Grilování k létu prostě patří. Při grilovačce nejde ani tak o to se dobře nadlábnout, jako spíš strávit příjemný čas se svými blízkými a přáteli. A k tomu samozřejmě něco málo (nebo hodně) popít a pojíst. Ale co když pozvaní hosté nejedí maso? Ať už jsou vaši přátelé vegetariáni či vegani ze zdravotních anebo etických důvodů, je jasné, že jim nemůžete nabídnout grilovanou rybu.
Každý vegetarián i vegan totiž tuto obligátní otázku zná: "Ani rybu nejíš?" Ne, ani rybu opravdu nejedí, je to maso jako každé jiné, proto musíte, nebo byste, alespoň jako hostitelé měli, přijít s nějakou bezmasou variantou. Teda nemusíte, ale mohli byste…
Možná jste mezi rodinu, všemi těmi přáteli a známými uznávanými gril mistry, marinádu máte nejlepší na světě a s masem to na grilu opravdu umíte, protože po každé grilovačce sklízíte od všech zasloužené ovace a hned vás všichni přihlašují do Prostřena nebo dokonce do další řady Masterchefa.
Ale co nemasáci? Bývají také tak nadšeni?
Jasně, že nic nepokazíte grilovanou zeleninou a samozřejmě, že nejedlíkům masa s naprostou samozřejmostí a ochotou ugrilujete cokoli, co si sami přinesou. Ale co takhle zazářit a překvapit i tu věčně znevýhodňovanou část přátel na většině grilovaček?
U vegetariánů to máte vcelku jednoduché, tedy pokud nemá dotyčný problémy s laktózou. Grilovaným oštěpkem nic nezkazíte, ba naopak, všichni si náramně pochutnáte, stejně tak jako na Hermelínu anebo kozím sýru.
No jo, ale co když pozvete vegana? Ani to není žádný problém, když víte, jaké možnosti se pro vegany ke grilování nabízí.
Veganské burgery jsou vzhledem někdy naprosto k nerozeznání od těch „pravých“ masových. Ale co se neproflákne na vzhledu, na chuti už ano.
Ale to vůbec ničemu nevadí, veganské burgery jsou totiž chuťově skvělé a masožravci bývají obvykle velmi mile chutí vegetariánských burgerů překvapeni.
Navíc vegan či vegetarián by ve většině případů stejně nechtěl jíst burger, který by chutí připomínal maso. Ba co víc! Někteří vegani i vegetariáni jsou striktně proti pokrmům, které maso byť jen vzhledem připomínají.
Aneb co se dá použít do hamburgeru pro vegetariány a vegany, aby vypadal jako nefalšovaný masový hamburger?
Asi jste si všimli, že všechny tyto veg potraviny obsahují alergeny. Nemůžete je tedy pochopitelně dát celiakům aneb alergikům na lepek, sóju, celer, hořčici apod. Tyto náhražky masa se nejčastěji vyrábí ze sóji anebo seitanu (lepku). Seitan je skvělý, texturou i chutí při správném dochucení a způsobu přípravy imituje maso, a právě proto se z něj vyrábí párečky a různé rostlinné uzeniny, které svým vzhledem docela věrně připomínají salám junior.
Veganských alternativ masných výrobků existuje na trhu obrovské množství, ať už se jedná o burgery, párky, klobásky apod. Co když ale váš veganský host prostě nejí jídlo, které se snaží živočišnou potravinu napodobit? Kromě tofu se na gril výborně hodí tempeh, seitanové "maso", které si snadno připravíte i doma a samozřejmě zelenina. S tou správnou marinádou bude každá grilovaná zelenina chutnat naprosto úžasně.
Zkuste být při grilování kreativní a překvapte kamarády, kteří nejedí maso třeba něčím tak zajímavým, jako je květák obalený v pikantním těstíčku a zakápnutý nějakou šmrncovní marinádou, k tomu naservírujte třeba jogurtovo-bylinkový dip, který můžete kvůli chuti říznout majonézou (třeba domácí), tedy pouze za předpokladu, že nejsou přátelé věčnými dietáři (pro vegetariány) anebo vyrobte dip z avokáda či majonézu z kešu (pro vegany).
Grilovaná zelenina je lehká a svým grilovaným vzhledem a kouřovým aroma naláká i zapřisáhlé jedlíky masa. A která zelenina se na gril vlastně hodí nejvíce?
Tak to vidíte. Bezmasé grilování není vůbec žádná věda a už vůbec ne nuda. Vegansko-vegetariánské jídlo nemusí být bez chuti a fádní. Schválně, zkuste vyzkoušet také bezmasé speciality, určitě si pochutnáte a možná objevíte nové, dosud nepoznané, chutě.