Fantastické gratinované brambory s fenyklem, které vám nikdy nepřestanou chutnat

Milujete brambory na všechny způsoby, ale úplně nejraději máte ty zapékané, francouzské či gratinované? Pokud neustále pátráte po surovinách a kombinacích, které by pomohly tento univerzální recept vylepšit a osvěžit, zkuste přidat fenykl, česnek a muškátový oříšek. Až ochutnáte, nebudete už chtít dělat zapečené brambory jinak.

Přečtěte si také

Módní novinky: Bunda, která umí telefonovat a oblečení, co vás odmění v aplikaci za to, že ho nosíte
Módní novinky: Bunda, která umí telefonovat a oblečení, co vás odmění v aplikaci za to, že ho nosíte

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 2 fenykly
  • 300 ml smetany 30%
  • 400 ml plnotučného mléka
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • strouhaný parmazán
  • 6 stroužků česneku
  • muškátový oříšek
Netradiční recept na zapečené, francouzské či gratinované brambory. S fenyklem, česnekem a muškátovým oříškem Pavel Vostrovský

Postup přípravy:

  1. Obě cibule i s fenykly rozkrojíme napůl a pokrájíme na plátky, i brambory nakrájíme na tenké plátky. Suroviny rukou promícháme a přesypeme do zapékací mísy.
  2. Do hrnce slijeme mléko se smetanou a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Stranou si svážeme provázkem snítku rozmarýny s bobkovým listem (z hrnce pak půjde lépe vyndat) a přidáme ji do hrnce s mlékem a smetanou.
  3. Pokrájíme nadrobno 6 stroužků česneku a přidáme je do hrnce. Osolíme, opepříme, přistrouháme 50 g parmazánu a 10 minut vaříme.
  4. Poté z hrnce vyndáme bylinky a prohřátou tekutou směsí přelijeme zeleninu v zapékací míse.
  5. Navrch ještě nastrouháme trochu parmazánu, překryjeme alobalem a dáme na 30 minut péct do trouby při 180 °C.
  6. Poté alobal opatrně sundáme a bez přikrytí pečeme brambory dalších 40 minut při stejné teplotě.
  7. Nakonec ozdobíme natí z fenyklu a podáváme.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz