Pánové, jarní úklid se týká i vás! Udělejte si pořádek v garáži a dílně

Muž drží francouzský klíč PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Jaro je čas úklidu. Hospodyňky myjí okna, zbavují se nepotřebného harampádí a někteří muži to zpovzdálí sledují a myslí si, že jsou z obliga. Pánové, viděli jste však svoji dílnu nebo garáž? Nepotřeboval by i váš pracovní prostor generální úklid? I přesto, že uklízet garáž nebo dílnu se může zdát být těžké, ženy často vědí, jak na to, aby to šlo snadněji. Je důležité zbavit se věcí, které už nejsou potřeba, uspořádat nástroje a zavést systém, který pomůže udržet věci v pořádku na delší dobu. Tento článek vám dá tipy od žen, jak změnit nepořádek v garáži nebo dílně na místo, kde je všechno hezky uspořádané.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Jak na úklid garáže a dílny?

1. Pracovní stůl

Úklid začněte u pracovního stolu, to je ústřední bod každé dílny. Dbejte na dostatek světla a místa, neumisťujte stůl za dveře a připojte k němu úložný prostor na nejpoužívanější pomůcky a zahradní nářadí.

Využijte každé volné místo, poličky a držáky připevněte přímo na zeď – ušetříte tak spoustu prostoru.

2. Pořiďte si regály

Regály jsou skvělým prostorem na ukládání všeho potřebného. Můžete koupit ty dřevěné anebo kovové s vyšší nosností. Vyrobit si je však zvládnete bez problému z pár prken nebo staré skříně sami. Už při sestavování polic si rozvrhněte, co budete kam dávat.

Dole udělejte širší mezery, aby se sem vešly větší a těžší věci. Lehké předměty a krabice snadno nastrkáte i nahoru. Dodržujte doporučenou zátěž danou výrobcem, u doma vyrobených polic se orientujte podle sebe. Pokud se police nebezpečně prohýbá, raději něco odstraňte.

Použitím štítků nebo barevného kódování na policích a krabicích můžete lehce identifikovat, kam co patří. To usnadní ukládání nástrojů zpět na jejich místo a pomůže udržet dlouhodobý pořádek,“ radí paní Magda Zemánková z pražské firmy zabývající se komplexními úklidovými službami.

Dva muži pracují v dílně Ground Picture / Shutterstock.com

3. Nářadí

Nářadí uložte do praktických boxů – na výběr máte z různých velikostí kufříků či brašen. Nejpoužívanější nářadí a nezbytné pomocníky skladujte pohromadě, při nutnosti opravy jen vezmete tašku a máte vše uloženo po ruce.

Méně frekventované nářadí lze uskladnit v pojízdných skříňkách nebo vozících. „Nástroje a vybavení, které používáte nejčastěji, by měly být nejsnáze dostupné. Méně používané předměty mohou jít do zadní části skříní nebo na vyšší police, stejně tak, jako se uklízí sezónní oblečení ve skříních,“ radí mužům Dita Průšová z úklidové agentury, která se svému oboru věnuje více než 10 let.

Můžete je samozřejmě dát i do polic, ale pojízdný úložný prostor lze kamkoliv převézt a nemusíte nic předělávat. Ostré nástroje jako pilky a sekery pak pověste na zeď. Nejlépe je opatřete krytem ostří a uklízejte je pečlivě – nebudete je potom muset tak často brousit. Na zdi vám navíc nehrozí, že se o ostří nechtěně pořežete.

4. Organizéry na drobnosti

Různé krabičky a malé dózy využijete i ve své dílně – v obchodech lze koupit dělené krabice přímo na šroubky a malé dílky, ve větších krabicích zase mohou být uloženy smotané kabely a dráty. Organizéry nemusíte kupovat ve specializovaném obchodě – zkuste se místo toho zeptat ženy, jestli nemá starý box na šperky nebo kosmetiku.

  • Využití krabiček od tablet: Tyto krabičky jsou skvělé pro menší předměty, jako jsou hřebíky, šrouby, matice, závlačky a další drobný materiál. Krabičky můžete popsat nebo na ně nalepit štítky, aby bylo jasné, co v nich je.
  • Vytvoření stěnových organizérů: Pokud máte dostatek stěnového prostoru, můžete použít větší krabičky na organizaci nástrojů a materiálů, které často používáte. Upevněním krabic na stěnu uvolníte pracovní plochu a zároveň budete mít vše přehledně uspořádané a snadno dostupné.
  • Průhledné obaly: Pokud máte možnost získat průhledné obaly, jako jsou například prázdné obaly od salátů nebo jiných potravin, můžete je využít pro uložení věcí, u kterých je potřeba ihned vidět, co se uvnitř nachází, aniž byste museli otevírat víko.
  • Využití starých nádob: Staré nádoby od jídla, plechovky od kávy mohou sloužit jako skvělé organizátory pro větší předměty nebo nástroje.
  • Vytvoření mobilních jednotek: Pokud máte starý vozík nebo malý stůl na kolečkách, můžete na něm vytvořit mobilní pracovní stanici, kde budete mít vše potřebné po ruce.
Srovnané nářadí na zdi v dílně Daleen Loest / Shutterstock.com

5. Zbavte se nepotřebných věcí

„Prvním krokem k organizaci je zbavit se všeho, co nepotřebujete. Projděte si všechny nástroje, materiály a další předměty a zeptejte se sami sebe, zda to opravdu potřebujete. Pokud jste něco nepoužili více než rok, pravděpodobně to nepotřebujete,“ radí Klára Drobná, majitelka úklidové agentury z Brna.

Máte v rohu dílny zastrčen ještě zabalený prut na ryby, protože si ho jednou určitě vyzkoušíte? Možná je čas zbavit se nepotřebných věcí u každé zvažte, zda ji někdy v budoucnu reálně využijete. Některá méně používaná nářadí si samozřejmě nechte, ale zmíněný prut, sbírku plechovek nebo nefungující elektroniku, kterou někdy opravíte, asi potřebovat nebudete.

Stanovte si pravidelný úklid

Organizace není jednorázová záležitost. Aby vaše garáž nebo dílna zůstala přehledná a funkční, je důležité si stanovit pravidelný úklidový harmonogram. Věnujte každý týden nebo měsíc trochu času na to, abyste si prostor udrželi v pořádku, shodují se námi oslovené ženy z oboru úklidových služeb.

Nejlepší tipy, jak si zorganizovat dílnu

  • Investujte do magnetické lišty a navěste na ni všechno kovové nářadí. Pilníky, šroubováky a klíče budou vždy po ruce.
  • Technický vysavač vám ušetří čas při úklidu. Hoblování a broušení nadělá spoustu nepořádku, na který smeták nestačí a domácí vysavač by se jím mohl poničit. Výkonný vysavač využijete i na terase, zahradě nebo při vysávání auta.
  • Nepodceňujte osvětlení – investujte do pořádné žárovky nebo LED osvětlení, které osvítí celý pracovní prostor. Bude se vám lépe pracovat, nebudou vás bolet oči a navíc je to i bezpečnější.
  • Nenechejte nepořádek zajít do extrému – někdo by se mohl rozhodnout uklidit dílnu či garáž bez vás a to rozhodně nechcete!

Zdroj: Kupi.cz