Basmati rýže s avokádovým pyré: Jednoduchý recept jen ze 2 surovin

Basmati rýže s avokádovým pyré na černobílém talíři IriGri / Shutterstock.com

V jednoduchosti je krása! Ne za každým famózním a chuťově perfektně vyváženým pokrmem stojí drahé suroviny nebo léta kulinářské praxe. Výjimečný gastrozážitek si zvládnete hravě, rychle a levně připravit i sami doma. Podle tohoto receptu vám k tomu postačí dvě suroviny a špetka koření.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

O výjimečný chuťový zážitek a plnohodnotný pokrm v jednom se postará spojení dvou surovin, které by vás možná jen tak nenapadlo.

Basmati rýže

Nejušlechtilejší z odrůd rýže se pěstuje na úpatí Himálaje v Indii, Pákistánu a Nepálu na polích zavlažovaných vodou přímo z ledovců. Nejvhodnější podmínky pro pěstování rýže jsou patrně v pákistánském Paňdžábu, kterému se říká země pěti řek. Právě díky této oblasti patří Pákistán k nejvýznamnějším producentům rýže basmati a existují zde dokonce vládou vyznačené basmati zóny.

Nezmeškejte oblíbenou rýži v akci

Její kvalita ale nespočívá jen v jejím původu, důležitý je i její věk – po sklizni by se totiž měla ještě na 1,5–2 roky nechat uležet v suchu a temnu. Je to doba nezbytná k tomu, aby zrnka správně vyschla. Nízký obsah vody zaručuje lepší chuť, nižší lepivost a také kratší dobu přípravy.

  • Věděli jste, že před vařením se basmati rýže namáčí? Doporučuje se tak dělat minimálně půl hodiny před vařením, aby zrna rýže nasákla vodu, uvařila se rovnoměrně a nelámala se.
  • Díky máčení si také zachová více své typické vůně, protože doba vaření je pak o 20 % kratší, než kdybyste ji nemáčeli.
Rozkrojené avokádo Krasula / Shutterstock.com

Avokádo

Oblíbenost tohoto zeleného ovoce po celém světě už několik let raketově stoupá. Největším producentem avokáda na světě je Mexiko. Jeho tržní hodnota láká drogové kartely a k jejímu temnému pozadí také nepřispívá množství vody, které potřebuje k růstu. Odborníci očekávají, že do roku 2030 se avokádo stane po banánech druhým nejobchodovanějším tropickým ovocem.

  • TIP: Uspíšit jeho dozrávání pomůže například vložení avokáda do papírového pytlíku, do kterého dáte také jablko či banán. Čas, kdy je potřeba na něj dohlížet, se tím o něco zkrátí.

Avokádo je neuvěřitelně bohatým zdrojem živin. Obsahuje zdraví prospěšný tuk – mononenasycený typ, který má pozitivní dopad na náš cholesterol. Je také nenahraditelným pomocníkem při přípravě různých druhů salátů, sendvičů či guacamole.

V obchodě ho ale lze ve většině případů sehnat jen ve velmi tvrdém stavu. Po příchodu z nákupu ho proto ihned dejte na okenní parapet a poté pečlivě sledujte, kdy takzvaně dojde. Tento okamžik bývá poměrně krátký, trefit ho proto vyžaduje trochu cviku.

Recept na basmati rýži s avokádovým pyré

Co budete potřebovat:

  • hrnek basmati rýže
  • 1 avokádo
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • badyán (záleží na vaší chuti)
Podívejte se, kde seženete avokádo v akci

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Postup přípravy:

  1. Do rýžovaru vložíme vrchovatý hrnek basmati rýže a zalijeme ji vodou. Necháme ji namočenou cca 10–20 minut, poté propereme. Rýže musí být ve vodě celá zakrytá.
  2. Do propláchnuté rýže přilijeme hrnek a půl vody, 3 špetky soli (mořské, jemné), rovněž můžeme přidat trochu badyánu nebo skořice pro zvýraznění chutě (záleží na vás). S rýži zatočíme a přendáme ji do rýžovaru, stiskneme spínač a o více se už nestaráme.
  3. Oloupeme avokádo, vložíme ho do misky, přidáme sůl, pepř a půlku stroužku česneku, který najemno nastrouháme. Vše rozmačkáme a vytvoříme jemnou kašičku. Ochutnáme a dle chuti ještě dochutíme pepřem či solí.
  4. Z uvařené rýže vyndáme badyán a servírujeme na teplý talíř – nejprve servírujeme rýži na střed talíře, navrch pak přidáme avokádo a máme hotovo.

Zdroj receptu: Martin Kortus