Dobrá zpráva! Červené víno obsahuje hořčík, který naše tělo potřebuje

Červené víno obsahuje horčík. Canva

Všude na nás skáčou reklamy, jak je důležité hořčík doplňovat a že se bez něj neobejdeme. A víte co? V tomto případě mají reklamy výjimečně pravdu.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Hořčík je základ

Hořčíku se bez nadsázky říká „prvek života“ a toto označení ho naprosto vystihuje, protože je absolutně nezbytný pro většinu živých tvorů.

V těle nám pomáhá ke správnému poměru tekutin a udržuje buňky v dobré kondici. Bez hořčíku by navíc nevznikala žádná energie a bez energie by ani nebyl život. Hořčík se zapojuje do řízení srdeční činnosti a má podíl na transportu glukózy do buněk. Pomáhá udržovat svaly a nervy v chodu a je nezbytný i pro jejich relaxaci.

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

Prvotní příznaky při nedostatku hořčíku je obtížné rozpoznat. Únavu, nesoustředěnost a podráždění často připisujeme stresu a necháváme je bez povšimnutí. Nejčastěji začnou lidé pomýšlet na deficit hořčíku tehdy, když se objeví křeče – nejčastěji v lýtkách, převážně v noci.

Dlouhodobý nedostatek vede ke snížení obranyschopnosti organismu a může stát i za častým výskytem migrén. V závažných případech se objevuje padání vlasů, osteoporóza, bušení srdce a pocit slabosti v končetinách. V takový moment je na místě konzultace u lékaře a nákup potravinových doplňků.

Kdy stoupá potřeba hořčíku?

Doporučená denní dávka hořčíku je 300–450 mg, tato informace je nicméně velmi obecná. S přibývajícím věkem potřebuje organismus tohoto prvku více a také sportovci, zejména vrcholoví vytrvalci, by ho měli užívat ve větší míře. Přirozeně se zvyšuje potřeba hořčíku také v těhotenství a při kojení.

Předávkování hořčíkem se bát nemusíte – ten nevyužitý je vyloučen stolicí, močí i potem. Při jeho suplementaci si však pohlídejte i další vitamíny a minerály, které mohou ovlivnit jeho vstřebávání. Nejvíce je to vitamin D, takže je vhodné užívat kombinaci těchto dvou látek. Nevhodná strava plná tuků a cukrů naopak zabraňuje vstřebávání hořčíku v tenkém střevě.

Hořčík tělu dodáte i formou potravinových doplňků. Canva

Hořčík provází ženy těhotenstvím

Jak již bylo zmíněno výše, nedostatek hořčíku se projevuje vznikem křečí, a ty jsou v těhotenství opravdu nežádoucí. A nemáme na mysli jen křeče nohou, ale děložní svaloviny, která se celých devět měsíců systematicky připravuje na porod.

Nedostatek hořčíku vede právě k nadměrným stahům dělohy, které ženy popisují jako tvrdnutí břicha nebo poslíčky. I v bezproblémovém těhotenství občas dojde k tvrdnutí břicha, problémem však je, když stahy trvají dlouhou dobu, jsou velmi časté nebo se objevují u ženy s rizikovým těhotenstvím. Hořčík je proto lékaři využíván pro zmírnění obtížných stavů a k udržení těhotenství.

Kde hořčík najdeme?

Jedním z nejbohatších zdrojů je čokoláda – ovšem myslíme tu kvalitní, vysokoprocentní. Dále se hořčík nachází v banánech, datlích, špenátu, artyčoku, mandlích, kešu a v červeném víně. Jako u všeho platí, že nejlepší cesta je přijímat hořčík z přirozených zdrojů. Dopřejte si tedy kvalitní čokoládu s banánem a denní dávku máte pokrytou.

Vstřebává se i kůží

Dopřejte si koupel v hořké soli – koupíte ji právě pod názvem hořká nebo epsomská sůl. Pro lokální použití na přetížené svalstvo a křeče v nohách si zase můžete aplikovat sprej s vysokým obsahem hořčíku. Pro doplnění je ideální kombinovat přijímání z běžné potravy, suplementaci komerčními výrobky a zevními koupelemi nebo spreji.