bílkoviny jsou tři základní makroživiny, které naše tělo pro správné fungování potřebuje. V našem jídelníčku by tedy měly být všechny dostatečně zastoupené kvalitními, zdravými potravinami.

Vyřazení příloh, pečiva či jiných zdrojů sacharidů vám hubnutí určitě nezaručí. Jelikož jsou sacharidy zdrojem energie, vaše tělo bude naopak strádat a spíše ztratíte svaly než tuky. Stejně tak, pokud se zaměříte pouze na určité módní jednodruhové diety.

Žena si čte etiketu jogurtů v supermarketu BearFotos / Shutterstock.com

2. Nízkotučné mléčné výrobky jsou lepší

Pokud jste pro rady, jak zhubnout, nešli přímo za odborníkem, možná jste se setkali s doporučením volit mléčné výrobky s označením „nízkotučné“, „bez tuku“, „light“ či „odtučněné“. Tuk ale potravinám dodává chuť.

Aby ji tedy takovým výrobkům navrátili, zvyšují výrobci množství cukru, soli, umělých sladidel a dalších chemických látek. Místo zdravého stravování tak konzumujeme potraviny plné chemie a prázdné kalorie, které nám nedodají potřebné živiny, a navíc nás ani nezasytí. Odborník na zdravou výživu Pavel Suchánek také upozorňuje, že nelze místo obyčejné tyčinky sníst dvě light.

  • Tip: Doporučujeme si spíše než tuk hlídat v potravinách obsah cukru. Klasický bílý jogurt, který si doma ochutíte čerstvým ovocem, je rozhodně lepší varianta než light ovocný jogurt plný cukru.

3. Jíst po 18. hodině se nesmí

Téměř každý z nás se už někdy setkal s mylným doporučením: „Pokud chceš zhubnout, nesmíš jíst po 18. hodině.“ Naše tělo přitom neví, kolik je právě hodin, takže je mu úplně jedno, jestli dostane jablko v 10 ráno, nebo v 10 večer.

Jediné, co bychom si měli hlídat, je jíst poslední jídlo alespoň dvě hodiny před spaním, aby naše tělo nemuselo během spánku trávit a mohlo odpočívat.

4. Hnědý cukr je prý zdravější než bílý

V případě hnědého cukru se ve většině případů jedná o klasický bílý cukr, který se pouze dobarví karamelem, což mu dodá žádanou tmavou barvu. Vhodnějším sladidlem může být třeba med, který obsahuje spoustu vitamínů – to ale neznamená, že si ho můžete dopřávat bez omezení. Hodně oblíbenými se také stávají i různá alternativní sladidla, která mají oproti cukru a medu větší sladivost, takže jich stačí menší množství.

  • Například přírodní látka erythritol je zdravější náhrada cukru, neobsahuje žádné kalorie a je vhodná i pro diabetiky. Pořídíte ji například v BENU lékárně, 500 g za 119 Kč, nebo lékárně Dr. Max za 115 Kč.
  • Velmi oblíbený je i čekankový sirup, který je skvělým nízkokalorickým sladidlem. Zároveň obsahuje mnoho vlákniny, takže vám díky němu déle vydrží pocit sytosti. Dá se koupit v lékárnách a dále například na Rohlíku nebo v drogerii dm.
Tagliatelle s avokádem a koriandrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tagliatelle s avokádem a koriandrem

Tagliatelle s avokádem a koriandrem jsou na přípravu velmi jednoduché. Avokádová pasta s česnekem a bylinkami je zdravá a chuťově výborná. Vyzkoušejte si tento recept připravit třeba jako lehkou večeři.

Tagliatelle s avokádem a koriandrem

5. Všechny tuky jsou špatné

Mnoho lidí chybně podléhá domněnce, že všechny tuky jsou špatné a právě kvůli nim se jim nedaří dosáhnout vysněné postavy. Ne u všech tomu tak ale skutečně je. Vyhýbat bychom se měli především ztuženým tukům, které najdeme třeba ve smaženém jídle, brambůrkách či sušenkách. Konzumovat je naopak zapotřebí tuky zdravé. Mezi jejich nejlepší zdroje patří například:

  • hovězí maso
  • avokádo
  • ořechy a semínka
  • losos
  • extra panenský olivový olej
Losos, avokádo, ořechy, hovězí a další zdroje zdravých tuků Marcin Malicki / Shutterstock.com

Jak opravdu zhubnout?

Pokud chcete snížit svou váhu, klíčem k úspěchu je pouze kalorický deficit. Jedná se o stav, kdy po delší dobu (dva a více dnů) v průměru přijímáme méně energie, než vydáváme. Naše tělo pak sáhne pro další energii do tukových zásob.

Dosáhnout ho můžete buďto tak, že po dobu 14 dnů zmenšíte zhruba o 10 % svůj příjem (stačí omezit vysoce kalorické potraviny nebo zmenšit porce), a pokud vaše váha půjde dolů, jste v kalorickém deficitu. Nebo k tomu využijte některé z dostupných výpočtů.

  • Pakliže víte, kolik kalorií byste měli přijímat, je potřeba mít představu o tom, jak kaloricky vydatná jídla konzumujete.
  • K tomu vám mohou pomoci energetické hodnoty uvedené na produktu nebo si potravinu vyhledejte v kalorických tabulkách.

Mějte přehled o tom, co jíte, díky nutriční váze

Tento skvělý pomocník vám potravinu zváží a na základě jejího výběru také vypočte její nutriční hodnoty. Doporučujeme například:

  • AENO Chytrá kuchyňská váha – Přesné senzory měří hmotnost malých i velkých surovin s odchylkou 1 gram. Analyzuje 25 ukazatelů, mezi než patří příjem kalorií, makroživin, vitaminů a minerálů. Pořídíte ji za 815 Kč na Mallu.
  • Kuchyňská váha ETA Vital 0790 90000 nerez – Klasická váha, kterou lze propojit s aplikací ETA VITAL na chytrém telefonu a vyhledat si tak i nutriční hodnoty potravin. Za 799 Kč ji seženete v Datartu a dalších obchodech s elektrem.
  • Chytrá kuchyňská váha Sencor SKS 7070 – Inteligentní kuchyňská váha Sencor je vybavená Bluetooth připojením a chytrými funkcemi. Koupíte ji v Dr. Max nebo v Planeo za 999 Kč.

Zdroje: novinky.cz, vimcojim.cz, fitness4u.cz, nzip.cz, lidovky.cz, EHRENBERGEROVÁ, Eva a Markéta GAJDOŠOVÁ. Cesta k opravdovému jídlu. Praha: A Cup of Style, 2019. ISBN 978-80-270-6298-0.